Με Σφραγίδα το χρώμα

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, Ξεκινάει η έκθεση της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου «Με Σφραγίδα το χρώμα»

Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει τριάντα τέσσερα έργα μικρών διαστάσεων φιλοτεχνημένα μετά το 1995. Αυτό που αρχικά θα ήταν μια απλή συμμετοχή σε μια έκθεση, έγινε πρόκληση και πείσμα: η αλλαγή μεγέθους δεν επιφέρει απλά μια σμίκρυνση του θέματος αλλά μια άλλη προσέγγιση. Η χρήση της αγαπημένης της τεχνικής -χειροποίητη μεταξοτυπία- σε αυτό το μέγεθος, την «ανάγκασε» να είναι ακόμα πιο λιτή στην έκφρασή της. Έτσι, το ενδεικτικό σχήμα ενός λουλουδιού ή μιας πεταλούδας γίνεται αφορμή για μια χρωματική συγκίνηση. Όταν αναπαριστά το αγαπημένο της θέμα, τα ιστιοπλοϊκά, οι εικόνες της Ξυλά Ξαναλάτου προσεγγίζουν την αφαίρεση, όπου τα απλά σχήματα και τα σύνθετα χρώματα γίνονται στιγμιότυπο της χάρης και της κίνησης.

Η Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1941 και έζησε στην Αγγλία από τα 10 της χρόνια, όπου αργότερα σπούδασε παιδαγωγικά και ειδικεύτηκε στη ζωγραφική και την χειροποίητη μεταξοτυπία στο Froebel Educational Institute του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει πραγματοποιήσει 30 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 200 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Απέσπασε πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων το Grand Prize 2011 του Guanlan International Print Biennial. To 2014 επιλέχθηκε ως μια από τους 6 καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα, με αφορμή την προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην έκθεση της Κομισιόν στο Λουξεμβούργο. Το 2018 παρουσίασε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη. Έργα της παρουσιάζονται σε μουσεία και συλλογές σε όλο τον κόσμο. Η Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου είναι από τα ενεργά μέλη της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο ΕΚΤόΣ, στις 12:00, παρουσία της καλλιτέχνιδας.

Εκτός | Χώρος Τέχνης
Ι. Δροσοπούλου 17Α, Κυψέλη, Αθήνα
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη & Παρασκευή 18:00 – 21:00, Σάββατο: 12:00 – 15:00
Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 30/11 – Σάββατο 7/1/2023
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022,  12:00 – 15:00

Η έκθεση υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *