ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 2019

Μετά από το 4ο Athens Print fest  του 2018 ξεκινήσαμε δυναμικά με μια ελπιδοφόρα

1. Συνεργασία με την Japan Print Society.

Σημειωτέον ότι αυτή η συνεργασία είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας πολιτικής της ΕΕΧ για εξωστρέφεια και ειδικότερα αποτέλεσμα του Athens Print fest : η αφετηρία της δράσης αυτή ήταν μια πρόσκληση από την πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ένωση Ελλήνων Χαρακτών στα πλαίσια των εορτασμών των 120 χρόνων από την υπογραφή του «Συμφώνου Φιλίας, Εμπορίου και Ναυτιλίας».

Σκοπός ήταν

  • Να δείξουμε στο ελληνικό κοινό άλλες πτυχές της χαρακτικής
  • Να ανοίξουμε την ελληνική χαρακτική σε νέες επιρροές
  • Να καθιερώσουμε μια ενδεχομένη τακτική πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Ελλάδα

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε δυο σκέλη, το ένα στην Ελλάδα, το άλλο στην Ιαπωνία.

Στο πρώτο, η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών σε συνεργασία με την Japan Print Society πραγματοποίησαν από 14 έως 21 Μαρτίου 2019 μια σειρά εκδηλώσεων που περιλάμβανε:

  • Δυο εκθέσεις σύγχρονης χαρακτικής με τίτλο «Σύγχρονη Ελληνική και Ιαπωνική Χαρακτική» στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά  με περισσότερα από 120 γνήσια χαρακτικά έργα. Στην πρώτη συμμετείχαν 44 Έλληνες. Στην δεύτερη 65 Ιάπωνες σύγχρονοι καλλιτέχνες

Οι εκθέσεις  εμπλουτιζόντουσαν

  • με ένα  Εργαστήριο Ιαπωνικής Ξυλογραφίας στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά τον Σάββατο 16 Μαρτίου 2019
  • και ένα άλλο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019
  • Με δυο ξεναγήσεις από Έλληνες και Ξένους Χαρακτές.
  • Με δυο επιδείξεις παραδοσιακής τελετής Τσαγιού με την συμμετοχή του κοινού.

Ο γενικός απολογισμός είναι πολύ θετικός:  η δράση αυτή συνάντησε μια διάχυτη και δυνατή περιέργεια του ελληνικού κοινού για την Ιαπωνία, τους Ιάπωνες  και τον Ιαπωνικό   πολιτισμό και για αυτό βρήκε μεγάλη επιτυχία.

Ένα μεγάλο ποσοστό του κοινού είχε για πρώτη φορά επαφή με την χαρακτική τέχνη και εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την δύναμη της σύγχρονης ελληνικής παρουσίασης .

Η συνεργασία υπήρξε αποτελεσματική αλλά και εποικοδομητική. Μας άνοιξε την πόρτα για περεταίρω συνεργασίες.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, πραγματοποιήσαμε μ

  • Μια έκθεση της Χαράκτριας  Ίριδας Ξυλάς-Ξαναλάτου αφιερωμένη στην τέχνη της μεταξοτυπίας.
    • Μια έκθεση προς τιμήν της μνήμης του Milan Žunić που υπήρξε από τα δραστήρια μέλη της ΕΕΧ

Το σύνολο αυτών των εκδηλώσεων, που ήταν δωρεάν και ανοικτές στο κοινό, παρακολούθησαν 2000 άτομα περίπου.

Το δεύτερο σκέλος της δράσης έλαβε μέρος στην Ιαπωνία με μορφή δύο χωριστών εκθέσεων.

Η πρώτη έκθεση έγινε στον εκθεσιακό χώρο του Washi-no-Sato  από 3 έως  11 Αυγούστου 2019. Το Washi-no-Sato είναι ένα χωριό κατασκευής χαρτιού που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco.

Η έκθεση π από τον τοπικό τύπο με άρθρα  για και με διανομή έντυπου υλικού σε διάφορούς χώρους της επαρχίας Saitama-shi.

Στα εγκαίνια που έγιναν το Σάββατο 3 Αυγούστου, Παραβρέθηκαν από την Ένωση Ελλήνων Χαρατών η πρόεδρος Φλοράνς Χρηστάκη και ο γραμματέας Νίκος Σταυρακαντωνάκης,  επίσης ο Δήμαρχος του Higashi-Chichibu Κος Risuke Adachi, ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τόκιο κ. Γεώργιος Παρθενίου (Σύμβουλος Α’) και πολλοί Ιάπωνες χαράκτες (https://www.greecejapan.com/stin-ekthesi-ellinikis-charaktikis-stin-iaponia).

Η κα Χρηστάκη μαζί με τον κ. Σταυρακαντωνάκη ετοίμασαν και πρόσφεραν παραδοσιακούς ελληνικούς μεζέδες . Παράλληλα διοργανώθηκε Παραδοσιακή Τελετή Τσαγιού και προσφέρθηκαν τοπικά παραδοσιακά γλυκά.

Την έκθεση επισκέφτηκαν 1600 άτομα, κυρίως κάτοικοι της επαρχίας Saitama-shi.

Στην συνέχεια, τα έργα εκτέθηκαν στο Tokyo Metropolitan Art Museum από 25 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου.

Στην τελετή των εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό εστιατόριο Seiyoken (από τo 1876) στο Πάρκο Ueno.

Στα εγκαίνια παρέστη ο επικεφαλής του Προξενικού Γραφείου της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τόκιο, κ. Κυριάκος Άκπαπας.

(https://www.greecejapan.com/egkainiastike-i-ekthesi-tis-ellinikis-charaktikis-sto-mitropolitiko-moyseio-technis-toy-tokio)

Εκδόθηκαν δυο τετράπτυχα έντυπα όπου παρουσιαζόταν η ελληνική συμμετοχή.

Για τις εκθέσεις της Ιαπωνίας, οργανώσαμε ένα ανοικτό κάλεσμα και σε χαράκτες που δεν είναι μέλη της ΕΕΧ, έτσι ώστε να δώσουμε μια ευρύτερη εικόνα της ελληνικής χαρακτικής.  Θέλουμε επίσης να μας γνωρίσουν οι έλληνες χαράκτες από την δυνατότητα που τους δίνουμε να έχουν πρόσβαση στο εξωτερικό.

Το δεύτερο μέρος της χρονιάς ήταν αφιερωμένο στην

2. Συνεργασία με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Το νοσοκομείο αυτό συμμετέχει κάθε χρόνο  με εκδηλώσεις στην παγκόσμια ημέρα της καρδιάς

 Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς θεσπίστηκε το 1999 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας , με σκοπό την ενημέρωση, την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μέσω ενημερωτικών εκστρατειών και δράσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, με αφορμή την εν λόγω Παγκόσμια Ημέρα, προωθείται η πρόληψη και ο έλεγχος των καρδιαγγειακών παθήσεων, προάγεται η ανταλλαγή πληροφοριών, ιδεών και επιστημονικών εξελίξεων μεταξύ των ατόμων που εμπλέκονται στην καρδιαγγειακή περίθαλψη, ενώ παράλληλα προωθείται η υγιεινή διατροφή, σε ατομικό, κοινοτικό επίπεδο, καθώς και σε επίπεδο πολιτικών υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΩΚΚ αποφάσισε να διοργανώσει μια έκθεση στο αίθριο του νοσοκομείου σε συνεργασία με την ΕΕΧ.

Στόχος για την ΕΕΧ ήταν κυρίως, πέρα από την προώθηση της χαρακτικής τέχνης μέσου μιας έκθεσης,

  • Να δημιουργηθεί μια εκδήλωση τέχνης σε ένα χώρο μη εκθεσιακό και ανορθόδοξο που σκοπός του είναι η θεραπεία.
  • Να δημιουργηθούν έργα για ένα κοινό όχι εξ ορισμού φιλότεχνο αλλά λόγω της φιλοξενίας του στον χώρο, ευαίσθητο
  • Να επανεξετάσουμε τον σκοπό και τη δυναμική της τέχνης

Η έκθεση με τίτλο Εκ Βάθους Καρδίας περιλάμβανε 50 έργα 36 μελών της ΕΕΧ, έργα τα οποία ως επί το πλείστον είχαν φιλοτεχνηθεί για τον σκοπό αυτό. Η έκθεση ενώ ήταν Προγραμματισμένη για 7/10 έως  9/11, λόγω της επιτυχίας και του θετικού αποτελέσματος που είχε, πήρε παράταση για ένα άλλο μήνα.

Εκδόθηκε ένας κατάλογος με τα έργα των καλλιτεχνών.

Γυρίστηκε ένα βίντεο από την έκθεση.

Ο απολογισμός ήταν γενικώς εξαιρετικά θετικός.

Οι χαράκτες ανταπεξήλθαν δυναμικά στο θέμα, παρόλο που ήταν ιδιαίτερα πιεστικό: το φιλότεχνο κοινό αλλά και οι χαράκτες εξεπλάγην από την ποιότητα και τα πλούτη του αποτελέσματος.

Η διοίκηση και το προσωπικό του ΩΚΚ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και την ελπίδα για σύντομη καινούργια συνεργασία.

3. Διαμόρφωση του χώρου της ΕΕΧ

Παράλληλα με τις δραστηριότητές μας, φροντίσαμε το καινούριο μας χώρο.

 Ο σκοπός μας αφορά και την εσωτερική πολιτική του σωματείου αλλά και την εξωτερική.

– Το σωματείο είναι καταρχάς μια ομάδα ανθρώπων. Πίσω από το προφανές, βρίσκεται η ανάγκη για τα μέλη του συλλόγου να συνευρίσκονται. Έχει ζωτική σημασία να μπορέσουν τακτικά να συναντιούνται σάρκα και οστά. Ένας ευχάριστος και εύκολής πρόσβασης χώρος μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς.

– Η ΕΕΧ έχει έγνοια να βοηθήσει τους καλλιτέχνες στην πρόσβαση στο κοινού, και αυτό ειδικά για τους νέους . Στον χώρο αυτό θέλουμε οι πιο νέοι από εμάς να έχουν μια πρώτη ευκαιρία να δείξουν την δουλειά τους.

– Η χαρακτική τέχνη σπάνια εκτίθεται. Η εξειδίκευση του σωματείου σφραγίζει το χώρο σαν σημείο αναφοράς της χαρακτικής τέχνη στην πόλη.

Η διαμόρφωση του χώρο έγινε διαδοχικά, χάρη τις εθελοντικές προσφορές διάφορων μελών έτσι ώστε να γίνει λιτός αλλά αξιοπρεπής εκθεσιακός χώρος.

Του δόθηκε όνομα: ΕΚΤόΣ. Σχεδιάστηκε λογότυπο. Εκδηλώσεις θα αρχίσουν με το 2020.

4. Παρουσίαση και επικοινωνία

Μετά τις μεγάλες επιτυχίες του φεστιβάλ αλλά και των συνεργασιών μας με άλλους φορείς, αισθανθήκαμε την ανάγκη να αποσαφηνίσουμε τα κριτήρια του συλλόγου και να ανανεώσουμε το επικοινωνιακό μας υλικό.

Η ποιότητα των εκθέσεων της ΕΕΧ βασίζεται καταρχάς στην  ποιότητα της καλλιτεχνικής δουλειάς των μελών της η οποία, στην σειρά της, εξαρτάται από κάποια δεξιοτεχνία  αλλά και από την φιλοδοξία και τις απαιτήσεις του καλλιτέχνη.  Για αυτό δουλέψαμε ομαδικά στην αποσαφήνιση των κριτήριων με βάση τα οποία δεχόμαστε καινούργια μέλη.

Αυτή η ρύθμιση των ορίων in-group/out-group απαίτησε μακροχρόνια δουλειά διότι θέλαμε να συμμετέχουν τα περισσότερα μέλη και τα κείμενα να είναι όσο πιο συνεκτικά δυνατόν.

Νέο επικοινωνιακό υλικό. Θέλαμε επίσης να δώσουμε μια δυναμική, πλούσια, θετική και γενικώς αντιπροσωπευτική εικόνα της ΕΕΧ. Για αυτό επιμεληθήκαμε και εκδώσαμε με την εθελοντική εργασία συναδέλφων και φίλων της ΕΕΧ, ένα μικρό όμορφο κατάλογο με έργα των μελών.

Αυτός ο κατάλογος, σε χαρτί και με εκτύπωση υψηλών προδιαγραφών, δείχνει το εύρος των τεχνογνωσιών και των καλλιτεχνικών εκφράσεων των μελών μας. Συμπεριλαμβάνει και ένα κείμενο όπου η ΕΕX εκφράζει το πιστεύω της. Απώτερη φιλοδοξία μας είναι να εκδίδεται τακτικά ένας τέτοιος μικρός κατάλογος που θα παρουσιάζει την εξέλιξη της χαρακτικής των μελών.

5. Συμμετοχή στην 4η Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair

Στην σύγχρονη κοινωνία, η πολύ δουλειά δεν αρκεί, πρέπει να γνωστοποιείται. Το θέμα της επικοινωνίας και της διαφήμισης είναι αναμφίβολα  ένα σημαντικό θέμα για τις επιχειρήσεις, πόσο σημαντικό και προβληματικό μπορεί να είναι για ένα άπορο σύλλογο! Κάθε τρόπος να αποκτήσουν ορατικότητα το σωματείο και οι δραστηριότητές του αξίζει προσεκτική εξέταση.

 Η επιλογή της Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair: προτείνει μια ανοικτή και αποκεντρωμένη πλατφόρμα που ταιριάζει με την επικοινωνιακή μας πολιτική. Επειδή τα περισσότερα μέλη της ΕΕΧ ζούνε στην Αθήνα, καλό είναι ο σύλλογος να γνωστοποιείται σε άλλα δυναμικά μέρη της Ελλάδας όπως στην συμπρωτεύουσα.

Η Art-Thessaloniki είναι καινούργιο θεσμός με το οποίο συνεργαζόμαστε από την αρχή: υπάρχει αμοιβαία θέληση αλληλοϋποστήριξης.

Τέλος, είναι όλο και πιο ανοικτή προς τις γειτονικές χώρες των Βαλκάνιων, με τις οποίες θα θέλαμε να αναπτύξουμε συνεργασίες και συναλλαγές. Είναι λοιπόν καλή ευκαιρία να συναντήσουμε τους μελλοντικούς μας συνεργάτες.

Επειδή κάθε επικοινωνία έχει και ποσοτικό αλλά και ποιοτικό στόχο, φανταστήκαμε μια Διαδραστική παρουσίαση που, χάρη της μεταφοράς, μοιάζει με τον τρόπο λειτουργίας μας: προτείναμε στο κοινό να φτιάξε μια σύνθεση με κομμάτια χαρακτικών τν μελών μας.

Αυτήν η δράση, «Γίναμε κομμάτια» προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στο κοινό και μεταφέρθηκε στην πινακοθήκη του Μαλεβιζίου (Ηράκλειο) της Κρήτης για χρήση σε εκπαιδευτικά προγραμμάτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *