«ΑΡΧΕΙΟ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ:Σύγχρονες προσεγγίσεις μιας ιστορικής διαδρομής» στον χώρο τέχνης ETCH INK

Το ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ-PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ Α.Μ.Κ.Ε. εγκαινιάζει

την Παρασκευή, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2021 (18.30- 22.30)

στον χώρο τέχνης ETCH INK,

την ομαδική έκθεση χαρακτικής

«ΑΡΧΕΙΟ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ:

Σύγχρονες προσεγγίσεις μιας ιστορικής διαδρομής»

με έργα των

Αντιγονη Βαλέρη, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Έλενα Προβατά, Έρη Αγρίου

σε επιμέλεια της

Έλλης Λεβεντάκη

To ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ- PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ  Α.Μ.Κ.Ε. σας καλωσορίζει στην ομαδική έκθεση χαρακτικής «Αρχείο σε Κίνηση: Σύγχρονες προσεγγίσεις μιας ιστορικής διαδρομής» με έργα των Αντιγόνη Βαλέρη, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Έλενα Προβατά και Έρη Αγρίου σε επιμέλεια της Έλλης Λεβεντάκη, που παρουσιάζεται στον χώρο τέχνης ETCH INK. Τέσσερις νέες χαράκτριες αφορμώνται από την πλούσια συλλογή χαρακτικών έργων και το ιστορικό αρχείο του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών διανοίγοντας γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν, προτείνοντας παράλληλα νέους τρόπους θέασης, προσέγγισης και παρουσίασης του αρχείου.

Μέσα στα χρόνια της ενεργού δραστηριότητάς του και της προώθησης της χαρακτικής γλώσσας στην Ελλάδα, το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών έχει αποκτήσει μια πλούσια συλλογή χαρακτικών έργων σημαντικών καλλιτέχνιδων/ων που συνεργάστηκαν με το εργαστήριο. Η συλλογή αυτή, τεκμήριο της ιστορικής διαδρομής του ΚΧΑ, εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα έργα και βρίσκεται σε φάση ψηφιοποίησης, με σκοπό να αποτελέσει μια ανοικτή και προσβάσιμη πηγή γνώσης και έρευνας για το ευρύ κοινό.

Στην έκθεση «Αρχείο σε Κίνηση» οι τέσσερις νέες χαράκτριες παίρνουν ως σημείο αναφοράς της καλλιτεχνικής τους έρευνας, έργα των Τόνια Νικολαΐδη, Όπυ Ζούνη, Λάμπρο Ορφανό και Βάσω Κατράκη, καταξιωμένων χαρακτών που ήρθαν σε επαφή με το ΚΧΑ, δημιουργώντας μια πολυεπίπεδη συνομιλία που διερευνά και προτείνει νέους τρόπους διαχείρισης του αρχείου αλλά και ανάγνωσης του παρελθόντος, μέσα από τη σύγχρονη χαρακτική πρακτική.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης: «Εκκινώντας από τη ανάπτυξη του Ιστορικού Αρχείου σαν ανάγκη, ακολούθησε η πρόθεση της καλλιτεχνικής εξερεύνησή του, η οποία οδήγησε στην υλοποίηση της παρούσας έκθεσης. Στο Αρχείο σε Κίνηση, παρουσιάζεται η δουλειά τεσσάρων χαρακτριών από την Ελλάδα που προσέγγισαν τη ζωή και το έργο ισάριθμων εικαστικών μέσα από το αρχειακό υλικό του ΚΧΑ. Αξιοποιώντας τη μη-ιεραρχική χωρικότητα του αρχείου σαν μια σπάνια ιδιότητα στη σημερινή πραγματικότητα, οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να διεξάγουν μια καλλιτεχνική έρευνα, με σκοπό να καταστήσουν ιστορικές πληροφορίες ορατές στο παρόν, ως σύγχρονες χαρακτικές προτάσεις. Στην έκθεση συνοψίζονται στοιχεία αυτό-τεκμηρίωσης της εκάστοτε ερευνητικής διαδικασίας, τα οποία εκτίθενται μαζί με τα τελικά έργα, επιδιώκοντας τη διασύνδεση του πρωτογενούς υλικού με το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα για την έναρξη ενός ανοιχτού διαλόγου μεταξύ του χθες και του σήμερα.»

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνιδες: Έρη Αγρίου, Αντιγόνη Βαλέρη, Έλενα Προβατά, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου.

Επιμέλεια έκθεσης: Έλλη Λεβεντάκη

H έκθεση “Αρχείο σε Κίνηση” πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος επιχορήγησης δράσεων για μουσεία, πινακοθήκες και συλλογές σύγχρονου πολιτισμού και τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Χώρος τέχνης ETCH INK

Αργυρουπόλεως 16 και Κλεφτών & Αρματολών 20, Λυκαβηττός, Αθήνα

Εγκαίνια: Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 (18.30  έως 22.30)

Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021 έως Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Ημέρες & Ωράρια λειτουργίας: κάθε Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή 17.00- 21.00, κάθε Σάββατο 11.00 – 15.00

Πρόσβαση: με ΜΕΤΡΟ/ στάση ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, και με όλα τα αστικά  λεωφορεία που διέρχονται από λεωφ. Αλεξάνδρας, στάση ΙΚΑ.

Επικοινωνία: www.athens-printmaking.com

info@athens-printmaking.com, κιν.+30 6938786293    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *