ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ – ΠΑΝΟΣ ΠΡΙΣΤΟΥΡΗΣ

Ενεργειακές γραμμές και παλλόμενα σημεία στο χαρακτικό έργο του Πάνου Πριστούρη

Χώρος τέχνης: ΕΚΤόΣ – Ένωση Ελλήνων Χαρακτών – Ι.Δροσοπούλου 17Α, Κυψέλη, Αθήνα
Εγκαίνια: Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, 18.00 – 21.00
Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 11 ΟκτωβρίουΣάββατο 11 Νοεμβρίου 2023
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 – 21.00, Σάββατο 12.00 – 15.00
**Ο Χώρος δεν θα λειτουργήσει το Σάββατο 28/10/2023

Στοιχεία επικοινωνίας: www.haraktes.gr / info@haraktes.gr

Η ΕΕΧ παρουσιάζει στον εκθεσιακό της χώρο ΕΚΤόΣ, την έκθεση χαρακτικής του Πάνου Πριστούρη με τίτλο: «ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ». Η έκθεση αφορά σε επιλεγμένες ξυλογραφίες ποικίλων διαστάσεων που φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου ακαδημαϊκού έτους.

Το έργο του Πάνου Πριστούρη χαρακτηρίζεται από έντονη εικονοποιΐα, καθαρότητα αλλά και έναν συνεχή και τολμηρό πειραματισμό γύρω από θεματικές που εκφράζονται άλλοτε μέσω της αναπαράστασης και άλλοτε τείνουν προς την αφαίρεση. Προσεγγίζει και μεταχειρίζεται τη χαρακτική ως μέσο ενδοσκόπησης, αλλά και ως τρόπο σύνδεσης και κατανόησης της σχέσης ανάμεσα στον εαυτό, το περιβάλλον και τον κόσμο. Η εικαστική του διαδρομή διαμορφώθηκε μέσα από τις ακαδημαϊκές σπουδές πάνω στη Χαρακτική, την προσωπική συστηματική καλλιτεχνική του ενασχόληση με το μέσο, καθώς και τη διδασκαλία της χαρακτικής στον τομέα της εκπαίδευσης. Στην πρόσφατη δουλειά του διερευνά αποτυπώσεις του σώματος καθώς και την εσωτερική εκφραστικότητα, τα πολλαπλά ηχοχρώματα και τις υφές της γραμμής και του σημείου, ερχόμενος σε αναμέτρηση με εσώτερες ψυχολογικές και συναισθηματικές μεταμορφώσεις, που λαμβάνουν χώρα μέσα από τα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας.

Διερευνάται η έννοια της γραμμής και του σημείου, ο συνδυασμός τους, η οργάνωσή τους στο χαρακτικό έργο και εν τέλει η χρωματική τους απόδοση. Μέσα από τη δημιουργική διαδικασία της χάραξης, του μελανώματος αλλά και της εκτύπωσης, τα σημεία και οι γραμμές αποκτούν ενέργεια, ζωντάνια και τονίζεται η κίνηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της αναγνώρισης και επανεξέτασης των δομικών στοιχείων ενός εικαστικού έργου ο Πάνος Πριστούρης δεν διστάζει να εντάξει όχι μόνο κομμάτια του εαυτού του, αλλά και τον ίδιο στην απεικόνιση.

Ο καλλιτέχνης, κατακερματίζει την εικόνα του σώματός του, τοποθετεί τον εαυτό του σε θέση από όπου παρατηρεί και αυτο-παρατηρείται. Επιτελώντας αυτόν τον διττό ρόλο, επανεπινοεί το σώμα μέσα από ιδιοσυγκρασιακές συνθέσεις. Ταυτόχρονα, μετατοπίζει το βλέμμα του εξωτερικού παρατηρητή από το κοντινό, στο μακρινό πλάνο· από τη λεπτομέρεια της υφής, στην ολότητα της συνολικής εικόνας· από την εγγύτητα και την οικειότητα, στη διατήρηση μιας ασφαλούς απόστασης. Μεταβάλλοντας το σημείο παρατήρησης του σώματος κάθε φορά, ο καλλιτέχνης διαπραγματεύεται την έννοια του ορίου – τόσο προς τον εαυτό του όσο και προς τον θεατή -, διαχειρίζεται και εξισορροπεί τη σχέση ανάμεσα στο μέσα και το έξω, τον εαυτό και τον κόσμο, επανεφεύροντας ένα καινούριο λεξιλόγιο για τη νοηματοδότηση της ταυτότητας που τελικά οδηγεί στη δημιουργία ενός οικείου χώρου εμπιστοσύνης, αυτογνωσίας και ενδυνάμωσης.

Κείμενο τεκμηρίωσης: Βάσια Μαγουλά, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος

Σύντομο βιογραφικό του καλλιτέχνη

Ο Πάνος Πριστούρης σπούδασε Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με μεταπτυχιακό τίτλο στις Τεχνολογίες/Εφαρμογές από το τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Επίσης, αποφοίτησε από το τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών, με κατεύθυνση Ζωγραφική. Από την πρώτη στιγμή, η Χαρακτική κέντρισε το ενδιαφέρον του. Εκπόνησε την πρακτική του άσκηση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στο εργαστήριο εκτύπωσης και μεταξοτυπίας “Print Club Torino” στο Τορίνο. Από το 2020 εργάζεται ως αναπληρωτής εικαστικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε ΔΙΕΚ καθώς παραδίδει workshop και εργαστήρια χαρακτικής σε όλες τις ηλικίες. Παράλληλα συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα ως εισηγητής και επιμορφωτής, προωθώντας την τέχνη της χαρακτικής τόσο στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση όσο και σε ενήλικες. Τέλος, δραστηριοποιείται και στη συμμετοχή εκθέσεων, ατομικών και ομαδικών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτρικό. Η τελευταία του ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών τον Ιούνιο του 2022 και αποτέλεσε την πρώτη πλήρως προσβάσιμη έκθεση στην Ελλάδα. Το 2023 επιμελήθηκε την έκθεση χαρακτικής μαθητών του,  ατόμων με αναπηρία, από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Μωβ Πυξίδα. Η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε και στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβαλ Συμπερίληψης NEVRONAS, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Είναι μέλος του εικαστικού επιμελητηρίου Ελλάδος καθώς και ενεργό μέλος του ΔΣ της ΕΕΧ.

Δουλειά του μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.panospristouris.com

Με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *