61ο Σαλόνι Χαρακτικής στο Παρίσι

Félicien_Rops_-_Krafttraining
Félicien Rops  (1833–1898)   “Krafttraining”

Tο Ίδρυμα Taylor στο Παρίσι, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιεί το 61ο Σαλόνι Χαρακτικής, μεταξύ 17 Μαΐου και 9 Ιουνίου 2018. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις χαρακτικής στην Γαλλία, αποκλειστικά πάνω στον τομέα της βαθυτυπίας και, πιο συγκεκριμένα, στην οξυγραφία σε τσίγκο ή σε χαλκό. Στα πλαίσια της οργάνωσης αυτής, κάθε φορά, έχει την τιμητική της μια χώρα, της οποίας κάποιος καλλιτέχνης είχε μια ιδιαίτερη παρουσία στον χώρο της χαρακτικής.

Την φετινή χρονιά, τιμώμενη χώρα είναι το Βέλγιο και ο χαράκτης Φελισιάν Ροπς (Félicien Rops 1833-1898), χάρη του οποίου προσκαλεί επισήμως και δύο σύγχρονους Βέλγους χαράκτες, τον Thierry Mortiaux και την Sabine Delahaut.

Ο Ροπς ίδρυσε στις Βρυξέλλες τη «Διεθνή Εταιρεία των Καλλιτεχνών Οξυγραφίας» και ανήκε στα ιδρυτικά μέλη της «Ελεύθερης Εταιρείας Καλών Τεχνών των Βρυξελλών» και της επαναστατικής καλλιτεχνικής ομάδας των «Είκοσι», που συγκροτήθηκε, στην ίδια πόλη, το 1884. Επίσης, υπήρξε εικονογράφος βιβλίων πολλών μεγάλων συγγραφέων, όπως των Σαρλ Μπωντλαίρ, Βολταίρου, Τεοφίλ Γκωτιέ, Ζυλ Μπαρμπέ ντ’ Ωρεβιγύ, Στεφάν Μαλαρμέ. Ο Ροπς από το 1874 έζησε στο Παρίσι και δημιούργησε έργα τα οποία ανέτρεπαν τις ηθικές αξίες της εποχής του, κινούμενος ανάμεσα σε ένα φανταστικό συμβολισμό και ένα παρακμιακό ρεαλισμό. Στην Γαλλία, τον τίμησαν το 1889 με τον τίτλο της Λεγεώνας της Τιμής.

Στο 61ο Σαλόνι Χαρακτικής συμμετέχουν συνολικά 30 καλλιτέχνες διαφόρων εθνικοτήτων. Η επιλογή τους έγινε από την επιτροπή του Συνδέσμου Χαρακτικής «Αssociation Pointe et Burin» στο Παρίσι. Φέτος, θα είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχει και ένας έλληνας χαράκτης, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης.

katsadiotis
Χριστόφορος Κατσαδιώτης “Η ημέρα των ερωτευμένων” Οξυγραφία, 2016

Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης σπούδασε χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με καθηγητές τούς Ξενοφώντα Σαχίνη και Μανόλη Γιανναδάκη. Έχει πραγματοποιήσει έντεκα ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, ενώ έχει βραβευτεί τρεις φορές για το χαρακτικό του έργο. Από τις σημαντικότερες ατομικές, ξεχωρίζουν οι εκθέσεις στο Μουσείο Χαρτιού Duszniki Zdrόj στην Πολωνία (2012) και στο Μουσείο Brut Art, Halle Saint Pierre, στο Παρίσι (2015) με τίτλο «Η εκδίκηση της Κοκκινοσκουφίτσας». Η τελευταία του έκθεση, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017, στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Χαρακτικά του έχουν χρησιμοποιηθεί σε βιβλία των εκδοτικών οίκων: Gutenberg, Διάττων, Μανδραγόρας, Πολύτροπον, Κέδρος, Μελάνι, Μπαρτζουλιάνος. Tο 2015, στο Παρίσι, τα θέατρα Eurydice, Zérο και Théâtre du Cristal χρησιμοποίησαν χαρακτικά του έργα για την προβολή των παραστάσεων τους. Είναι μέλος της Ένωσης Χαρακτών και του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Ελλάδος. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι και στην Αθήνα.

Το Ίδρυμα Taylor ιδρύθηκε το 1844 από τον Βαρόνο Taylor για την υποστήριξη των εικαστικών τεχνών, δημιουργώντας ευκαιρίες για την προώθηση των καλλιτεχνών, οργανώνοντας εκθέσεις, διαγωνισμούς, προσφέροντας υποτροφίες και βραβεία.

Fondation Taylor: 1 rue La Bruyère, 75009 Paris.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *