Θερινές περιπλανήσεις

Ομαδική έκθεση χαρακτικής
Διάρκεια
: 12/09-30/09
Εγκαίνια: 12/09 στις 19.00 – 22.00

Τοποθεσία: Κέντρο Τεχνών Μετς

Με το τέλος του καλοκαιριού, το Κέντρο Τεχνών Μετς καλωσορίζει τη νέα σεζόν με μια ομαδική έκθεση χαρακτικής εννέα εικαστικών. Με εγκαίνια την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου και μέσα από τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις, μας ταξιδεύουν στους τόπους που συναντήσαμε αλλά και στα μέρη του θυμικού. Γεμάτοι εικόνες, οι εννέα εικαστικοί μιλούν για τον τόπο της μνήμης, τον άνθρωπο και τον περιβάλλοντα χώρο. Πορτραίτα ζώων, ανθρώπων ή φυτών, τοπία πόλης, υπαίθρου και θάλασσας γίνονται μοναδικά στιγμιότυπα του κρυφού και συνάμα εσωτερικού ψυχισμού του καλλιτέχνη.

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι:
Παναγιώτα Αντωνοπούλου, Φώτης Βάρθης, Αριστομένης Κατσούλας, Γιώργος Κόρδης, Ευστρατία Μαχαιρίδη, Ευριπίδης Παπαδοπετράκης, Νικήτας Πεφάνης, Πανταζής Τσέλιος, Αριστέα Χαρωνίτη
Με το τέλος του θέρους το Κέντρο Τεχνών Μετς καλωσορίζει την νέα σεζόν με μια ομαδική έκθεση χαρακτικής εννέα εικαστικών. Μέσα από τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις, μας ταξιδεύουν στους τόπους που συναντήσαμε αλλά και στα μέρη του θυμικού. Γεμάτοι εικόνες, οι εννέα εικαστικοί μιλούν για τον τόπο της μνήμης, τον άνθρωπο και τον περιβάλλοντα χώρο. Πορτραίτα ζώων, ανθρώπων ή φυτών, τοπία πόλης, υπαίθρου και θάλασσας γίνονται μοναδικά στιγμιότυπα του κρυφού και συνάμα εσωτερικού ψυχισμού του καλλιτέχνη.

Μέλημα της ομαδικής έκθεσης είναι η περιπλάνηση του θεατή μπροστά σε σύγχρονες καταγραφές, όπου το εικαστικό αποτέλεσμα μετατρέπει τον αποδέκτη σε μυστικό ανταποκριτή ιδεών, εκφράσεων και συγκινήσεων. Εδώ, η παρατήρηση εντείνεται και μας καλεί σε ένα παιχνίδι ενδοσκόπησης που τείνει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Με έμφαση στις λεπτομέρειες μπορούμε να κρυφακούσουμε ήχους της φύσης, το θρόισμα των φύλλων ή ακόμη και την παγερή ακινησία. Ένα ταξίδι μνήμης και ηρεμίας ξεδιπλώνεται στις διαφορετικές προσεγγίσεις των εικαστικών, καλώντας μας να περιπλανηθούμε σε αλλοτινούς και ονειρικούς τόπους.

Κατ’ επέκταση, το ταξίδι εκτυλίσσεται σε έναν εσωτερικό χωρoχρόνο όπου το όνειρο, η φαντασία και οι αλληγορικές, μυθοπλαστικές διαστάσεις δεν λείπουν. Ζητούμενο της έκθεσης είναι να δοθεί έμφαση στην κίνηση της ψυχής και στην απελευθέρωση του βλέμματος γύρω από μνήμες ταξιδιού. Άλλωστε, η υποκειμενική θέαση του κόσμου διέπει την ύπαρξή μας. Συνεπώς, οι καλλιτέχνες επιχειρούν να παρουσιάσουν την δική τους οπτική αντίληψη σύμφωνα με το δικό τους μοναδικό, εκφραστικό ιδίωμα. Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε ένα κλίμα ελληνικής εντοπιότητας και λαϊκότροπης διάθεσης που διαχέεται σαν μια ενοποιητική θεματική.

Πρόκειται για ένα εικαστικό αποτύπωμα που μετατρέπει τον θεατή σε έναν σύγχρονο Οδυσσέα στο ταξίδι του προς την υποτιθέμενη Ιθάκη. Ποικιλότροπα, φανταστικά μέρη, με διαφορετικούς ανθρώπους, ζώα και φευγαλέα πορτραίτα βρίσκονται ακίνητα, απαθανατισμένα αιώνια στο κάθε ένα τύπωμα, στην κάθε μία χαραγμένη «Ιθάκη». Το ταξίδι αυτό υμνεί την περιπλάνηση του νου, της μνήμης και της ψυχής και μας καλεί να αφουγκραστούμε λεπτές υφές, ποιότητες και εκφάνσεις της ζωής.
Νιόβη Κρητικού | Ιστορικός Τέχνης – Εικαστικός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *