«PRINTED art MATTERs» a mail-art project

Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών παρουσιάζει την έκθεση:

«PRINTED art MATTERs»

Το project γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη επικοινωνίας των μελών της ΕΕΧ με έναν πιο ουσιαστικό τρόπο,τον εικαστικό, σε μία δύσκολη περίοδο εγκλεισμών και περιορισμών που δυστυχώς συνεχίζεται.

Kάθε καλλιτέχνης τύπωσε 24 αριθμημένα και υπογεγραμμένα χαρακτικά έργα ποικίλων τεχνικών. Ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες έλαβε μέσω ταχυδρομικής υπηρεσίας μιά συλλογή με 23 έργα. Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση  αποτελούν τη συλλογή που δωρίστηκε στο αρχείο της ΕΕΧ.

Η mail art ή «ταχυδρομική τέχνη» άρχισε τη δεκαετία του 1960 όταν οι καλλιτέχνες έστελναν καρτ-ποστάλ με κείμενα, ποιήματα ή σχέδια μέσω του ταχυδρομείου αντί να τις πουλούν μέσω των συμβατικών εμπορικών καναλιών. Η προέλευσή της μπορεί να βρεθεί στους Marcel Duchamp, Kurt Schwitters και τους Ιταλούς φουτουριστές. Αλλά και αργότερα, στο Fluxus, το Nouveau Réalisme και τις πρακτικές της εννοιολογικής τέχνης.

Αυτό το κίνημα είναι ιδιαίτερο από πολλές απόψεις, ως ένα είδος καλλιτεχνικής δραστηριότητας που μοιράζονται πολλοί άνθρωποι με μη συμβατικό τρόπο.

Ως εκ τούτου, αποκλίνει από τις δομές της εμπορικής αγοράς τέχνης. Αντίθετα, είναι μια αισθητική επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ καλλιτεχνών μεταξύ τους και κοινού, με ελάχιστους  κανόνες.

Η mail art έχει την ικανότητα να μεταδίδει ένα μη λεκτικό, μη αντιφατικό μήνυμα που συνδέει τους εμπλεκόμενους, δια της απουσίας του και όπου «ένα αντικείμενο» ανοίγεται ιδιωτικά, (πιθανότατα) και το μήνυμα αντικρίζεται.

            Ο τίτλος PRINTED ART MATTERs είναι επίσης ένα παιχνίδι, ανάμεσα στο “Printed matter/ No commercial value” (Έντυπο υλικό/ χωρίς εμπορική αξία), επιγραφή που πολλοί από μας αναγκαζόμαστε να αναρτούμε στα ταχυδρομικά μας πακέτα που περιέχουν έργα για διεθνείς εκθέσεις ή εικαστικά γεγονότα και τον κανονικό τίτλο του  project που σημαίνει « η έντυπη τέχνη έχει σημασία».

Στο project έλαβαν μέρος με τα έργα τους οι καλλιτέχνες:

Χρήστος Αγγελόπουλος, Οδυσσέας Ανιτσάκης, Judy Atwood, Αντιγόνη Βαλέρη, Τάνια Γκιούρα, Ελένη Δερβίσογλου, Μαρία Κομπατσιάρη, Δήμητρα Κουμαντάκη, Αναστασία  Κωνσταντάκου, Βάντα Μαυροειδή, Ευστρατία Μαχαιρίδη, Ιωάννης Μονογυιός, ‘Iρις Ξυλά Ξαναλάτου, Πίνο Παντολφίνι, Ναταλία Παπαδοπούλου, Έλενα Προβατά, Μαρίνα Προβατίδου, Δήμητρα Σιατερλή, Αμαρυλλίς Σινιόσογλου, Βανέσσα Τουζλούκωφ, Αναστασία Τσετουλίδου, Μιχαήλ Φαλκώνης, Φλοράνς Χρηστάκη.

σε διοργάνωση του Ιωάννη Μονογυιού και της Βανέσσας Τουζλούκωφ.

Εκτός|Χώρος Τέχνης

Ι. Δροσοπούλου 17Α, Κυψέλη, Αθήνα

haraktes.gr | info@haraktes

Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή 18:00 – 21:00, Σάββατο: 12:00 – 15:00

Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου – Σάββατο 19 Μαρτίου

Εγκαίνια έκθεσης:  Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 18:00 – 21:00

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19 ο Χώρος Τέχνης Εκτός έχει λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας με στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και του περιορισμού της διασποράς του ιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *