Πορτρέτα Συμπρωτεύουσας

Μία έκθεση χαρακτικών για τη Θεσσαλονίκη

H «Ζώγια / Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια» σας προσκαλεί την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, στις 20.00 στο χώρο της, Αλ. Σβώλου 54, Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικών του Βασίλη Καρκατσέλη με τίτλο «Πορτρέτα Συμπρωτεύουσας».

Είσοδος ελεύθερη
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Άθωνος aRT sPACE»

Λίγα λόγια για τα έργα

Η έκθεση περιλαμβάνει ασπρόμαυρα χαρακτικά σε ξύλο και λινόλεουμ, τα περισσότερα από τα οποία βγαίνουν από το αρχείο και παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Τα χαρακτικά  παρουσιάζουν  τη διορθωμένη  εικόνα  της  πόλης της Θεσσαλονίκης από την εποχή των σταυροφοριών και μετά, στα  πρότυπα χάραξης  διαφορετικών  εργαστηρίων της κεντρικής  Ευρώπης.

Πρόκειται για  υλικό  που  προέκυψε  από  την  μελέτη  των  πρώτων  απεικονίσεων  της πόλης στο μυχό του Θερμαϊκού,  εικόνες  γεμάτες λάθη  και  ανακρίβειες. Ήταν (τότε) εικόνες μιας πόλης την οποία ποτέ δεν αντίκρισαν αυτοί που τις εικόνες της φτιάχνανε, αλλά «έπρεπε» να την «εικονογραφήσουν» για τις ανάγκες έκδοσης  ενός «ταξιδιωτικού ημερολογίου» ή μίας «αναφοράς».

Τα «Χαρακτικά για τη Θεσσαλονίκη» δείχνουν «παλιομοδίτικα» γιατί είναι καμωμένα στο ύφος και με την τεχνική που διαφορετικές σχολές απεικόνισης πόλεων θα χαράσσανε για το «πορτρέτο» της, αιώνες πριν. Τα «Πορτρέτα της Συμπρωτεύουσας» είναι χαρακτικά στα πρότυπα χάραξης διαφορετικών εργαστηρίων πόλεων της κεντρικής ρεπλίκα Ευρώπης.

Εγκαίνια: Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, στις 20.00
Διάρκεια έκθεσης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2018
«Ζώγια» / Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια, Αλ. Σβώλου 54, Θεσσαλονίκη.

Είσοδος ελεύθερη
Τηλέφωνο για πληροφορίες: 2310 243.459

https://www.facebook.com/events/310167876449576/

και της «Άθωνος aRT sPACE»

https://www.facebook.com/%CE%86%CE%98%CE%A9%CE%9D%CE%9F%CE%A3-ART-SPACE-2061207070774871/notifications/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *