20ος Αιώνας

ATTWOOD JUDY – ΑΤΓΟΥΝΤ

Η Judith Attwood γεννήθηκε στην Αγγλία. Ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Ζωγραφική και στην Ιστορία της Τέχνης και απέκτησε ΒA και PGCE. Ακολούθησε μια πολύχρονη καριέρα ως καθηγήτρια Καλλιτεχνικών αρχικά στην Αγγλία και έπειτα στην Ελλάδα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Judith εργάζεται στο Τμήμα Visual Arts του IB στο Κολέγιο Ψυχικού, είναι και επίσημη εξετάστρια του Προγράμματος Ιnternational Baccalaureate (IB). Έχει εκθέσει τα έργα της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΑΡΑΚΤΩΝ

MAHRT KATI – ΜΑΡΤ ΚΑΤΙ

Χρονολογία: 1956

Γεννήθηκε το 1956 στο Κίελο της Γερμανίας. Σπούδασε εικαστικές τέχνες και επιστήμη της τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Braunschweig. Από το 1978 έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις, διεθνείς Biennale χαρακτικής, και έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία. Μεγάλος αριθμός έργων της εκτίθεται σε μουσεία, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΑΡΑΚΤΩΝ

 

ΑΒΑΡΙΤΣΙΩΤΗΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ

Χρονολογία: 1952

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, Χαρακτική και Σκηνογραφία. Το 1977 συνέχισε τις σπουδές του στη Ζωγραφική, στο πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία.

Έχει ασχοληθεί με τη δημιουργία film κινουμένων σχεδίων, έχει εικονογραφήσει εξώφυλλα βιβλίων, εκδοτικών οίκων όπως του «Ερμεία» και του «Γαλαξία», του ΕΛΚΕΠΑ κ.α. Έχει σχεδιάσει εξώφυλλα δίσκων κλασικής μουσικής, αφίσες σε εκδηλώσεις του ΥΠΠΟ και της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Έχει συνεργαστεί με τον ΕΟΤ στην κατασκευή διακοσμητικών σκηνικών. Έχει ασχοληθεί με την κατασκευή και την συντήρηση VITRAUX σε ιδιωτικά και δημόσια κτήρια (Σιάτιστα Κοζάνης, Τράπεζα της Ελλάδος κ.α.).

http://www.nikias.gr/ell/product/%CE%91%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%98%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%8D%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82

ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Χρονολογία: 1941

Ζωγράφος και χαράκτης, σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με δασκάλους τον Γ. Μαυροΐδη και τον Γ. Μόραλη.

http://www.nikias.gr/ell/product/%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Χρονολογία: 1925 - 2012

Σπούδασε χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με δάσκαλο το Γ. Κεφαλληνό (1947 – 1952) και ζωγραφική 2 χρόνια με τον Α. Γεωργιάδη. Μετά το τέλος των σπουδών του εργάστηκε άλλα τρία χρόνια με τον Κεφαλληνό και ειδικεύτηκε στη χάραξη του τραπεζογραμματίου και του γραμματοσήμου. Πήρε  μέρος σε  πολλές  Πανελλήνιες ομαδικές εκθέσεις, Μπιενάλε Αλεξάνδρειας, 1967. Έχει επίσης αρθρογραφήσει σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά.

https://www.psatharis-auctions.com.cy/bio_giorgos_angelopoulos.htm

 

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ

Χρονολογία: 1909-1995 Αλεξάνδρεια Αίγυπτος

Ήταν ζωγράφος, χαράκτης, σκιτσογράφος, σκηνογράφος, σκηνοθέτης και ενδυματολόγος του θεάτρου και του κινηματογράφου. Εξέδωσε λεύκωμα με χαρακτικά του τοποθεσιών της Αθήνας, κ.ά.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Γεννημένος το 1975 στην Αθήνα.
Σπούδασε Συντήρηση Έργων Τέχνης 1999-2001 στην Αθήνα.
Εισαγωγή στην ΑΣΚΤ το 2005, στο Ζ' Εργαστήριο Ζωγραφικής. Κατά την διάρκεια των σπουδών παρακολούθησε το εργαστήριο Νωπογραφίας και Φορητής Εικόνας. Καθώς και το Β` Εργαστήριο Χαρακτικής. Αποφοίτησε το 2010.

http://eete.gr/artist/?artistid=8674

ΑΓΓΕΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΑΓΚΑΛΑΗ ΑΡΤΕΜΙΣ

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας ζωγραφική και σκηνογραφία.
Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικέσ εκθέσεις με έργα ζωγραφικής και χαρακτικής.

http://alcalay.com/gr/

ΑΔΑΜΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΑΔΑΜΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Χρονολογία: 1980

αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ στον τομέα ζωγραφικής το 2008 και από τον τομέα χαρακτικής το 2013. Το 2004-2005 φοίτησε με το πρόγραμμα Erasmus στη Φινλανδία στο University of Art and Design of  Helsinki, όπου παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής, ζωγραφικής, κόμικ και περιβαλλοντικής τέχνης. Από το 2004 άρχησε να ασχολείται με το ήχο ως εκφραστικό μέσο δημιουργώντας ηχητικές εγκαταστάσεις και performances και από το 2009 δουλεύει σχεδόν αποκλειστικά με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας. Έχει παρουσιάσει δουλειά του στη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Αίγυπτο και την Αμερική. Το 2007 κέρδησε το βραβείο κομικ _plakton και το 2012 έπαινο από τα βραβεία γραφιστικής ΕΒΓΕ.

https://technohoros.org/portfolio-type/michalis-adamis/

ΑΘΑΝΑΣΑΚΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ

Χρονολογία: 1953

Σπούδασε στο Κολλέγιο Ντόσον του Καναδά. Ειδικεύεται στις τσιγκογραφίες.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΑΚΡΙΘΑΚΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

Χρονολογία: 1939

Έζησε στο Παρίσι μεταξύ 1957 και 1961, ενώ από το 1968 ως το 1970 παρέμεινε στο Βερολίνο με υποτροφία του γερμανικού κράτους (DAAD). Στη συνέχεια μοίρασε το χρόνο του μεταξύ Αθηνών και Ευρώπης. Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82

ΑΛΑΜΑΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Χρονολογία: 1947

παρουσιάζοντας το έργο του μέσα από τη ζωγραφική, τη χαρακτική και τη φωτογραφία. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 12 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και χαρακτικής στην Κέρκυρα.

Πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, στην Κέρκυρα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κεφαλονιά, στην Πάτρα και αλλού.

Έχει φιλοτεχνήσει πολλές αφίσες με διάφορα θέματα.

http://www.haraktiki.gr/erga.php?aid=46

ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΖΩΗ

Χρονολογία: 1943

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή στην χαρακτική τον Κώστα Γραμματόπουλο. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα στην ΑΣΚΤ για την Τέχνη του Βιβλίου. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

http://www.eikastikon.gr/xaraktiki/alafouzou_cv.html

ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΟΦΙΑ

Χρονολογία: 1960-2017

Ήταν πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, του Royal College ofArt, και της Kunstakademie Munchen. Συμμετείχε σε πλειάδα ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Γουλανδρή, στην 4η Biennale Γραφικών Τεχνών στο Βελιγράδι, στην 1η Triennale Χαρακτικής, στην «Visual Arts» στο Cambridge, στην 3η Biennale Πεκίνου, καθώς και στην 6η Biennale Kresby Pilzen. Επιπλέον είχε στο ενεργητικό της ατομικές εκθέσεις στην Γκαλερί ΑΕΝΑΟΝ και στο «Hard Rock Café» στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.

 

https://fouit.gr/2017/07/11/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AE-%CE%B6%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CF%86/

 

ΑΛΜΠΑΝΗΣ ΒΛΑΣΣΗΣ

Χρονολογία: 1954

Γεννήθηκε στην Κόρινθο και ασχολήθηκε με μεταξοτυπίες.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με καθηγητή Χαρακτικής τον Ξένη Σαχίνη. Ο Ιωάννης Αναστασίου έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 100 ομαδικές εκθέσεις και διαγωνισμούς τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε επιλεγμένα συνέδρια και εργαστήρια χαρακτικής και εικαστικών εκτυπώσεων.

https://www.mataroa.gr/el/portrait/%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85/

ΑΝΝΙΤΣΑΚΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Γνώρισε την χαρακτική στο Oldenburg της Γερμανίας από το 1996 έως το 1999. Είναι τακτικό μέλος της ¨Ένωσής Ελλήνων Χαρακτών και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας έχει διατελέσει μέλος του Σώματος Κριτών στο ΕΕΤΕ. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε τρεις ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα με έργα κυρίως χαρακτικής, ζωγραφικής,γλυπτικής και φωτογραφίας. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε συλλογές του Μουσείου Γ.Ι. Κατσιγρά στην Λάρισα, της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης και σε πλήθος Ιδιωτικές συλλογές.

https://www.anoart.gr/epikoinonia/biografiko.html

ΑΝΟΥΣΗ – ΗΛΙΑ ΡΕΝΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934 και σπούδασε χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών κοντά στον Γ.Κεφαλληνό (1952-1957). Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός Τέχνης, από το 1996, στο Βραχάτι Κορινθίας και, από το 1972 έως το 2001, στην Ευαγγελική Σχολή Ν. Σμύρνης. Έχει διδάξει επίσης «ειδική Διδακτική Τέχνης» στα ΠΕΚ Αθηνών και Ανατολικής Αττικής. Έργα της υπάρχουν στο υπουργείο Πολιτισμού, στο Πνευματικό Κέντρο και στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στην Ακαδημία Κρήτης, στο Μουσείο Οινουσσών, στο Δήμο Λευκάδας, στο Μουσείο Δελφών, στο Μουσείο Κέρκυρας και στο Μουσείο Βιάνου Κρήτης καθώς και σε πολλές ατομικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

https://technohoros.org/portfolio-type/rena-anoussi-ilia/

ΑΝΤΡΕΟΥ ΜΑΡΙΑ

Χρονολογία: 1964

Σπούδασε στην Ιταλία όπου ζωγραφική στο εργαστήρι του Enzo Brunori, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης. Ζει και εργάζεται στην ιταλική πρωτεύουσα όπου, παράλληλα, παρακολουθεί μαθήματα χαρακτικής. Την πρώτη ατομική έκθεση έργων της οργάνωσε το 1989 στη Λευκωσία. Το 1988 συμμετείχε, ως μέλος της ιταλικής εκπροσώπησης, στη μπιενάλε Omaggio al Caravaggio της Μάλτας όπου και πήρε τιμητική διάκριση νέου καλλιτέχνη. Συμμετείχε επίσης σε άλλες ομαδικές εκθέσεις.

http://www.polignosi.com/cgibin/hweb?-A=1595&-V=limmata

ΑΝΤΥΠΑ ΚΑΙΤΗ

Χρονολογία: 1925-2006

Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤμε τον Κ. Παρθένη και κατόπιν στο Παρίσι, στο εργαστήριο του F. Leger (1947-1948). Το έργο της περιλαμβάνει, επίσης, επιτοίχιες κατασκευές από σίδερο και ξύλο.

Η Καίτη Αντύπα παρουσίασε το έργο της σε πολλές, ατομικές εκθέσεις, σε Πανελλήνιες Εκθέσεις, σε θεματικές ομαδικές και σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

https://heraklionartgallery.gr/artist/antypa-kaiti/

ΑΝΤΩΝΑΚΑΤΟΥ ΝΤΙΑΝΑ

Χρονολογία: 1921-2011

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική κοντά στον Κώστα Παρθένη και χαρακτική με τον Γιάννη Κεφαληνό(1944-1949). Υπήρξε ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, του συνδιακλιστικού οργάνου των εικαστικών καλλιτεχνών. Έλαβε μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια στο πατρικό της, στα γραφικά Βιλατώρια Παλικής στην Κεφαλλονιά, παρουσίαζε κάθε χρόνο τα έργα της.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%84%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%B1_%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85

 

ΑΝΤΩΝΕΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Χρονολογία: 1965
Το 2015 αρχίζει τις σπουδές της στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (Α΄ Εργαστήριο Χαρακτικής με καθηγητή τον Γιάννη Γουρζή) και αποφοιτά με άριστα τον Ιούνιο του 2020. 

Δείγματα έργου της έχουν παρουσιασθεί στην Αθήνα σε μία ατομική έκθεση (Απεικονίσεις του ιδεατού – Ζωγραφική με τα μέσα της χαρακτικής, Μάϊος/Ιούνιος 2021, ZivasArtGallery), σε 10 ομαδικές εκθέσεις (2017-2022) και σε μια ατομική έκθεση στο Μετρό Ακρόπολη στο πλαίσιο του προγράμματος Metro Stages (2018). Λιθογραφία της επελέγη ως εξώφυλλο στο βιβλίο «Ιστορική σκέψη, σχολείο και μουσείο» της Γεωργίας Κουσερή (εκδόσεις επίκεντρο, 2019). 

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΕΙΡΗΝΗ

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ης Αθήνας. Συνέχισε τις σπουδές της στισ Βρυξέλλες.

file:///C:/Users/TOSHIBA/Downloads/%CE%A7%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%9E%CE%97-%CE%A0%CE%9F%CE%A1%CE%95%CE%99%CE%91%CE%A3-%CE%9B%CE%97%CE%9C%CE%9D%CE%9F%CE%A3-2017-129-%CE%9F%CE%9A.pdf

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χρονολογία: 1960

Σπούδασε στην ΑΣΚΤ ζωγραφική και χαρακτική με καθηγητές τον Η. Δεκουλάκο και τον Θ. Εξαρχόπουλο. Έχει κάνει 30 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα του βρίσκονται σε πολλές μεγάλες συλλογές: Εθνική Πινακοθήκη, Πινακοθήκη της Βουλής, Υπ. Πολιτισμού, Πινακοθήκη της Ρόδου, Κύπρου, Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, Καρδίτσας, Μουσείο Φρυσίρα, Πιερίδη, Βορρέ, Βογιατζόγλου, Εμφιετζόγλου και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

https://www.polismagazino.gr/%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%8C%CE%BB%CE%B7-%CE%B7-%CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%AC-%CE%BC%CE%BF/

 

 

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ

ΑΞΙΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ

Χρονολογία: 1907

Τεχνική: Ξυλογραφία

Ασχολήθηκε από την παιδική του ηλικία με τη ζωγραφική. Διατηρούσε το προσωπικό του μικρό ατελιέ από το 1925 στον Σκόπελο. Στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με το ζωγράφο Στρατή Γαβαλά (1887-1965), τον οποίο βοήθησε σε αρκετές αγιογραφίες των εκκλησιών του νησιού.

Το 1929 κατεβαίνει στην Αθήνα με έξοδα της Κοινότητάς του και τη βοήθεια της οικογένειάς του για να φοιτήσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1929-35) με δασκάλους τον Σπυρίδων Βικάτο, τον Ουμβέρτο Αργυρό και στην χαρακτική τον Γιάννη Κεφαλληνό , που επηρεάζουν θερμά το στυλ και την τεχνική του.

Δίδαξε επίσης Τεχνικά σε Γυμνάσια και Σχολές, καθώς και στην Ακαδημία Μυτιλήνης.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%82_%CE%91%CE%BE%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82

ΑΠΕΡΓΗ ΑΚΑΚΙΑ

ΑΠΕΡΓΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Χρονολογία:1938

Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) ζωγραφική με τον Γιάννη Μόραλη και χαρακτική με τον Κωνσταντίνο Γραμματόπουλο.
Από το 1966 έως το 1970, πάλι με υποτροφία του Ι.Κ.Υ, σπούδασε ψηφιδωτό και φρέσκο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πήρε επίσης μέρος σε πολλές ομαδικές σε διάφορες πόλεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στη Ρώμη, τη Βηρυτό, το Παρίσι και το Σικάγο.

https://www.ikastikoskiklos.com/el/artists-gr/manufacturers/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B7%CF%82.html

ΑΠΟΣΠΟΡΙΔΟΥ ΣΟΥΖΑΝΑ

Χρονολογία: 1962

Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τους Δ. Μυταρά, το Γ.Μαυροειδή, τον Η. Δεκουλάκο και τον Θ. Εξαρχόπουλο. Έχει λάβει μέροσ σε πολλές εκθέσεις  ατομικές και ομαδικές.

ΑΠΟΣΤΟΛΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ

Χρονολογία: 1947

Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη και σκηνογραφία με τον Βασίλη Βασιλειάδη (1969-1973). Το 1975 με υποτροφία του EΟMMEX κάνει σπουδές Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας στην ENSAD (ECOLE NATIONALE SUPERIEURE DES ARTS DECORATIFS) στο Παρίσι.

Το 1976 διορίζεται βοηθός του Γιάννη Μόραλη στο Α΄ εργαστήριο Ζωγραφικής της Α.Σ.Κ.Τ.

https://www.nationalgallery.gr/ektheseis/megalografies-agoniston-tou%CE%8421/

ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Χρονολογία: 1938-2022

Σπούδασε στη Σχολή Ελευθέρου Σχεδίου «Von Parish. του Μονάχου και συνέχισε τις σπουδές του στο Βερολίνο, στο Τμήμα Χαρακτικής και Εφηρμοσμένης Γραφικής, και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, στην Ιστορία της Τέχνης.  Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1974 έζησε και εργάστηκε στην Κρήτη. Συμμετείχε σε πολλές ατομικές και ομαδικές σε εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

ΑΡΙΣΤΕΥΣ ΦΡΙΞΟΣ

Χρονολογία: 1879-1952

Το 1892 εισήλθε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τους Βολονάκη, Προσαλέντη, Ροϊλό, Γεώργιο Βρούτο και Νικηφόρο Λύτρα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Μόναχο στη Βαυαρική Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών με δάσκαλο τον Νικόλαο Γύζη. Εκτός από τη ζωγραφική, ο Αριστεύς ασχολήθηκε επίσης με τη λιθογραφία, τη γελοιογραφία και την εικονογράφηση βιβλίων ενώ δίδαξε και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%81%CE%AF%CE%BE%CE%BF%CF%82_%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%8D%CF%82

ΑΡΦΑΡΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Χρονολογία: 1954

Ξεκίνησε τις σπουδές του από το εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (1972-1974) και συνέχισε στη Γερμανία, στη Staatlische Hochschule für bildende Künste του Braunschweig, όπου σπούδασε χαρακτική, γραφικές τέχνες και κινηματογράφο κινουμένων σχεδίων. Εργάστηκε πολλά χρόνια (1988-2006) ως καθηγητής ειδικών μαθημάτων (Grafiks) στο Ινστιτούτο Εικαστικών Τεχνών και Επιστήμης της Τέχνης (Institut für Bildende Kunst und Kunstwissenschaft) του Πανεπιστημίου του Hildesheim και από το 2006 είναι επικεφαλής καθηγητής του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής στην ΑΣΚΤ της Αθήνας. Παράλληλα με το εικαστικό, κινηματογραφικό και διδακτικό του έργο, ασχολείται με την εικονογράφηση και επιμέλεια καλλιτεχνικών βιβλίων. To 2009 εκδόθηκε το βιβλίο του Χαρακτική και έντυπη τέχνη (εκδόσεις Μεταίχμιο), ένα πλούσιο εγχειρίδιο που έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία. Εκθέτει τακτικά το έργο του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

https://www.nationalgallery.gr/artist/arfaras-michalis/

ΑΡΧΟΝΤΙΔΟΥ ΝΙΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΑΣΠΡΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

Χρονολογία: 1979

Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει επιλέξει κατεύθυνση γλυπτικής στο εργαστήριο του Έκτωρα Παπαδάκη και εμβάθυνση στο εργαστήριο χαρακτικής της Σοφίας Παπαδοπούλου. Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

https://www.topikap.gr/community

ΑΧΕΙΜΑΣΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΩ

ΒΑΚΙΡΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Χρονολογία: 1923-1988

Σπούδασε δίπλα στους Κωνσταντίνο Παρθένη και Ουμβέρτο Αργυρό. Έπειτα συνέχισε τις σπουδές του πάνω στη ζωγραφική, τη χαρακτική και τις γραφικές στη Σχολή Καλών Τεχνών (École des Beaux-Arts) στο Παρίσι. Εκτός από την Ελλάδα, έργα του παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γιουγκοσλαβία. Ασχολήθηκε επίσης με τη φιλοτέχνηση εξώφυλλων για περιοδικά, βιβλία και λευκώματα ενώ υπήρξε συγγραφέας βιβλίων για την τέχνη. Έγινε γνωστός για τις δημιουργίες του στην κινηματογραφική γιγαντοαφίσα.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%92%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CF%81%CF%84%CE%B6%CE%AE%CF%82

ΒΑΛΑΒΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χρονολογία: 1939-2017

Την περίοδο από το 1957 μέχρι το 1963 σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με ειδικότητα στη ζωγραφική, τη χαρακτική και τα ψηφιδωτά. Καθηγητές του ήταν οι Γιάννης Μόραλης, Κώστας Γραμματόπουλος και Ε. Βοϊλά. Δίδαξε στη Σχολή Βακαλό, ενώ από το 1981 έως το 2005 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Από το 2001 έως το 2004 διετέλεσε αντιπρύτανης της Σχολής, ενώ από το 2007 ήταν ομότιμος καθηγητής της. Πέρα από τα διδακτικά του καθήκοντα, εικονογράφησε βιβλία και σχεδίασε εξώφυλλα. Ακόμη, είχε δημοσιεύσει πληθώρα κειμένων σχετικά με την τέχνη σε εφημερίδες και περιοδικά.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82

ΒΑΛΑΣΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Χρονολογία: 1925-

Ζωγράφος - χαράκτης. Σπούδασε στην Konst Akademi της Στοκχόλμης. Παρουσίασε τα έργα του, εξπρεσιονιστικής τεχνοτροπίας, στην Αθήνα και τη Στοκχόλμη. Πήρε επίσης μέρος στην Πανελλήνια ΄Εκθεση του 1960 και σε πολλές άλλες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

https://www.greekencyclopedia.com/valasakis-pavlos-athina-1925-p1108.html

ΒΑΛΑΤΑ – ΠΑΠΠΑ ΣΜΑΡΑΓΔΑ

Σχετικοί σύνδεσμοι:

iset.gr
nationalgallery.gr

ΒΑΛΕΡΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ

 

https://athens-printmaking.com/collection/811

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΒΑΜΒΑΤΗΡΑ ΜΑΓΔΑ

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο και Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας. Εξακολούθησε τις σπουδές, μετά από εισαγωγικές εξετάσεις, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου σπούδασε και στους τρεις τομείς της σχολής και πήρε πτυχίο για τον καθένα χωριστά:

1987-1992:Ζωγραφική με τον Παναγιώτη Τέτση

1992-1997:Χαρακτική με τους Θανάση Εξαρχόπουλο και Γιάννη Παπαδάκη

1998-2003:Γλυπτική με τον Θόδωρο Παπαγιάννη

Εξωτερικοί σύνδεσμοι:
eikastikon.gr

ΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ

Σπούδασε ζωγραφική στο εργαστήριο
του Νίκου Κεσσανλή και χαρακτική στο εργαστήριο του Γιάννη Παπαδάκη στην Ανώτατη Σχολή
Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το έργο της έχει εκτεθεί σε ατομικές, ομαδικές και διεθνής εκθέσεις αποσπώντας διακρίσεις.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
science.fandom.com
didaktorika.gr

ΒΑΡΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ

ΒΑΡΘΗΣ ΦΩΤΙΟΣ

Χρονολογία: 1983
Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη γραφιστική φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 2015 αποφοίτησε από το Α΄ εργαστήριο χαρακτικής. Έχει συμμετάσχει με έργα του σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
cargocollective.com
behance.net
instagram.com

ΒΑΡΛΑΜΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Χρονολογία: 1922 - 2013 ΠΑΡΟΣ

Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ, με δάσκαλους τους Ουμβέρτο Αργυρό και Κωνσταντίνο Παρθένη, και χαρακτική (1942 – 1947) με δάσκαλο τον Γιάννη Κεφαλληνό. Συνέχισε, με υποτροφίες του Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου και του ΙΚΥ, τις σπουδές του στο Παρίσι, στην Ecole des Beaux-Arts  και στο College Technique Estienne χαρακτική, με δάσκαλους τους G. L. Prost και R. Cottet (1958-1961). Ειδικεύτηκε στην τέχνη του βιβλίου και στη χάραξη γραμματοσήμων. Εκτός από την χαρακτική εικονογράφησε περισσότερα από 200 βιβλία, αλλά και διάφορες αφίσες πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα συνεργάστηκε από το 1953-56 με τον Κεφαλληνό στην έκδοση «Δέκα Λευκαί Λήκυθοι». Επιμελήθηκε, εικονογράφησε και σχεδίασε πληθώρα εξώφυλλων πολλών βιβλίων, με πολλά ένθετα χαρακτικά του. Τιμήθηκε σε “Διεθνή Διαγωνισμό της Λειψίας” για την επιμέλεια Βιβλίου, με ποιήματα του νομπελίστα Πάμπλο Νερούντα. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, στη Συλλ. ΜΙΕΤ κ.α.

https://www.polismagazino.gr/%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BB%CE%AC%CE%BC%CE%BF%CF%82/

ΒΑΣΔΕΚΗ ΕΥΑ

Χρονολογία: 1973

Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών με δεύτερο πτυχίο στην Χαρακτική. Στη συνέχεια με υποτροφία σπούδασε στη Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Τα έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας.

http://www.eikastikon.gr/xaraktiki/vasdeki_cv.html

ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΑΡΓΥΡΗ

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) στο Β΄ Εργαστήριο με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου το διάστημα 1995-2000 και χαρακτική στο Β΄ Εργαστήριο με καθηγητές τους Β. Τσαλαματά και Α. Πειρουνίδη το 2010-2014. Πήρε την Υποτροφία Σπουδών στη Ζωγραφική του έτους 1996-97.

Έχει επιμεληθεί και οργανώσει Εικαστικές Εκθέσεις από το 2012 ως το 2016. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις και πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μαζί με τους ζωγράφους-χαράκτες Δημήτρη Σπανόπουλο και Μιχαήλ Φαλκώνη ίδρυσαν το 2014 την εικαστική ομάδα Χωρο-Χρόνος.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B3%CF%85%CF%81%CE%AE_%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%85

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΠΥΡΟΣ

Χρονολογία: 1902-1985

Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Αλέξανδρο Καλούδη αρχικά και τον Νικόλαο Λύτρα. Για πολλά χρόνια δίδαξε σε ελεύθερες σχολές και σε σχολές θεάτρου. Από το 1927 άρχισε να ασχολείται και με τη σκηνογραφία. Η καλλιτεχνική του δημιουργία περιλαμβάνει επίσης εικονογραφήσεις βιβλίων, παράλληλα με τη δημοσίευση κειμένων και γελοιογραφιών σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ το 1933, σε συνεργασία με τον Αγήνορα Αστεριάδη, εξέδωσε τα “Παιδικά σχέδια”.
https://www.nationalgallery.gr/artist/vasileiou-spyros/

ΒΑΣΙΛΗΣ (Vasili) ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ (Leonard)

Σχετικοί σύνδεσμοι:
eete.gr

ΒΑΣΙΛΙΚΙΩΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Χρονολογία: 1902 - 1972

Στο Παρίσι ο Βασιλικιώτης θα σπουδάσει ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών και χαρακτική δίπλα στον Δ, Γαλάνη. Το 1932 θα εγκαταλείψει το Παρίσι για να εργαστεί δύο χρόνια στην Αβησσυνία μετά την οποία ήλθε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Εδώ θα είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της δεύτερης ομάδας "Τέχνης" και θα παρουσιάσει έργα του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Μαθητής του Γαλάνη Δημήτριου

http://www.nikias.gr/ell/product/%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CF%82

ΒΑΣΙΛΟΥΔΗ ΕΥΓΕΝΙΑ

Χρονολογία: 1962

Φοίτησε στην Κρατική Σχολή Καλών Τεχνών του Κιέβου όπου μελέτησε σχέδιο ζωγραφική, ξυλογραφία, λινογραφία, λιθογραφία, οξυγραφία και γραφικό σχέδιο, ενώ παράλληλα σπούδασε και ιστορία της τέχνης. Αποφοίτησε από τη σχολή με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Καλές Τέχνες.

https://www.hambisprintmakingcenter.org.cy/artist/%CE%B5%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B7/

 

ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Χρονολογία: 1928

Έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής στην Αλεξάνδρεια. Από το 1958 ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Βασικό θέμα της ζωγραφικής του είναι η γυμνή γυναικεία μορφή. Η θεματογραφία του περιλαμβάνει επίσης τοπία, νεκρές φύσεις, ανθογραφίες, αφηρημένες συνθέσεις ενώ ειδικεύεται στα πορτρέτα.

http://www.nikias.gr/ell/product/%CE%92%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82

ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασεστο εργαστήριο χαρακτικής με καθηγητή τον Μανόλη Γιανναδάκη, του τμήματος Εικαστικών & Eφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

https://www.topikap.gr/community

ΒΕΛΕΤΖΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Εικαστικός, χαράκτης και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών. Η ενασχόλησή του με την τέχνη της χαρακτικής ξεκίνησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας όπου παρακολούθησε το Εργαστήριο Έντυπης Τέχνης με δασκάλα τη χαράκτρια Eva Lipartiti. Από το 2012 έως και το 2017 φοίτησε στο Εργαστήριο Χαρακτικής και Έντυπης Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας με δασκάλες τη Δήμητρα Σιατερλή και τη Σοφία Παπαδοπούλου.
Η εικαστική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στη χαρακτική και τη φωτογραφία.

https://www.art22.gr/%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%B6%CE%B1%CF%83-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7%CF%83/

ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σχετικοί σύνδεσμοι:

eete.gr

ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

1909 - 1994 ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

Εργάστηκε στο τμήμα σχεδιασμού χαρτονομισμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος (1939-1941) και αργότερα δούλεψε για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σχεδιάζοντας πολλές μακέτες γραμματοσήμων (1968-1973). Επίσης ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων και εντύπων.  Έργα του βρίσκονται στη Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στις Δημοτικές Πινακοθήκες Αθηναίων, Ιωαννίνων, Πειραιά, Ρόδου, στη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τραπέζης, στο Μουσείο Μπενάκη κ.α.

Μαθητής του Κεφαλληνου Γ.

http://dp.iset.gr/artist/view.html?id=272

ΒΕΝΤΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Χρονολογία: 1899 - 1990 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θεωρείται κορυφαίος Έλληνας χαράκτης του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Χάραξε με όλες τις τεχνικές τησ χαλκογραφίας. Το 1928 εικονογράφησε με σινική μελάνη την ηθογραφία του Κωνσταντίνου Θεοτόκη “Η Ζωή και ο Θάνατος του Καραβέλα”. Συνεργαστηκε και ήταν φίλος με άλλους σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες όπως τον Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα, τον Σπύρο Αλαμάνο και την Ελένη Βακαλό.

https://www.ventouras.gr/persistently-modern/

ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ ΑΝΤΡΕΑΣ

Χρονολογία: 1983

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα με δασκάλους τον Γιώργο Καζάζη και τον Γιάννη Γουρζή στην Χαρακτική . Απο το 2016 ασχολήθηκε και με την βυζαντινή Αγιογραφία με καθηγητές τους  Παύλο Σάμιο και Δημοσθένη Αβραμίδη. Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και Ευρώπη.

https://www.aventouris.gr/%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%BF

ΒΕΡΓΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική και φωτογραφία και χαρακτική. Ασχολείται κυρίως με την καλλιτεχνική φωτογραφία.

http://www.vergisphotography.gr/about-gr.html

ΒΕΡΓΙΤΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Χρονολογία: 1954

Μαθήτευσε αρχικά στο εργαστήριο του Δ. Κοντού. Έκανε σπουδές ζωγραφικής στην Accademia di Belle Arti της Φλωρεντίας (1975-1979), με δασκάλους τους S. Loffredo και P. Manfredi. Η ζωγραφική του διακρίνεται από μια χρωματική κλίμακα ισχυρών αντιπαραθέσεων.

http://www.nikias.gr/ell/product/%CE%92%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82

ΒΙΔΑΛΗ ΛΕΩΝΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Χαρακτική και Τυπογραφία - Τέχνη του Βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Αποφοίτησε το 1980 με βραβείο Λιθογραφίας και βραβείο παρουσιασθέντων έργων. Το 1983-1986 πραγματοποίησε μεταπτυχιακό έργο στη Λιθογραφία με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Το 1989 και το 1992 παρακολούθησε το Τμήμα Χαρακτικής - Multimedia στο Royal College of Art στο Λονδίνο και το 1998-1999 ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια στο Advanced Colour Printmaking Department του New York University στη Νέα Υόρκη. Από το 1984 έως το 1998 δίδαξε Λιθογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και από το 2000 έως το 2012 δίδαξε, ανασυγκρότησε και εκσυγχρόνισε το Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών - Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της ΑΣΚΤ.

http://gpmuseum.gr/index/poi_eimaste/meli/bidali.html

ΒΙΤΑΣΤΑΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ

Χρονολογία: 1970

Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών τού Παρισιού (ensb-a), στα εργαστήρια των Gemignani-Criqui και Tangui, ζωγραφική και χαρακτική. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε ομαδικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.
Ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.

https://vitastali.com/

ΒΙΤΣΩΡΗΣ ΜΙΜΗΣ

Χρονολογία: 1902-1945

Γεννήθηκε στην Ιταλία. Το 1911 μετακομίζουν στην Αθήνα και εγγράφεται στην ΑΣΚΤ όπου και εγκαταλείπει λίγα χρόνια αργότερα. Αποχώρησε από την Αθήνα, μετέβη στην Ευρώπη (Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία διαδοχικά), μελετώντας τα εκεί ζωγραφικά ρεύματα. Παρέμεινε στο Παρίσι και συνεργάστηκε με το περιοδικό O μικρός Παριζιάνος (Le Petit Parisien) όπου δημοσίευσε σκίτσα του. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1927 και άρχισε να ασχολείται με τις προσωπογραφίες και τις τοπιογραφίες. Συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας, ενώ εικονογράφησε και βιβλία. Το 1930 ίδρυσε την Ομάδα Τέχνη μαζί με άλλους καλλιτέχνες της εποχής του. Έκτοτε συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AF%CE%BC%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%B9%CF%84%CF%83%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%82

ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Χρονολογία: 1967-2020

Σπούδασε χαρακτική και γλυπτική στο West Surrey College of Art and Design (1990-1993) και συνέχισε τις σπουδές του στη χαρακτική στη Slade School of Art του Λονδίνου με δάσκαλο το S. Jones και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τον Θ. Εξαρχόπουλο. Εργάσθηκε στο τμήμα ζωγραφικής της σχολής Βακαλό (διδάσκοντας ζωγραφική και τεχνικές της χαρακτικής), στο τμήμα Γραφιστικής και Συντήρησης του ΤΈΙ Αθήνας, και ως εξεταστής στο ΙΒ. Έχει επίσης εργαστεί πάνω σε πληθώρα εικαστικών εφαρμογών.

https://www.greekstatemuseum.com/kmst/collections/db/search.html?primary_control_0=AN&secondary_control_0=S&tertiary_control_text_0=%CE%92%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82%20%CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82&sort_order=1&show=1&start=1

ΒΛΑΧΟΥ ΕΛΕΝΗ

Χρονολογία: 1979

Αποφοίτησε από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με κατεύθυνση τη χαρακτική και δάσκαλο τον Ξενή Σαχίνη. Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως εκπαιδευτικός εικαστικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

https://www.topikap.gr/community

 

ΒΟΓΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΗΑΝΘΗ

Χρονολογία: 1993

Σπούδασε Χαρακτική με καθηγήτρια την Δήμητρα Σιατερλή, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Έχει δείξει έργα της σε μία ατομική έκθεση, και πολλές ομαδικές εκθέσεις και projects. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Η Καληάνθη Βογδοπούλου είναι Ιδρυτικό Μέλος της Συλλογικότητας Εικαστικών Καλλιτεχνών.

https://www.art22.gr/%CE%B2%CE%BF%CE%B3%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CE%B7/

ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Χρονολογία: 1956

Σπούδασε Ζωγραφική και Χαρακτική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της πόλης των Βρυξελλών (1976-1984).
Έλαβε μέρος σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις και υπήρξε ιδρυτικό μέλος των εικαστικών ομάδων ΣΥΝ (Αθήνα) και ΝΕΟΝ (Βρυξέλλες). Από το 1985 είναι καθηγητής στο εργαστήριο Ζωγραφικής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Watermael-Boitsfort (Βρυξέλλες).

https://www.art22.gr/%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%82/

ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1923. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δασκάλους τους Π. Μαθιόπουλο, Γ.Μόραλη και Γ.Κεφαλληνό.

 

ΒΡΑΝΑ ΓΙΟΥΛΗ

Χρονολογία: 1948-2022

Διδάχτηκε την χαρακτική από τον Γ.Φαρσακίδη. Στο ενεργητικό της έχει πληθώρα συμμετοχών σε ομαδικές εκθέσεις καθώς και σε 15 ατομικές. Έχει ασχοληθεί με εικονογράφηση βιβλίων κ εξωφύλλων. Επίσης έχει επιμεληθεί παιδικούς διαγωνισμούς κ έχει οργανώσει παιδικά εργαστήρια. Είναι μέλος του εικαστικού επιμελητηρίου Ελλάδας, του πολιτιστικού συλλόγου «Ο Απελλής» της Unesco Πειραιώς και νήσων και των Φίλων της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλλιθέας «Σοφίας Λασκαρίδου».

https://www.interart.gr/%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b7/

 

ΓΑΒΑΘΑΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ

Χρονολογία: 1943

Σπούδασε χαρακτική στη ΑΣΚΤ. Στα έργα του συνδύαζε την χαρακτική με κολάζ.

ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΛΟΥΣΥ

Χρονολογία: 1962

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική με καθηγητές τους Δ. Μυταρά, Ηλ. Δεκουλάκο και Δ. Κοκκινίδη και χαρακτική με καθηγητή τον Θ. Εξαρχόπουλο. Η καλλιτεχνική της πορεία περιλαμβάνει πλήθος εκθέσεων και Biennale στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές καθώς και στις συλλογές της Alpha Bank και του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.
To 1995 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Παγκόσμια Biennale του Καϊρου, όπου πήρε το χρυσό μετάλλιο χαρακτικής. Από το 2010 μέχρι και σήμερα εργάζεται στο Κ.ΕΠΕ.ΔΙ.Χ της Τραπέζης Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

https://fineartthess.art.blog/2016/11/27/lucy-gavriilidou/

ΓΑΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χρονολογία: 1923-1984

Είναι γνωστός για τα «Ανθρωπάκια» του, μορφές που δεν έχουν ατομικά χαρακτηριστικά και έχουν πανομοιότυπο ντύσιμο με ριγέ κοστούμι και καπέλο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μαζοποίηση του σύγχρονου ανθρώπου. Σπούδασε αρχικά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και έπειτα στο Παρίσι. Ανάμεσα στους δασκάλους του ήταν και ο Κωνσταντίνος Παρθένης. Το 1954 μετέβη στο Παρίσι με σκοπό να ολοκληρώσει τις σπουδές του φοιτώντας στη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Ακαδημία Grande Chaumiere.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%93%CE%B1%CE%90%CF%84%CE%B7%CF%82

ΓΑΛΑΝΗ – ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΓΙΟΥΛΗ

1931

ΓΑΛΑΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Χρονολογία: 1966

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ(1984-1990), με δάσκαλους τους Τ. Πατρασκίδη, Η. Δεκουλάκο και Χ. Μπότσογλου. Συνέχισε με σπουδές χαρακτικής στην ίδια σχολή, στο εργαστήριο του Θ. Εξαρχόπουλου (1990-1995). Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις.

http://www.nikias.gr/ell/product/%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B7-%CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1

ΓΕΩΡΓΑ ΜΑΤΙΝΑ

Η Ματίνα Γεωργά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης. Απο το 2001 μέχρι το 2006 σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον κ. Αναστάσιο Χριστάκη. Το 2010 τελείωσε δεύτερο πτυχίο στον τομέα της χαρακτικής με επιβλέποντες τους κ.Βίκυ Τσαλαματά και κ.Μιχάλη Αρφαρά. Επιπλέον εργάζεται ως σκηνογράφος στο θέατρο και διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά και ενήλικες. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών.

https://www.artandlife.gr/artists/Matina-Georga

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

Χρονολογία: 1943

Το 1968 αποφοίτησε από τη Σχολή Δοξιάδη με δασκάλους τους: Γ. Τσαρούχη, Α. Αστεριάδη, Β. Κατράκη, Δ. Μυταρά, Δ. Δεκουλάκο, Π. Ζουμπουλάκη.
Το 1969 μέχρι το 1976 βρίσκεται στο Παρίσι στην Ecole des Beax-Arts. Στο εργαστήριο γλυπτικής έχει καθηγητές τoυς Etienne Martin, Cesar, Collomarini και στο εργαστήριο χαρακτικής τους Dayese, Legranche.
Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης. Το 1974 πήρε το Α' Βραβείο υποτρόφων γλυπτικής του Γαλλικού Κράτους. Στην χαρακτική ασχολήθηκε με την ξυλογραφία.

https://www.peri-grafis.net/ergo.php?id=1294

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ

ΓΕΩΡΓΟΥΔΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Χρονολογία: 1955

Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Accademia di Belle Arti της Ρώμης (1975-1979), με δάσκαλο το S. Trotti. Το έργο της κινείται κυρίως στα πλαίσια των αναπαραστατικών τάσεων.

http://www.nikias.gr/ell/product/%CE%93%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE

ΓΙΑΓΙΑΝΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Χρονολογία: 1945

Σπούδασε γραφικές τέχνες στο Α.Τ.Ι. με δασκάλους τους Α. Τάσσο, Η. Δεκουλάκο, Δ. Μυταρά.
Σπούδασε στο εργαστήριο ζωγραφικής του Ηλία Δεκουλάκου.
Ίδρυσε και διήυθυνε το εργαστήριο Εφ. Τεχνών "Μορφή"

http://www.haraktiki.gr/erga.php?aid=5

ΓΙΑΛΑΜΑ – ΜΑΚΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΓΙΑΛΑΜΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Σχετικοί σύνδεσμοι:

eete.gr

ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΣ

Χρονολογία: 1928-2003

Αυτοδίδακτος ζωγράφος, χαράκτης, καλλιγράφος, συγγραφέας και ποιητής από την Χίο. Ο χαράκτης Κεφαλληνός εκτιμούσε ιδιαίτερα το ταλέντο του και τον προσκάλεσε να έρθει στην Αθήνα για να σπουδάσει στην ΑΣΚΤ ή να εργαστεί αλλά εκείνος δεν άφησε ποτέ τη Χί0.

https://www.kathimerini.gr/culture/407266/nikos-gialoyris-o-charaktis-tis-chioy/

ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ

Χρονολογία: 1954

Σπούδασε στη Σχολή Γραφικών Τεχνών του Αθηναϊκού Τεχνολογικού Ομίλου A.T.O. (Δοξιάδη), από το 1972 έως το 1975, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, στο εργαστήριο Χαρακτικής του K. Γραμματόπουλου, από το 1975 έως το 1980 καθώς και στο εργαστήριο Τυπογραφίας και Tέχνης του Βιβλίου του Γ. Παπαδάκη όπου συνδύασε την προηγούμενη γνώση του από τη Σχολή Δοξιάδη με τις τεχνικές της Χαρακτικής και των εφαρμογών της από το 1979 έως το 1981. Από  το 1986 έως το 1997  δίδαξε Σχέδιο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και από το 1997 διδάσκει Χαρακτική. Το 2011 εξελέγη Καθηγητής Χαρακτικής στο ίδιο τμήμα. Συμμετείχε σε πάρα πολλές ομαδικές εκθέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

http://technohoros.org/portfolio-type/manolis-giannadakis/

 

ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ – ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΜΑΡΘΑ

Χρονολογία: 1940

Σπούδασε ζωγραφική με τον Γ. Μόραλη και χαρακτική με τον Κ. Γραμματόπουλο στην ΑΣΚΤ  (αποφ. 1965) . Παρουσίασε το έργο της κυρίως σε ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων στις Πανελλήνιες Εκθέσεις των ετών 1963, 1965, 1967, 1969, 1971, 1973, 1975 και 1987 και στην Μπιενάλε Αλεξάνδρειας το 1973. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ.

https://heraklionartgallery.gr/artist/giannakaki-papadaki-martha/

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Χρονολογία: 1983

Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών από το 2004 έως το 2011 στο Γ' Εργαστήριο ζωγραφικής και στο Α' Εργαστήριο Χαρακτικής. Studio υποκριτικής, και θεατρικές παραστάσεις στο: Studio υπό το μηδέν. Ζει κι εργάζεται στην Αθήνα.

https://leonidasgiannakopoulos.gr

ΓΙΑΝΝΕΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΓΙΑΝΝΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Χρονολογία: 1959

Ψηφιδογράφος και χαράκτης και παράλληλα συντηρητής ψηφιδωτών έργων τέχνης.  Έργα του βρίσκονται σε συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

https://issuu.com/natasagovedarou/docs/____________________________________484fc18ee5c9d9

ΓΙΑΡΜΕΝΙΤΗ – ΣΤΑΜΑΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Χρονολογία: 1953

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη λιθογραφία, τη χαλκογραφία και την οξυγραφία.

ΓΙΑΡΜΕΝΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χρονολογία: 1950

Σπούδασε χαρακτική και τέχνη του βιβλίου στην ΑΣΚΤ ( 1973-1978) με δασκάλους τους Κ. Γραμματόπουλο και Γ. Παπαδάκη και συνέχισε στην Akademie der Bildende Kunste στη Βιέννη (1978-79). Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες εκθέσεις στην Αθήνα, όπως στην ατομική έκθεση στην Αίθουσα Μπουζιάνη το 1985, στην ομαδική Έκθεση Ελλήνων Χαρακτών το ίδιο έτος κ.ά.

https://heraklionartgallery.gr/artist/giarmenitis-ioannis/

 

ΓΚΑΛΤΕΜΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ή ΓΚΑΛΝΤΕΜΗΣ

Γεννήθηκε το 1953 στην Κωστάνιανη Ιωαννίνων. Μαθητής ήδη στην μέση εκπαίδευση πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον Γιαννιώτη ζωγράφο Γεώργιο Καζάκο. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στο εργαστήριο χαρακτικής του Κώστα Γραμματόπουλου και παρακολούθησε το "Φροντιστήριο καλλιτεχνικής τυπογραφίας και τέχνης του βιβλίου", με δάσκαλο τον Γιάννη Παπαδάκη. Έργα του Γκαλτέμη βρίσκονται στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στην Τράπεζα Εργασίας, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ στο Μέτσοβο, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, στην Πινακοθήκη χαρακτικής που ίδρυσε ο Κώστας Μαλάμος στη Ζίτσα Ιωαννίνων. Επίσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, στα ξενοδοχεία Hyatt Regency Θεσσαλονίκης και King George Αθηνών. Ακόμη σε τράπεζες, δημόσιους οργανισμούς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Κύπρο, Η.Π.Α., Καναδά, Αγγλία, Βέλγιο Γαλλία, Γερμανία.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%93%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%84%CE%AD%CE%BC%CE%B7%CF%82

ΓΚΑΡΑΒΕΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. στην Αθήνα(1991-1996) με δασκάλους τους Ν. Κεσσανλή και Ρ. Παπασπύρου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS (1995) παρακολούθησε το τμήμα ζωγραφικής στην Ecole Superieure de Beaux Arts στο Παρίσι, με καθηγητή τον κ. Carron. Ολοκληρώνει τις σπουδές της στην χαρακτική στο εργαστήριο του Μ. Αρφαρά στην Α.Σ.Κ.Τ. στην Αθήνα.
Εργάζεται στην Μέση Εκπαίδευση ως εικαστικός.
http://haraktes.gr/%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%bf%cf%82/?smid=629

ΓΚΑΡΣΤΕΑ ΕΛΕΝΑ

Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αγία Πετρούπολη τεχνική λιθογραφίας. Εργάστηκε ως Καθηγήτρια στο Τμήμα Γραφικών Τεχνών της Ακαδημίας Τεχνών Μολδαβίας όπου δίδαξε λιθογραφία, λινόλαιο, σχέδιο και σύνθεση.Διετέλεσε Διευθύντρια του στούντιο «Λιθογραφείο» της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών της Μολδαβίας.Από το 2008 είναι Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο “Ι. Creanga”, σχολή “Fine Art and Design».

http://epsilonartgallery.blogspot.com/2013/10/h-epsilon-art-gallery-helena-garstea.html