PUNCTUM

Στην Κυψέλη, στην οδό Ι. Δροσοπούλου 17α  (πολύ κοντά στην πλατεία Αγίου Γεωργίου), η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών ξεκινάει τη λειτουργία ενός νέου χώρου τέχνης με το όνομα «Εκτός».

Ο χώρος τέχνης «Εκτός» φιλοδοξεί να γίνει ένα σημείο συνάντησης,  έρευνας και προβολής της Σύγχρονης Χαρακτικής δημιουργίας. Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών σας καλεί να συμμετάσχετε στις δράσεις της, οι οποίες θα περιλαμβάνουν εκθέσεις, workshops και παρουσιάσεις με επίκεντρο την Χαρακτική Τέχνη.

Ο χώρος εγκαινιάζεται την Πέμπτη 5 Μαρτίου στις 19:00 με την ατομική έκθεση της Ευστρατίας Μαχαιρίδη

Video της έκθεσης, με πρωτότυπη μουσική του Πέτρου Χρηστάκη – Μέρος του Project/Νέοι Καλλιτέχνες 2020

Η καλλιτέχνης αναφέρει για τη δουλειά της

Στη Γεωμετρία, ως γραμμή, χαρακτηρίζεται το νοητό ή εμφανές σχήμα που παρουσιάζει ένα σημείο κινούμενο στο χώρο.

Ανάλογα της διαδρομής του σημείου στο χώρο, η γραμμή μπορεί να είναι: ευθεία, τεθλασμένη, καμπύλη, μεικτή , επίπεδη ή στρεβλή, λειτουργώντας στην δική μου συνείδηση όπως οι νότες συνδυαζόμενες διαμορφώνουν  την μουσική και οι λέξεις τον λόγο αντίστοιχα: Ένα σύνολο γραμμών, συγκροτεί το σχέδιο, συνθέτει την εικόνα, το έργο.

Χρησιμοποιώντας ως εκφραστικό μέσο την χαρακτική και τη δυναμική της προσωπικής εικαστικής έκφρασης, επιδιώκω την πρόκληση συνειρμών , τη διέγερση συναισθημάτων και την αντιμετώπιση μιας άλλης εσωτερικής διάστασης των φαινομένων, έχοντας πάντα σαν πυρήνα και αφετηρία το σχέδιο.

 Εστιάζω στην έννοια του απόντος-παρόντος ανθρώπου και σε στοιχεία, σύμβολα του φυσικού κόσμου.

 Η ανθρώπινη παρουσία χάνει, συμβολικά, την απτή της διάσταση και γίνεται μία αφηρημένη έννοια, κάτι το ανοίκειο, το «άλλο», το αλλόκοσμο, ένα πνεύμα, μια σκιά, μία απουσία, δημιουργώντας το αίσθημα του κενού, μιας αναμονής ενός υποκειμένου που επιμένει να διαφεύγει.

Ο περιβάλλων χώρος συχνά σχεδόν υπονοείται, τα πρόσωπα είναι πολλές φορές άμορφα, σχεδόν αρχετυπικά, αλλά οι σκιές τους κινούνται και όλο απομακρύνονται, υποδηλώνοντας την απούσα ανθρώπινη υπόσταση. Το υποκείμενο, εντελώς ακυρωμένο πλέον από την υλική του υπόσταση, περνάει στην απουσία, η οποία ως ίχνος παρουσίας ξεμακραίνει ασταμάτητα χωρίς ορατό σκοπό. 

Οι εικόνες μετατρέπονται σε αναφορά σε κάποιον “κόσμο”, αυτόν των ονείρων και των τελετών. Πρόκειται για έναν χώρο όπου μοιάζει να διακυβεύεται η ίδια η οντότητα του ατόμου. Οι ατομικοί “ήρωες” μοιάζουν να μεταμορφώνονται αλλόκοτα σαν θεατρίνοι σε σκηνή κάποιου αρχαίου δράματος

Ο τρόπος που το σχέδιο μεταφέρεται, «μεταγλωτίζεται» στο εκάστοτε υλικό, συνίσταται μεταξύ άλλων σε έκταση , σε πυκνές γραμμικές χαράξεις και κηλίδες. Η πυκνότητα και η επαλληλία των γραμμικών χαράξεων ή κηλίδων,  είναι ακριβώς εκείνη που συγκροτεί την τονικότητα και μακροσκοπικά συνθέτει την εικόνα.

Υπάρχει στα λατινικά μια λέξη για τούτη την πληγή, για τούτη την αμυχή, για τούτο το σημάδι που κάνει ένα αιχμηρό εργαλείο, η λέξη punctum. Αυτή ταιριάζει ακόμα καλύτερα για να αποδώσει τη διαδικασία που ακολουθώ για την απόδοση των μορφών, αφού αναφέρεται στην ιδέα της στίξης κι αφού οι εικόνες για τις οποίες θέλω να «μιλήσω» μοιάζουν πραγματικά εστιγμένες, κάποτε μάλιστα κατάστικτες, από τούτα τα ευαίσθητα σημάδια. Μπορούμε επομένως να υιοθετήσουμε για αυτές τις ιδιότυπες χαράξεις τη λέξη punctum για να δηλώσει συνάμα την αμυχή, την μικρή τρύπα, την κηλίδα, την τομή .

Επιλέγω τη λέξη punctum για να περιγράψει την ουσία των εικόνων , που δεν είναι άλλη από προσωπικά σημεία εκφραστικής στίξης

Ο κατάλογος της έκθεσης είναι μια δημιουργία της Defrost Design

Εκτός | Χώρος Τέχνης

Ιωάννου Δροσοπούλου 17Α, Κυψέλη, Αθήνα

Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή 18:00 – 21:00, Σάββατο: 12:00 – 15:00

Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Μαρτίου 19:00 – 22:00

Διάρκεια έκθεσης: 5 Μαρτίου – 4 Απριλίου