Αρχείο (I): Μοντερνισμός και χαρακτική

Παπαδάκης Γιάννης, Χωρίς τίτλο, Οξυγραφία

H EEX ανοίγει το αρχείο της και παρουσιάζει έργα χαρακτών που κάποια χρονική στιγμή υπήρξαν μέλη της. 12 έργα από 7 χαράκτες φαινομενικά ασύμβατοι μεταξύ τους. Στιγμιότυπα μοντερνισμού που παρουσιάζουν διάφορες διαβαθμίσεις ανάμεσα στην παραστατική και την αφαιρετική εικόνα. Τζένη Μαρκάκη , Άννα Μενδρινού, Γιώργος Μήλιος, Γιάννης Μπελιμπασάκης , Γιάννης Παπαδάκης, Ειρήνη Ποδηματά και Βασίλης Χάρος.

Η Τζένη Μαρκάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε χαρακτική και καλλιτεχνική τυπογραφία με τον Κ. Γραμματόπουλο στην ΑΣΚΤ (1961-1965). Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και πρώην μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Η ξυλογραφία «Νεκρή Φύση»του 1979 είναι τόσο λιτή κι απέριττη, που τείνει να αγγίζει την αφηρημένη τέχνη.

Η Άννα Μενδρινού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941. Σπούδασε Χαρακτική στην ΑΣΚΤ, με δάσκαλο τον Κ. Γραμματόπουλο, και Τέχνη του Βιβλίου, με δασκάλους τον Κ. Γραμματόπουλο και τον Γ. Παπαδάκη. Έχει εικονογραφήσει πλήθος βιβλίων και έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία για την εικονογράφησή. Είναι από τα ιδρυτικά μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και πρώην μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Η λιθογραφία «Σύνθεση» του 1975 προτείνει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην εικονική αναπαράσταση και την αφαίρεση.

Ο Γιώργος Μήλιος γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική με τον Γ. Μόραλη και χαρακτική με τους Γ. Κεφαλληνό και Κ. Γραμματόπουλο στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1956-1962). Συνέχισε τις σπουδές του στην χαρακτική και στο ψηφιδωτό στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα κοινωνιολογίας της τέχνης με τον J. Cassou. Δίδαξε στην Έδρα Ζωγραφικής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. Το 1988 εξελέγη τακτικός καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1996 έγινε καθηγητής χαρακτικής στην ΑΣΚΤ της Αθήνας.
“Rehaussée à la main” είναι  ο τίτλος της οξυγραφίας του. Τα σύμβολα και η ανθρώπινη μορφή της κινούνται σε ένα χώρο αφαιρετικό κι εκφράζουν χαρακτηριστικά τη ζωγραφική προσέγγισή του.

ο Γιάννης Μπελιμπασάκης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Χαρακτική στη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2006 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές (MA Printmaking) στο Βασιλικό Κολέγιο Τεχνών του Λονδίνου με διάκριση και υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Α. Ωνάση.
Η οξυγραφία «Τοπίο», του 2002, προοικονομεί έναν καλλιτέχνη που θα ασχοληθεί με τον πειραματισμό, τόσο σε επίπεδο τεχνικό όσο και αισθητικό.

Ο Γιάννης Παπαδάκης γεννήθηκε στην Αγία Γαλήνη Κρήτης το 1934. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ (1954-1959) με καθηγητή τον Γ. Μοράλη και χαρακτική με τους Γ. Κεφαλληνό, Ε. Παπαδημητρίου και Κ. Γραμματόπουλο. Το 1997 εξελέγη Πρύτανης της ΑΣΚΤ και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έξι έργα του: ασπρόμαυρα τοπία όπου κυριαρχεί η ισορροπία μεταξύ των σχεδίων και των χαραγμένων ξύλινων επιφανειών, αλλά και λιθογραφίες του με εντονότερο ζωγραφικό χαρακτήρα. Οι εικόνες του ακροβατούν ανάμεσα στο αφηρημένο και το αναπαραστατικό, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες της τεχνικής του.  

Η Ειρήνη Ποδηματά-Στεφανάκη γεννήθηκε το 1946 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε χαρακτική στην ΑΣΚΤ στο εργαστήριο του Κ. Γραμματόπουλου και Τέχνη του Βιβλίου με τον Γ. Παπαδάκη.
Η έγχρωμη ξυλογραφία «Καμένο δάσος» του 2004, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως παραλληλισμός ανάμεσα στην «αφαιρετική» καταστροφή της φωτιάς και την επιλεγμένη αφαίρεση της απεικόνισης.

Τέλος ο Βασίλης Χάρος (1938-2000), με πρωτοβουλία του οποίου ιδρύθηκε η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών πριν από 33 χρόνια, οφείλει να δώσει το στίγμα της πρώτης αρχειακής έκθεσης της ΕΕΧ στο ΕΚΤόΣ. Γεννήθηκε στα Κύθηρα και σπούδασε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο Χαρακτικής του Κ. Γραμματόπουλου. Αποφοίτησε με τρία πτυχία. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές με Υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts στο Παρίσι όπου εμβάθυνε στην τέχνη της Λιθογραφίας με τον καθηγητή G. Dayez.
Η λιθογραφία του, “Composition II” του 1971, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας εσωτερικός καθρέφτης. Η έγχρωμη λιθογραφία η ταυτότητά του. Η ταυτότητα ενός χαράκτη που δεν χρειάστηκε να ζωγραφίσει πάνω στον καμβά, γιατί απλούστατα ζωγραφίζει με τα μελάνια και τα βερνίκια του πάνω στην πολύ γοητευτικότερη πέτρινη πλάκα (Μ. Κασιμάτη, 1997).

Ε κ τ ό ς | Χώρος Τέχνης

Ι. Δροσοπούλου 17Α, Κυψέλη, Αθήνα
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή 18:00 – 21:00, Σάββατο: 12:00 – 15:00

Διάρκεια έκθεσης: 5 Ιουνίου – 4 Ιουλίου

Ενόψει της επαναλειτουργίας  του Χώρου Τέχνης |  Ε κ τ ό ς

Στο πλαίσιο προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19 δεν θα πραγματοποιηθούν εγκαίνια. Επίσης, δεν θα βρίσκονται περισσότεροι από τρεις επισκέπτες στον εκθεσιακό χώρο.