Θήρα του Αιγαίου – Βαλεντίνη Μαυροδόγλου

Το Oia Vineyart εγκαινιάζει την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023 (17:00- 00.00) την ατομική  έκθεση της Βαλεντίνης Μαυροδόγλου

« Θήρα του Αιγαίου »

Η χαράκτρια & ζωγράφος Βαλεντίνη Μαυροδόγλου παρουσιάζει την νεα της εικαστικη δουλειά με τίτλο « Θήρα του Αιγαίου » στον χώρο Oia Vineyart, στην Οδό Αργοναυτών, στην Οία (Σαντορίνη). Η έκθεση θα είναι ανοικτή 17.00 – 00.00 καθημερινά και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η Βαλεντίνη Μαυροδόγλου εμπνεύστηκε από τα βιώματα της στο νησί των Κυκλάδων και έχει αφιερώσει τα έργα της στην ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα της Θήρας. Από την ανυδρη γη μέχρι το κρασί που ρέει, το τόσο ιδιαίτερο γεωλογικό και αρχιτεκτονικό τοπίο, η καλλιτέχνης αντιλαμβάνεται και αναδεικνύει την ομορφιά τους μέσα από σειρά λινογραφιών σε παραδοσιακό κινέζικο χαρτί, με εφόδιο την εμπειρία της Σαντορίνης που όλοι κοιτάζουν αλλά λίγοι πραγματικά βλέπουν.

Η σειρά των έργων της εστιάζει στις ήσυχες ώρες της Σαντορίνης, εκείνες τις μοναδικές στιγμές που το νησί αποκτά μια άλλη διάσταση, ένα νέο πρόσωπο. Μέσα από τα μάτια της εικαστικού, βλέπουμε το νησί να ξυπνάει νωρίς το πρωί, να απολαμβάνει την ησυχία και την απλότητά του, και να αντανακλά το υπέροχο τοπίο του. Είναι αυτή η αναζήτηση της απλότητας που δημιουργεί ένα μοναδικό πνεύμα στο νησί, που αντέχει ακόμα και όταν πολλαπλοί επισκέπτες κάθε χρόνο, αν και έρχονται για να την απολαύσουν, καταλήγουν να προκαλούν το “θόρυβο” που καθιστά δύσκολο να την αφουγκραστεί κανείς στην πραγματική διάστασή της.

Τα στοιχεία του μοναδικού νησιού στα έργα της παραμένουν αναγνωρίσιμα, παρά την ποικιλομορφία που αυτά παρουσιάζουν σε μια πρώτη ματιά. Η γεωμετρική αφαίρεση που εφαρμόζει η καλλιτέχνης με την εκφραστική αφαιρετικότητά της, μεταφέρει την ατμόσφαιρα του τοπίου και των μορφοτύπων που ορίζουν το νησί. Οι περιττές και περίπλοκες λεπτομέρειες αφαιρούνται, καθιστώντας το έργο πιο απλό και καθαρό. Το μοναδικό χρώμα κάθε έργου προσθέτει το συναίσθημα της στιγμής.

Η έκθεση έργων της Βαλεντίνης Μαυροδόγλου είναι μια μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουμε μέσα από την τέχνη στην πανέμορφη Σαντορίνη και να ζήσουμε τη μαγεία της με τον τρόπο που την βιώνει η ίδια η καλλιτέχνης. Με τα έργα της η Μαυροδόγλου μας υπενθυμίζει ότι η τέχνη μπορεί να αποτελέσει τον δικό μας δρόμο για να εξερευνήσουμε τον κόσμο γύρω μας και να βιώσουμε το μοναδικό πνεύμα κάθε τόπου, και, να εισάγουμε με αυτό, στο δικό μας περιβάλλον ένα κομμάτι της μαγείας αυτής της μοναδικής γωνιάς του Αιγαίου που αποτελεί η Σαντορίνη.

Πάρης Καπράλος

Εικαστικός Επιμελητής

______________

* Θηρα ήταν η αρχαιότερη ονομασία της Σαντορίνης, παραπέμπει στην αρχαία πόλη που ιδρύθηκε από τους Φοίνικες και ήταν η πρώτη ονομασία του νησιού. Το δε όνομα Σαντορίνη προέρχεται από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους οι οποίοι κατά το πέρασμα τους στέκονταν για ανεφοδιασμό κοντά σε εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, που βρίσκεται στη σημερινή περιοχή της Περίσας πίσω από τον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού (την αποκάλεσαν Σάντα Ιρίνα), η οποία υπήρχε στο νησί.

Η Βαλεντίνη Μαυροδόγλου (1989). Το 2007 ξεκίνησε τις σπουδές της πάνω στον κλάδο της ενδυματολογίας στην Pan-Sic. Το 2010 συνέχισε με σπουδές πάνω στις γραφικές τέχνες στο ΙΕΚ Praxis . Το 2017 αποφοιτεί απ την Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα. Έχει παρουσίασει 9 ατομικές εκθέσεις και έχει επίσης λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις Εργα της ανήκουν σε ιδιωτικές και μουσειακές συλλογές. Από το 2017 είναι ενεργό μέλος της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών. Από το 2018 συνεργάζεται με το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini-Siaterli Α.Μ.Κ.Ε. .Ζεί και εργάζεται στην Αθήνα.

Επιμέλεια έκθεσης: Βαλεντίνη Μαυροδόγλου & Πάρης Καπράλος

Συντονισμός & κείμενα: Πάρης Καπράλος

Oia Vineyart,

Οδός Αργοναυτών, Οία , Σαντορίνη

Εγκαίνια: Τετάρτη, 9 Αυγούστου (17.00 έως 00.00)

Διάρκεια έκθεσης: 9 / 08 έως 26 / 08

Ημέρες & Ωράρια λειτουργίας: καθημερινά 17:00- 00:00

Κλειστά : 15 / 08

Social media

Instagram : vale agapi

Facebook : Valentini Mavrodoglou

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *