ΧΑΒΑΛΕΤΣΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Γεννήθηκε στο Βέλγιο και το έργο της έχει τα χαρακτηριστικά της χαρακτικής στο ψευδάργυρο με καλλιγραφικά στοιχεία.
ΧΑΛΚΙΔΗ ΒΙΒΙΑΝ
https://technohoros.org/portfolio-type/%CE%B2%CE%AF%CE%B2%CE%B9%CE%B1%CE%BD-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B7/
ΧΑΛΜΑΤΖΗ ΤΙΤΙΝΑ
ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
https://www.eikastikon.gr/xaraktiki/handrinou.html
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%A7%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82
ΧΑΡΙΣΗΣ ΗΛΙΑΣ
Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1977-1982) με τους Δ. Μυταρά, Γ. Μόραλη και Δ. Κοκκινίδη και είναι μέλος του ΕΕΤΕ.Έχει παρουσιάσει το έργο του (ζωγραφική και εγκαταστάσεις) σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ένω έχει συμμετάσχει και σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως στην Μπιενάλε Αλεξάνδρειας 1984, όπου τιμήθηκε με αργυρό μετάλλιο, στην International Exhibition of Mail-Art, Βιτσέντζα 1987, στην Μπιενάλε Φλωρεντίας 1999 κ.ά.
https://galleryomicron.com/artist/charisis/
ΧΑΡΜΠΟΥΡΗ ΙΣΑΒΕΛΛΑ
Τα πρώτα μαθήματα χαρακτικής τα πήρε από το χαράκτη T. Notton. Έργα της βρίσκονται στην Π.Δ. Ρόδου, στην Πινακοθήκη του «Παρνασσού», στην Ιονική Τράπεζα κ.α. Υπήρξε μέλος του ΚΕΕ (ΕΕΤΕ) και του Werkbund του Graz. Μαθήτρια του Γαλάνη Δημήτριου και Γιαννουκάκη Δημήτριου
https://heraklionartgallery.gr/artist/charmpoyri-isavella/
ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
https://www.monoprint.gr/el/anastasia-xarokopoy.html
ΧΑΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Από το 1962 έως το 1967 σπούδασε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο Χαρακτικής του Κ. Γραμματόπουλου.
Το 1970 – 1973 συνεχίζει μεταπτυχιακές σπουδές με Υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts στο Παρίσι, στο εργαστήριο Λιθογραφίας του καθηγητή Georges Dayez και βιτρό στο εργαστήριο του Diran.
Ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητιρίου, όπου διετέλεσε έφορος χαρακτικής, μέλος των επιτροπών κατάταξης και κρίσεων του Ε.Ε.Τ.Ε., αντιπρόσωπος του Ε.Ε.Τ.Ε. στις επιτροπές συνταξιοδότησης καλλιτεχνών και μουσουργών του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και σε επιτροπές πανελληνίων εκθέσεων. Ήταν ιδρυτής της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, όπου διετέλεσε και πρώτος πρόεδρος. Τιμήθηκε με δυο βραβεια: Α΄ Βραβείo Χαρακτικής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών το 1970 και Α΄ Βραβείo Σχεδίου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης το 1967. Έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι, στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα, στο Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Αθήνα και στο εξωτερικό.
http://www.vasilischaros.gr/?page_id=23
ΧΑΡΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Ο Μανώλης Χάρος γεννήθηκε στα Κύθηρα, το 1960. Σπούδασε στο Παρίσι στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, και έκανε μεταπτυχιακό στην École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs. Εχει τιμηθείμε το γαλλικό εθνικό βραβείο Prixdes Fondations και με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Με πολλές εκθέσεις στο ενεργητικό του, τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός, (Γαλλία, Αγγλία Ιταλία , Γερμανία, ΗΠΑ, κ.α.)θεωρείται ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους της γενιάς του, και έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας.
https://www.galerielefakis.com/ellines-zwgrafoi/%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B6%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF%CE%B9/charos-manolis-erga
ΧΑΡΩΝΙΤΗ ΑΡΙΣΤΕΑ
https://www.athenscollege.edu.gr/lifelonglearning/programs/our-teachers/aristea-haroniti
ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
Τα τελευταία 10 περίπου χρόνια ασχολείται με τη ζωγραφική και με άλλες μορφές καλής τέχνης όπως με τη χαρακτική, τη φωτογραφία και το βίντεο καθώς επίσης και με την τέχνη του δρόμου. Έχει κάνει μία ατομική έκθεση στο χώρο του Πικάπ το 2018 με το όνομα 365μ. ΑΛΜΑ στην οποία παρουσιάστηκε το σύνολο των 365 έργων που δημιουργήθηκαν σε διάστημα ενός χρόνου το 2017-2018. Έχει συμμετάσχει σε τρεις ομαδικές εκθέσεις.
https://www.topikap.gr/community
ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ - ΓΚΙΚΑΣ ΝΙΚΟΣ
Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στην Αθήνα κοντά στον Κωνσταντίνο Παρθένη και στο εργαστήριο του Δημήτρη Γαλάνη έμαθε χαρακτική. Στα 1936 – 1937 συνεργάστηκε για την έκδοση του περιοδικού “Το Τρίτο Μάτι” και παράλληλα ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη σκηνογραφία, σχεδιάζοντας τα σκηνικά και τα κοστούμια για παράσταση του Θεάτρου της Μαρίκας Κοτοπούλη. Το 1973 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, το 1979 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1986 εξελέγη μέλος της Royal Academy του Λονδίνου. Το 1992, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, ίδρυσε το Μουσείο Χατζηκυριάκου – Γκίκα στην Αθήνα. Μαθητής του Γαλάνη Δημήτριου
https://www.nationalgallery.gr/artist/chatzikyriakos-gkikas-nikos/
ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Σπουδάζει στη σχολή Καλών Τεχνών στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. στο εργαστήριο χαρακτικής του Μανώλη Γιανναδάκη.
https://www.topikap.gr/community
ΧΑΤΖΗΣ ΤΑΣΟΣ
Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο του Ανδρέα Γεωργιάδη. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι, στη Σχολή Επαγγελμάτων Τέχνης και στην Ανώτερη Σχολή Γραφικών Τεχνών. Έργα του παρουσίασε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Χατζής τιμήθηκε με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1971) και με βραβείο της UNESCO (1969).
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%82_%CE%A7%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%AE%CF%82
ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ - ΦΩΤΙΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ
Σπούδασε στη Χαροκόπειο Σχολή, όπου παρακολούθησε μαθήματα καλλιτεχνίας και χειροτεχνίας. Διδάσκει σε γυμνάσια αρρένων αγγειοπλαστική, τυπογραφία, βιβλιοδεσία, γυψοτεχνία, πυρογραφία και διάφορα άλλα βιοποριστικά καλλιτεχνικά επαγγέλματα. Το 1942 εισάγεται κατόπιν εξετάσεων στην ΑΣΚΤ και αρχίζει να σπουδάζει ζωγραφική και χαρακτική, με καθηγητές τους Κωνσταντίνο Παρθένη και Γιάννη Κεφαλληνό. Αποφοιτεί και παίρνει το πτυχίο το 1947 με Έπαινο Συνθέσεως στη ζωγραφική και Γυμνού Νυκτός στη χαρακτική. Ζούσε ανάμεσα σε Παρίσι και Αθήνα. To 1961, ίδρυσε το Σωματείο Καλλιτεχνικών Ανταλλαγών Ελλάδος, με σκοπό την προβολή Ελλήνων ζωγράφων στο εξωτερικό. Παρουσίασε τους πίνακές της σε 9 ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Λεμεσό, Παρίσι, Μόναχο, Φρανκφούρτη, Νέα Υόρκη και συμμετείχε σε 4 πανελλήνιες ομαδικές εκθέσεις στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85
ΧΑΤΖΗΤΡΑΚΟΣΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΧΑΤΖΙΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970, αλλά μεγάλωσε στην Τήνο, όπου και εργάζεται. Σπούδασε ζωγραφική στο εργαστήριο του Χρ. Μπότσογλου (1ο πτυχίο) και χαρακτική στο εργαστήριο του Γ.Παπαδάκη, (2ο πτυχίο) στην ΑΣΚΤ των Αθηνών. Το 1995 παρακολούθησε μαθήματα στην Koninklijke Academie voor Schone Kunsten στη Γάνδη του Βελγίου, με υποτροφία του ΙΚΥ. To διάστημα 1996-1997 παρακολούθησε μαθήματα ψηφιδωτού με καθηγητές τους Γ. Βαλαβανίδη και Δ. Αγγελίδου. Το 2017 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στις Γραφικές Τέχνες-Πολυμέσα, με καθηγητές τους Ξ. Μπήτσικας και Π. Μάντζου. Από το 1998 εργάζεται ως καθηγήτρια εικαστικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
https://tinosart.gr/today/artists/anastasia-xatziri
ΧΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ THEO HIOS
Το 1934 ξεκινάει να παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής σε σχολές των ΗΠΑ που υποστηρίζονταν από το πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας Works Progress Administration (WPA), και συνεχίζει μέχρι το τέλος της δεκαετίας μαθήματα λιθογραφίας, χαρακτικής και τοιχογραφίας. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο συνεχίζει να παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής, αλλά σύντομα αποφασίζει να ξεκινήσει το δικό του τμήμα σχεδίου, από το οποίο πέρασαν καλλιτέχνες όπως ο Θεόδωρος Στάμος, ο Αριστόδημος Καλδής, ο Νάσος Δάφνης, ο Μιχάλης Λεκάκης αλλά και η αδερφή του, Κατερίνα Λεκάκη, χορεύτρια, ζωγράφος και κεραμίστρια, η οποία θα παντρευτεί με τον Χίο το 1947. Το 1963 ξεκινάει να διδάσκει στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης, θέση που θα κρατήσει μέχρι το 1994. Το 1998 πραγματοποιεί την τελευταία του έκθεση, αναδρομικού χαρακτήρα, στην Susan Teller Gallery στη Νέα Υόρκη.
https://www.hellenicdiaspora.org/artist-bio/?artist=theo-hios
ΧΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική και χαρακτική. Εργάστηκε για μεγάλα χρονικά στη συντήρηση ψηφιδωτών δαπέδων, της Δήλου κατά την περίοδο 1984-1991, των Βασιλικών της αρχαίας Νικόπολης το 1992. Επίσης συντήρησε ψηφιδωτά δάπεδα στο νομό Άρτας και στην Αθήνα. Το εικαστικό έργο του παρουσιάστηκε σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
ΧΟΝΔΡΕΛΛΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ
Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στα Εργαστήρια των Δημοσθένη Κοκκινίδη, Μάριου Σπηλιόπουλου και Μιχάλη Μανουσάκη. Παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας στο εργαστήριο του Κωνσταντίνου Ξυνόπουλου και Σ. Γιαννούδη και μαθήματα ψηφιδωτού στο εργαστήριο της Δάφνης Αγγελίδου. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα Χαρακτικής στο Εργαστήριο του Γιώργου Μήλιου και από το 2001 μαθήματα γλυπτικής στο Εργαστήριο του Γώργου Χουλιάρα.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι:
nikias.gr
ΧΡΗΣΤΑΚΗ ΦΛΟΡΑΝΣ
Η Φλοράνς (Florence) Χρηστάκη γεννήθηκε στο Παρίσι, ενώ από το 1990 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην κοινωνική ψυχολογία. Ασχολείται με τη χαρακτική από το 2002 όταν ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα στο Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών με την Δήμητρα Σιατερλή και τον Pino Pandolfini, μέχρι και το 2003. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών.
http://www.eikastikon.gr/xaraktiki/christaki_cv.html
ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Σπούδασε στην ΑΣΚΤΘ ζωγραφική και πραγματοποίησε μεταπτυχιακά στο the Slade School of Fine Art, στη Χαρακτική. Διδάσκει από το 1996 στο πρώην ΤΕΙ Αθήνας και νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και από το 2017 ως λέκτορας εφαρμογών στο τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας.
https://elculture.gr/invitation-to-dinner-%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7/
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΧΡΥΣΑΦΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Ασχολήθηκε με την τέχνη της Αγιογραφίας. Το 1997 μπαίνει στη ζωή του η τέχνη του tattoo. Καταλυτική η γνωριμία του με τον Vladimir Minin ( Ρώσος tattoo artist), όπου και αποκόμισε τις πρώτες του γνώσεις. Στη συνέχεια, ακολούθησαν αμέτρητες εργατοώρες στο σκίτσο αλλά και στις τεχνικές του tattoo.
http://www.eete.gr/artist/?artistid=5648