20ος Αιώνας

ΣΜΗΛΑΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΑ

ΑΝΤΩΝΑΚΑΤΟΥ ΝΤΙΑΝΑ

Χρονολογία: 1921-2011

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική κοντά στον Κώστα Παρθένη και χαρακτική με τον Γιάννη Κεφαληνό(1944-1949). Υπήρξε ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, του συνδιακλιστικού οργάνου των εικαστικών καλλιτεχνών. Έλαβε μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια στο πατρικό της, στα γραφικά Βιλατώρια Παλικής στην Κεφαλλονιά, παρουσίαζε κάθε χρόνο τα έργα της.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%84%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%B1_%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85

 

ΨΥΧΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Χρονολογία: 1966

Την περίοδο 1984-1986 σπουδάζει στο ΤΕΙ γραφιστικής Αθήνας. Το 1986 μπαίνει στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, απ’ όπου και αποφοιτεί το1993, ενώ το 1992 σπουδάζει μέσω προγράμματος Erasmus στην École nationale supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι. Από το Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι σήμερα διδάσκει «Τέχνη και Τεχνολογία» στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου και είναι σήμερα επίκουρος καθηγητής.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%A8%CF%85%CF%87%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7%CF%82

 

ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασεστο εργαστήριο χαρακτικής με καθηγητή τον Μανόλη Γιανναδάκη, του τμήματος Εικαστικών & Eφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

https://www.topikap.gr/community

ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΡΑΦΑΕΛΑ

Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

https://www.topikap.gr/community

ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΑΚΗΣ ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ

Χρονολογία: 1988

Έχει σπουδάσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική, χαρακτική, τυπογραφία και τέχνη βιβλίου, ενώ έχει ολοκληρώσει το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ. Έχει παρακολουθήσει κύκλους μαθημάτων καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας. Εργάζεται από το 2013 στο χώρο της εικαστικής εκπαίδευσης, διδάσκοντας εικαστικά, σχέδιο και χαρακτική σε παιδιά και ενήλικες. Παράλληλα είναι συνιδρυτής του project Δρυοκολάπτης (2017) που δραστηριοποιείται στο πεδίο των κλασικών γραφικών τεχνών και του χειροποίητου βιβλίου. Από το 2020 διατηρεί το εργαστήριο του στο KOREN process space.

https://www.kathimerini.gr/k/k-magazine/562445497/eyripidis-papadopetrakis-ta-lathi-ypodilonoyn-exelixi/

 

ΧΑΡΩΝΙΤΗ ΑΡΙΣΤΕΑ

Ζωγράφος και Χαράκτρια. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πτυχίο Ζωγραφικής και δεύτερο πτυχίο Χαρακτικής από την Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών. Συμμετείχε ως φοιτήτρια Erasmus στο MA Performance Design and Practice του UAL, Λονδίνο, Αγγλία. Έχει εργαστεί ως χαράκτρια σε πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Rheine της Γερμανίας και έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης. Έχει λάβει διακρίσεις για την ξυλογραφική της δουλειά. Δραστηριοποιείται στη διδασκαλία ενηλίκων και ατόμων με αναπηρία. Έργα της βρίσκονται στις συλλογές της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και σε ιδιωτικές συλλογές. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ.

https://www.athenscollege.edu.gr/lifelonglearning/programs/our-teachers/aristea-haroniti

ΤΣΙΜΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Ο Λευτέρης Τσιμογιάννης σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τον Γ. Μόραλη στη ζωγραφική και τον Γραμματόπουλο στη χαρακτική, τα επόμενα δυο χρόνια συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία με υποτροφία. Ταξίδεψε στην Αμερική και παρέμεινε εκεί για οκτώ χρόνια, όπου δίδασκε ζωγραφική σε ιδιωτικό γυμνάσιο στην Αστόρια.

Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

https://www.interart.gr/%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%83-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7%CF%83/

ΒΡΑΝΑ ΓΙΟΥΛΗ

Χρονολογία: 1948-2022

Διδάχτηκε την χαρακτική από τον Γ.Φαρσακίδη. Στο ενεργητικό της έχει πληθώρα συμμετοχών σε ομαδικές εκθέσεις καθώς και σε 15 ατομικές. Έχει ασχοληθεί με εικονογράφηση βιβλίων κ εξωφύλλων. Επίσης έχει επιμεληθεί παιδικούς διαγωνισμούς κ έχει οργανώσει παιδικά εργαστήρια. Είναι μέλος του εικαστικού επιμελητηρίου Ελλάδας, του πολιτιστικού συλλόγου «Ο Απελλής» της Unesco Πειραιώς και νήσων και των Φίλων της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλλιθέας «Σοφίας Λασκαρίδου».

https://www.interart.gr/%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b7/

 

ΜΕΙΜΑΡΟΓΛΟΥ – ΣΙΔΕΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Χρονολογία: 1944

Το 1966 με την ολοκλήρωση των σπουδών στη πόλη Maidstone της Ν. Αγγλίας, Kent Institute of Art and Design (N.D.D.) –ζωγραφική, τυπογραφία, γραφικές τέχνες, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε τη δεκάχρονη θητεία της στην διαφήμιση ως γραφίστας και στη συνέχεια art director.

Από το 1981 ως σήμερα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

https://www.art22.gr/%CE%BC%CE%B5%CF%8A%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CE%B4%CE%B5%CF%83%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B1/

ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Χρονολογία: 1972

Σπούδασεστην ΑΣΚΤ ζωγραφική και χαρακτική στο εργαστήριο του Βασίλη Καζάκου. Έχει πραγματοποιήσει ατομίκές και ομαδικές εκθέσεις.

https://www.eikastikon.gr/xaraktiki/dionyssiou_cv.html

ΠΑΣΣΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΑ

Χρονολογία: 1997

Είναι απόφοιτη του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2015-2019). Ακολούθησε την εικαστική κατεύθυνση, συγκεκριμένα ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και τη χαρακτική.

https://www.topikap.gr/community

ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ

Σπούδασε Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βενετίας, Χαρακτική, στις Σχολές Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης ενώ απέκτησε Μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στη Μουσειολογία και στην Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού, στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ. Έργα της έχουν πάρει μέρος σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

https://www.topikap.gr/community

ΒΑΣΙΛΟΥΔΗ ΕΥΓΕΝΙΑ

Χρονολογία: 1962

Φοίτησε στην Κρατική Σχολή Καλών Τεχνών του Κιέβου όπου μελέτησε σχέδιο ζωγραφική, ξυλογραφία, λινογραφία, λιθογραφία, οξυγραφία και γραφικό σχέδιο, ενώ παράλληλα σπούδασε και ιστορία της τέχνης. Αποφοίτησε από τη σχολή με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Καλές Τέχνες.

https://www.hambisprintmakingcenter.org.cy/artist/%CE%B5%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B7/

 

ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΟΥ ΕΛΣΑ

ΣΠΑΣΕΝΟΒΣΚΑ ΒΙΟΛΕΤΑ

ΤΣΙΟΥΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΖΩΙΔΗ ΠΟΠΗ

Χρονολογία: 1950

Έκανε ελεύθερες σπουδές στη ζωγραφική. Ασχολείται, επίσης συστηματικά με τη χαρακτική, την οποία διδάχθηκε στο Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών. Είναι μέλος του επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, και της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα, Η.Π.Α., Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Αίγυπτο, Γιουγκοσλαβία, Ταϊλάνδη, F.Y.R.O.M, Πολωνία και Πορτογαλία.

http://www.nikias.gr/ell/product/%CE%96%CF%89%CE%90%CE%B4%CE%B7-%CE%A0%CF%8C%CF%80%CE%B7

ΜΗΤΣΑΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Χρονολογία: 1959

Είναι Πτυχιουχος Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών,  ζωγραφική με Π.Χαραλάμπους, Χρ.Μπότσογλου, χαρακτική,, Νέες Τεχνολογίες εργαστήρι Μάνθου Σαντοριναίου.

http://www.nikias.gr/ell/product/%CE%9C%CE%B7%CF%84%CF%83%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B11026

ΔΟΥΡΔΟΥΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Χρονολογία: 1969

Σπούδασε στην ΑΣΚΤ ζωγραφική και στο εργαστήριο του Θανάση Εξαρχόπουλου χαρακτική. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

https://www.eikastikon.gr/xaraktiki/dourdoumas_cv.html

ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΡΙΑ – ΜΑΡΙΑΜ

Ασχολείται κυρίως με ζωγραφική, όμως έχει δημιουργήσει και φωτογραφικά έργα, όπως επίσης και βιομηχανικά και χαρακτικά. Έχει συμμετάσχει σε μία ομαδική έκθεση με ένα ομαδικό έργο και έχει αναλάβει τοιχογραφίες σε εμπορικές εγκαταστάσεις.

https://www.topikap.gr/community

ΠΡΑΣΣΑ ΘΕΟΔΩΡΑ

Χρονολογία: 1993

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ (2017), όπου εισήχθη στο 5ο εργαστήριο ζωγραφικής. Παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Χίλντεσχαιμ Γερμανίας το 2014, με υποτροφία στο πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+. Επίσης ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην τεχνολογία υφάσματος στο Πανεπιστήμιο του Τρεντ , Νότιγχαμ της Αγγλίας 2019.

https://www.topikap.gr/community

ΙΣΑΚΙΔΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Χρονολογία: 1973

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο εργαστήριο του Δημήτρη Μυταρά.

http://www.nikias.gr/ell/product/%CE%99%CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B7-%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B1

ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΙΩΤΗ ΜΑΓΔΑ

ΣΤΑΥΡΙΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΤΣΟΣΙΤΣ ΝΤΡΑΓΚΙΣΑ

Χρονολογία: 1951

Σπούδασε χαρακτική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Νόβισαντ, στον Χαλίλ Τίκβεσα και Ζίβκο Τζακ και τελειοποίησε την χαρακτική με μεταπτυχιακές σπουδές στο Βελιγράδι. Είναι μέλος του συνδέσμου Σέρβων Ζωγράφων (τμήμα χαρακτικής) και από το 2008 είναι μέλος και του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Από το 1968 έχει παρουσιάσει έργα του σε δεκάδες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, από τη Βιέννη μέχρι την Αθήνα, ενώ εκτός από τη χαρακτική ασχολείται με τη ζωγραφική και το σχέδιο.

https://www.makthes.gr/oneira-charagmena-se-chalko-47273

ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Χρονολογία: 1941

Ζωγράφος και χαράκτης, σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με δασκάλους τον Γ. Μαυροΐδη και τον Γ. Μόραλη.

http://www.nikias.gr/ell/product/%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82

ΞΥΔΙΑΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΣΠΙΡΙΝΤΟΝΟΒΙΤΣ

Χρονολογία: 1871

Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Αυτοκρατορική Σχολή Καλών Τεχνών της Οδησσό. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ακαδημία καλών τεχνών της Πετρούπολης. Δούλεψε ως χαράκτης χαρτονομισμάτων με τη μέθοδο της χαλκογραφίας στο κρατικό νομισματοκοπείο της Ρωσίας (1895 – 1918).

http://www.nikias.gr/ell/product/%CE%9E%CF%85%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CE%A3%CF%80%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CF%84%CF%821165

ΕΡΣΩΤΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

Χρονολογία: 1974

Σπούδασε στην ΑΣΚΤ ζωγραφική και στο εργαστήριο του Βασίλη Καζάκου και Γιώργου Μηλιού, χαρακτική.

http://www.eikastikon.gr/xaraktiki/erssotelos_cv.html

ΜΠΑΠΙΡ ΣΕΡΧΑΝΤ SERHAD BAPIR

Χρονολογία: 1964

Γεννήθηκε στο Κουρδιστάν. Το 1984 διέφυγε στην Ελλάδα, όπου και παρέμεινε, ως πολιτικός πρόσφυγας. Για τις σπουδές του από το 1985 έως το 1992 πήρε υποτροφία από το Institute Kurde De Paris. Το 1987 έως το 1992 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. παρακολουθώντας τα εργαστήρια ζωγραφικής των καθηγητών Δ. Κοντού και Β. Δημητρέα. Το 2001 έως 2007 σπούδασε στην κατεύθυνση χαρακτικής της ίδιας Σχολής (δεύτερο πτυχίο), με καθηγητή τον Ξ. Σαχίνη.

Από το 1997 εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος και της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών. Έχει πραγματοποιήσει 8 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στη Σουηδία, καθώς και έλαβε μέρος σε περισσότερες από 100 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

https://www.topikap.gr/community

ΠΑΙΣΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Χρονολογία: 1998

Σπούδασε στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Παρακολούθησε μαθήματα στην Accademia di Belle Arti στη Βενετία μέσω του προγράμματος Erasmus+ (2021) και πραγματοποίησε πρακτική άσκηση διάρκειας τεσσάρων μηνών στο εργαστήριο χαρακτικής – τυπογραφίας ‘Bottega del Tintoretto’ στη Βενετία.

https://www.topikap.gr/community

ΚΑΡΑΛΕΚΑ ΣΟΦΙΑ

Χρονολογία: 1965

Σπούδασε  στην Α.Σ.Κ.Τ. στο εργαστήριο ζωγραφικής του Δημήτρη Μυταρά. Συνέχισε στο εργαστήριο χαρακτικής του Θανάση Εξαρχόπουλου. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

https://sofiaskaraleka.wixsite.com/arts/about

ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2013-2018), ακολουθώντας διάφορα μονοπάτια όπως, χαρακτική, γλυπτική, σκηνογραφία και τεχνικές νέων μέσων.

Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε διάφορες γκαλερί και μουσεία όπως, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη και το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Η πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο “Εγχάρακτη Κιβωτός”, πραγματοποιήθηκε στο F.O.B. Art Container, το Μάϊο του 2019.

https://www.theblendergallery.com/artists.php?article=38&%CE%95%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B7%20%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B7

 

ΣΥΝΤΕΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Ο Τάσος Σύντελης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική κοντά στο ζωγράφο Πάνο Σαραφιανό (1960-1962) και είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με σπουδές στη Χαρακτική, Ζωγραφική, τεχνική Μωσαϊκού.

Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος PhD του Belford University USA και έχει διεθνείς διακρίσεις και επαίνους.

Από το 1970 ως το 2000 ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ. Από το 1974 διδάσκει ζωγραφική και χαρακτική σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ ως το 1999. Έχει αγιογραφήσει πολλούς Ορθόδοξους ναούς.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και Μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

https://gallery.gr/el/artist/tasos-sintelis

ΥΦΑΝΤΙΔΟΥ ΒΕΝΕΤΙΑ

Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάζεται στην Πάτρα ως καθηγήτρια εικαστικών στη πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

https://ekthesis.patrasculture.gr/artists/yfantidou-venetia/

ΑΝΤΥΠΑ ΚΑΙΤΗ

Χρονολογία: 1925-2006

Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤμε τον Κ. Παρθένη και κατόπιν στο Παρίσι, στο εργαστήριο του F. Leger (1947-1948). Το έργο της περιλαμβάνει, επίσης, επιτοίχιες κατασκευές από σίδερο και ξύλο.

Η Καίτη Αντύπα παρουσίασε το έργο της σε πολλές, ατομικές εκθέσεις, σε Πανελλήνιες Εκθέσεις, σε θεματικές ομαδικές και σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

https://heraklionartgallery.gr/artist/antypa-kaiti/

ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Χρονολογία: 1945

Σπούδασε στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (Σχολή Δοξιάδη). Ανάμεσα στους δασκάλους του ήταν και ο Ηλίας Δεκουλάκος για τη ζωγραφική.

Στην Εθνική Πινακοθήκη υπάρχει έργο του, ενώ άλλα βρίσκονται (εκτός αυτών που είναι σε ιδιωτικές συλλογές είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό), σε Δημοτικές Πινακοθήκες, στο Μουσείο Κοπελούζου, στο Μουσείο Βορρέ και στο Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CF%8C%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CF%89%CE%BD

ΜΠΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική και συνέχισε στο τμήμα Χαρακτικής.

http://www.eikastikon.gr/xaraktiki/balos.html

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χρονολογία: 1994

Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις.

https://www.topikap.gr/community

ΚΑΜΠΟΥΡΗ ΑΘΗΝΑ

Χρονολογία: 1993

Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ στην κατεύθυνση της γλυπτικής. Ασχολήθηκε και με την κεραμική, τη χαρακτική, τη φωτογραφία και το ανιμέισον.

https://www.topikap.gr/community

ΛΑΝΤΣΙΑ ΣΤΕΛΛΑ

Χρονολογία: 1963

Σπούδασε χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Angers και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Παρισιού. Παρακολούθησε μαθήματα ιστορίας της τέχνης στη Σορβόνη. Το 1985 με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής στο Loughborough College of Art της Αγγλίας. Έλαβε μέρος σε εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό όπως τη Γαλλία, την Αίγυπτο και αλλού.

https://www.gallerykypriakigonia.com.cy/artists_stella_lantsia.htm

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΠΥΡΟΥΛΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Χρονολογία: 1949

Σπούδασε χαρακτική στην ΑΣΚΤ (1968-1972), στο εργαστήριο του Κ. Γραμματόπουλου και στη συνέχεια, τέχνη του βιβλίου στην ΑΣΚΤ (1972-1973).  Δημοσίευσε μελέτες για εικαστικά θέματα, δίδαξε στην ΚΤΕ, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Είχε, επίσης, αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια περιοδικών (Γυναίκα, Γονείς, 1973-6) και βιβλίων, ενώ παρουσίασε το έργο της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις κυρίως στην Πάτρα και στην Αθήνα. Τέλος, είναι μέλος του ΕΕΤΕ και από το 1992 μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

https://heraklionartgallery.gr/artist/farmakidoy-maria/

ΑΡΙΣΤΕΥΣ ΦΡΙΞΟΣ

Χρονολογία: 1879-1952

Το 1892 εισήλθε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τους Βολονάκη, Προσαλέντη, Ροϊλό, Γεώργιο Βρούτο και Νικηφόρο Λύτρα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Μόναχο στη Βαυαρική Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών με δάσκαλο τον Νικόλαο Γύζη. Εκτός από τη ζωγραφική, ο Αριστεύς ασχολήθηκε επίσης με τη λιθογραφία, τη γελοιογραφία και την εικονογράφηση βιβλίων ενώ δίδαξε και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%81%CE%AF%CE%BE%CE%BF%CF%82_%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%8D%CF%82

ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ

Χρονολογία: 1928-2014

Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα από το 1949 ως το 1955 με δασκάλους το Γιάννη Μόραλη στη ζωγραφική και το Γιάννη Κεφαλληνό στη χαρακτική. Αποφοίτησε με 4 βραβεία στην ξυλογραφία και χαλκογραφία.

Δίδαξε ως βοηθός του δασκάλου του Γιάννη Κεφαλληνού για 2 χρόνια. Συνέχισε τις σπουδές του με ιταλική υποτροφία στην Περούτζια, ειδικεύτηκε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στη χαρακτική στο Ουρμπίνο της Ιταλίας, στην εικονογράφηση βιβλίου στο Εθνικό Ίδρυμα Τέχνης της ίδιας πόλης και στους μοντέρνους εκτυπωτές στο Ινστιτούτο Ριτσόλι του Μιλάνου. Το 1962 ίδρυσε το Grafic Olimpia και ασχολήθηκε με εκδόσεις τέχνης.

https://www.argo-gallery.gr/default.aspx?tab=artists&contentID=118

 

ΝΤΑΛΑΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Χρονολογία: 1972

Σπούδασε ζωγραφική και ψηφιδωτό στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στο εργαστήριο του Γιώργου Μηλιού, χαρακτική. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

https://www.eikastikon.gr/xaraktiki/index.html

ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας από το 2013 με ειδίκευση στη ζωγραφική. Έχει συμμετάσχει από το 2010 μέχρι σήμερα σε ομαδικές εκθέσεις με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και βίντεο αρτ.

https://www.topikap.gr/community

ΒΛΑΧΟΥ ΕΛΕΝΗ

Χρονολογία: 1979

Αποφοίτησε από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με κατεύθυνση τη χαρακτική και δάσκαλο τον Ξενή Σαχίνη. Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως εκπαιδευτικός εικαστικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

https://www.topikap.gr/community

 

ΑΝΤΡΕΟΥ ΜΑΡΙΑ

Χρονολογία: 1964

Σπούδασε στην Ιταλία όπου ζωγραφική στο εργαστήρι του Enzo Brunori, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης. Ζει και εργάζεται στην ιταλική πρωτεύουσα όπου, παράλληλα, παρακολουθεί μαθήματα χαρακτικής. Την πρώτη ατομική έκθεση έργων της οργάνωσε το 1989 στη Λευκωσία. Το 1988 συμμετείχε, ως μέλος της ιταλικής εκπροσώπησης, στη μπιενάλε Omaggio al Caravaggio της Μάλτας όπου και πήρε τιμητική διάκριση νέου καλλιτέχνη. Συμμετείχε επίσης σε άλλες ομαδικές εκθέσεις.

http://www.polignosi.com/cgibin/hweb?-A=1595&-V=limmata

ΣΩΤΗΡΧΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

Χρονολογία: 1968

Σπούδασε την τέχνη της χαρακτικής στο Ανοικτό Εργαστήριο του Δήμου Νίκαιας –Ρέντη κοντά στους Τζέννη Μαρκάκη, Νίκο Δεσεκόπουλο (πλάγιο ξύλο ), Ρένα Ανούση (όρθιο ξύλο) .

Είναι μέλος του Επιμελητήριου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έχει παρουσιάσει έργα του σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε δημοτικές και ιδιωτικές συλλογές πινακοθήκες και μουσεία.

https://www.filoxeniart.com/xrhstos-papoutshs-stathis-sotirxos/%CF%83%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%AC%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CF%8C-70x50cm-%CE%BE%CF%85/

ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους, στη ζωγραφική τους Δημήτρη Μυταρά, Γιάννη Μόραλη, στη χαρακτική τον Κώστα Γραμματόπουλο, και τον Βασίλη Καζάκο. Παρακολούθησε το εργαστήρι «Η τέχνη του βιβλίου» με δάσκαλο τον Γιάννη Παπαδάκη. Το 1990-1993 ήταν υπότροφος του Ι.Κ.Υ με δάσκαλο τον Θανάση Εξαρχόπουλο.

https://www.art22.gr/%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%B2%CE%B9%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%B1/

ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Χρονολογία: 1928

Έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής στην Αλεξάνδρεια. Από το 1958 ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Βασικό θέμα της ζωγραφικής του είναι η γυμνή γυναικεία μορφή. Η θεματογραφία του περιλαμβάνει επίσης τοπία, νεκρές φύσεις, ανθογραφίες, αφηρημένες συνθέσεις ενώ ειδικεύεται στα πορτρέτα.

http://www.nikias.gr/ell/product/%CE%92%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82

ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Χρονολογία: 1975

Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με τη Ρένα Παπασπύρου (1993-2003) και χαρακτική με τον Μιχάλη Αρφαρά (2004-2011). Το 2014 τελείωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της ΑΣΚΤ, ενώ από το 2021 είναι διδάκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82

ΠΑΝΑΓΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Χρονολογία: 1971

Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. ΄΄Εχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

https://www.eikastikon.gr/xaraktiki/panagis.html

ΚΑΒΑΛΛΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Το 2017 εισάγεται στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Φοιτά στο εργαστήριο ζωγραφικής με διδάσκοντες τον καθηγητή Γιώργο Τσακίρη και τον επίκουρο καθηγητή Βασίλη Βασιλακάκη.

https://www.topikap.gr/community

ΑΣΠΡΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

Χρονολογία: 1979

Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει επιλέξει κατεύθυνση γλυπτικής στο εργαστήριο του Έκτωρα Παπαδάκη και εμβάθυνση στο εργαστήριο χαρακτικής της Σοφίας Παπαδοπούλου. Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

https://www.topikap.gr/community

ΒΕΡΓΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική και φωτογραφία και χαρακτική. Ασχολείται κυρίως με την καλλιτεχνική φωτογραφία.

http://www.vergisphotography.gr/about-gr.html

ATTWOOD JUDY – ΑΤΓΟΥΝΤ

Η Judith Attwood γεννήθηκε στην Αγγλία. Ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Ζωγραφική και στην Ιστορία της Τέχνης και απέκτησε ΒA και PGCE. Ακολούθησε μια πολύχρονη καριέρα ως καθηγήτρια Καλλιτεχνικών αρχικά στην Αγγλία και έπειτα στην Ελλάδα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Judith εργάζεται στο Τμήμα Visual Arts του IB στο Κολέγιο Ψυχικού, είναι και επίσημη εξετάστρια του Προγράμματος Ιnternational Baccalaureate (IB). Έχει εκθέσει τα έργα της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΑΡΑΚΤΩΝ

ΤΑΞΙΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΦΥΛΑΚΤΟΥ ΟΛΓΑ

ΒΕΡΓΙΤΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Χρονολογία: 1954

Μαθήτευσε αρχικά στο εργαστήριο του Δ. Κοντού. Έκανε σπουδές ζωγραφικής στην Accademia di Belle Arti της Φλωρεντίας (1975-1979), με δασκάλους τους S. Loffredo και P. Manfredi. Η ζωγραφική του διακρίνεται από μια χρωματική κλίμακα ισχυρών αντιπαραθέσεων.

http://www.nikias.gr/ell/product/%CE%92%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82

ΠΕΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Χρονολογία: 1952

Σπούδασε Ζωγραφική, Διακόσμηση και Γραφικές Τέχνες στην Α.Κ.Τ.Ο.

http://www.nikias.gr/ell/product/%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82

ΠΙΚΕΡΑΣ ΙΝΕΣ

Χρονολογία: 1977

Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών τησ Βαλένθια. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά προγράμματα χαρακτικής στην Βαλένθια και στην Αθήνα ειδικεύεται στην Χαρακτική και στο Εικαστικό βιβλίο. Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και στο εξωτερικό.

https://www.eikastikon.gr/xaraktiki/piqueras_cv.html

ΗΛΩΡΙΔΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ

Χρονολογία: 1996

Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στη ζωγραφική. Εμβάθυνε στις τεχνικές της χαρακτικής αλλά και σε μικτές τεχνικές συνδυάζοντας το κέντημα με τη ζωγραφική, τη χαρακτική και τη φωτογραφία.

https://www.topikap.gr/community

ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Χρονολογία: 1996

Έχει ολοκληρώσει πτυχίο με ενσωματωμένο μεταπτυχιακό στη Ζωγραφική και τη Διδακτική της Τέχνης στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, όχι μόνο κέρδισε την Υποτροφία ErasmusInternational αλλά και την Erasmus+. Στο χειμερινό εξάμηνο, φοίτησε στο Τμήμα Χαρακτικής της Ακαδημίας Τεχνών του Βελιγραδίου, ενώ το εαρινό φοίτησε στο μεταπτυχιακό κύκλο του Τμήματος Ζωγραφικής της Ακαδημίας Τεχνών της Ματσεράτα.

https://www.topikap.gr/community

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ

ΤΑΣΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης με καθηγητή στην Χαρακτική τον Ξένη Σαχίνη.

https://kulturosupa.gr/art-book/-tas10s-44692/

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΦΩΤΗΣ

ΓΕΩΡΓΟΥΔΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Χρονολογία: 1955

Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Accademia di Belle Arti της Ρώμης (1975-1979), με δάσκαλο το S. Trotti. Το έργο της κινείται κυρίως στα πλαίσια των αναπαραστατικών τάσεων.

http://www.nikias.gr/ell/product/%CE%93%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE

ΠΡΕΚΑΣ ΠΑΡΙΣ

Χρονολογία: 1926-1999

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Μαθήτευσε δίπλα σε σημαντικούς εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κινήματος της Σχολής του Μονάχου (ή αλλιώς του ακαδημαϊκού ρεαλισμού) όπως τους Δημήτριο Μπισκίνη και Ανδρέα Γεωργιάδη. Δάσκαλός του ήταν επίσης ο καθηγητής Ουμβέρτος Αργυρός, της σχολής των ιμπρεσιονιστών. Το 1963, συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%82_%CE%A0%CF%81%CE%AD%CE%BA%CE%B1%CF%82

ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Χρονολογία: 1976

Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών τησ Θεσσαλονίκης και παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής με καθηγητή τον Ξένη Σαχίνη.

http://www.eikastikon.gr/xaraktiki/symeonidou.html

ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Χρονολογία: 1995

Τα τελευταία 10 περίπου χρόνια ασχολείται με τη ζωγραφική και με άλλες μορφές καλής τέχνης όπως με τη χαρακτική, τη φωτογραφία και το βίντεο καθώς επίσης και με την τέχνη του δρόμου.

Έχει κάνει μία ατομική έκθεση στο χώρο του Πικάπ το 2018 με το όνομα 365μ. ΑΛΜΑ στην οποία παρουσιάστηκε το σύνολο των 365 έργων που δημιουργήθηκαν σε διάστημα ενός χρόνου το 2017-2018.

Έχει συμμετάσχει σε τρεις ομαδικές εκθέσεις.

https://www.topikap.gr/community

ΤΣΙΚΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΣΑΒΒΑΣ

Χρονολογία: 1990

Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική και χαρακτική. Έζησε στο Κυότο για 4 μήνες στα πλαίσια ανταλλαγής καλλιτεχνών. Ζει κι εργάζεται στο Λονδίνο.

https://2021.rca.ac.uk/students/savvas-theofanous

ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

ΧΑΜΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΓΟΥΛΑΚΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Χρονολογία: 1947-2022

Σπούδασε στην ΑΣΚΤ χαρακτική (1972-1976) και κεραμική (1974-1976). Η ανθρώπινη παρουσία είναι αποσπασματική και υπαινικτική στα έργα του.

https://www.nationalgallery.gr/artist/goulakos-periklis/

 

ΡΑΤΣΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Χρονολογία: 1946

Σπούδασε στην ΑΣΚΤ(1965-1970) ζωγραφική κοντά στους Ν. Νικολάου και Γ. Μόραλη και ψηφιδωτό με την E. Βάιλα. Συνέχισε τις σπουδές του στην Εcole des Beaux-Arts (1973-1979) στο Παρίσι με τον G.Sinver ζωγραφική και τον R.Licata ψηφιδωτό. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην πειραματική αισθητική. Μαθήτευσε κοντά στον Γ. Ξενάκη και γνωρίστηκε και συνεργάστηκε με τον F.Molnar στο εργαστήριο έρευνας και ψυχοφυσιολογίας της όρασης στο Institute d’Esthetique et des Science de l’art της Σορβόννης στο Παρίσι.

https://www.nationalgallery.gr/artist/ratsikas-dimitrios/

ΦΙΛΗ ΜΑΡΙΑ

Χρονολογία: 1971

Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ. Σπούδασε χαρακτική στο εργαστήριο του Γιάννη Παπαδάκη και στη συνέχεια με τον Βασίλη Καζάκο.

https://www.eikastikon.gr/xaraktiki/fili.html

ΜΑΤΖΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ

Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ετοίμασε την πτυχιακή της εργασία στο τμήμα Χαρακτικής με τον καθ. Μ. Γιανναδάκη. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις, artfairs και Biennials χαρακτικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με χαρακτικά έργα και artbooks.

https://www.topikap.gr/community

ΚΟΝΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Χρονολογία: 1995

Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Π.Δ.Μ., με καθηγητές την Δήμητρα Σιατερλή και την Σοφία Παπαδοπούλου στην χαρακτική και τον Γιάννη Καστρίτση στην ζωγραφική. Το 2019 συνέχισε τις σπουδές της στο τμήμα φωτογραφίας του Ι.Ι.Ε.Κ. esp+ και έγινε μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

https://www.artfck.info/artnewsfck/artfcker-0018-georgia-kontou

ΤΖΑΝΕΤΕΑΣ ΤΑΚΗΣ

ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ – ΦΩΤΙΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ

Χρονολογία: 1918-1984

Σπούδασε στη Χαροκόπειο Σχολή, όπου παρακολούθησε μαθήματα καλλιτεχνίας και χειροτεχνίας. Διδάσκει σε γυμνάσια αρρένων αγγειοπλαστική, τυπογραφία, βιβλιοδεσία, γυψοτεχνία, πυρογραφία και διάφορα άλλα βιοποριστικά καλλιτεχνικά επαγγέλματα. Το 1942 εισάγεται κατόπιν εξετάσεων στην ΑΣΚΤ και αρχίζει να σπουδάζει ζωγραφική και χαρακτική, με καθηγητές τους Κωνσταντίνο Παρθένη και Γιάννη Κεφαλληνό. Αποφοιτεί και παίρνει το πτυχίο το 1947 με Έπαινο Συνθέσεως στη ζωγραφική και Γυμνού Νυκτός στη χαρακτική. Ζούσε ανάμεσα σε Παρίσι και Αθήνα. To 1961, ίδρυσε το Σωματείο Καλλιτεχνικών Ανταλλαγών Ελλάδος, με σκοπό την προβολή Ελλήνων ζωγράφων στο εξωτερικό. Παρουσίασε τους πίνακές της σε 9 ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Λεμεσό, Παρίσι, Μόναχο, Φρανκφούρτη, Νέα Υόρκη και συμμετείχε σε 4 πανελλήνιες ομαδικές εκθέσεις στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85

ΔΑΒΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Χρονολογία: 1905-1973

Ο Δημήτριος Δάβης ήταν Έλληνας ζωγράφος, σκιτσογράφος, χαράκτης και εικονογράφος. Μαθήτευσε από το 1921 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία του Μονάχου. Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας συμμετείχε σε αρκετές πανελλήνιες ομαδικές εκθέσεις.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%94%CE%AC%CE%B2%CE%B7%CF%82

ΡΟΔΟΚΑΝΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Χρονολογία: 1891-1958

Σπούδασε χαρακτική και ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών της Ρώμης υπό τις οδηγίες του Βιτόριο Γκράσι και του Τζούλιο Μπαρζελίνι αντίστοιχα. Αργότερα έζησε σε Αθήνα, Γερμανία και Γαλλία. Το 1919 πραγματοποίησε ατομική έκθεση στην Αθήνα (αίθουσα Ελεύθερου Τύπου) και το ίδιο έτος έλαβε μέρος στην έκθεση της Ομάδας ''Τέχνη'' στο Παρίσι. Παρουσίασε τα έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις επί ιταλικού εδάφους ενώ συμμετείχε στις Μπιεννάλε της Βενετίας των ετών 1934, 1940 και 1948 αντιπροσωπεύοντας άλλοτε την Ελλάδα και άλλοτε την Ιταλία.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%A1%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82

ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

Κατέχει πτυχίο ζωγραφικής και χαρακτικής από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

https://www.eikastikon.gr/xaraktiki/handrinou.html

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΝΕΦΕΛΗ

Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών στο ΑΠΘ.

https://www.topikap.gr/community

ΤΣΟΓΚΑ ΙΩΑΝΝΑ

Χρονολογία: 1994

Εισήχθη το ακαδημαϊκό έτος 2012 στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Παρακολούθησε μαθήματα στο University LMA, Art Academy of Latvia, με υποτροφία στο πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+, Riga.

https://www.topikap.gr/community

ΛΙΒΑΝΟΥ ΣΟΦΙΑ

Χρονολογία: 1978

Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Της Αθήνας με καθηγήτρια τη Ρένα Παπασπύρου.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

ΤΖΟΥΜΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Χρονολογία: 1969

Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων στο τμήμα ζωγραφικής-χαρακτικής, από την οποία του απονέμει ο τίτλος του Ζωγράφου-Χαράκτη.

Ζει και εργάζεται σε ιδιωτικό εργαστήριο στα Ιωάννινα και παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής και αγιογραφίας.

https://www.giannena-e.gr/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/ekdiloseis/2biografiko%20Tzoumpas%20Giorgos.aspx

ΧΑΤΖΗΤΡΑΚΟΣΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΔΕΡΠΑΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Χρονολογία: 1937-2014

Εγκαταστάθηκε στο Αμβούργο όπου σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες. Στη ζωγραφική του ιδιαίτερα μετά το 1964 σε έργα με σινική μελάνι, λάδι σε μουσαμά και ξύλο, χρησιμοποιεί ζωγραφικά κολλάζ, στα οποία συνδυάζονται η δύναμη της γραμμής με την εκφραστικότητα του χρώματος. Συνθέτει θέματα της θρησκευτικής τέχνης με σουρεαλιστικούς τύπους που τονίζουν την προβληματικότητα και τον ερμητισμό της γλώσσας του.

https://www.galerielefakis.com/ellines-zwgrafoi/%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B6%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF%CE%B9/%CE%B4%CE%B5%CF%81%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%82

ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ – ΠΡΕΚΑ ΜΕΡΩΠΗ

Χρονολογία: 1934

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με δασκάλους τον Ι. Μόραλη, Ανδρέα Γεωργιάδη, Π. Πρεβελάκη, Παύλο Μυλωνά, Ανδρέα Αποστολάκη κ.ά. Έχει πραγματοποιήσει 20 ατομικές εκθέσεις και άπειρες συμμετοχές σε ομαδικές στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Ν. Υόρκη κ.ά. XII Biennale Sao Paolo Βραζιλίας 1973 εκπροσώπησε την Ελλάδα με Βιτρώ και γλυπτική με υαλόμαζα και σίδηρο. Α΄ Πανευρωπαϊκή Έκθεση Τεχνών, εκπροσώπησε την Ελλάδα με Βιτρώ Avignon - Γαλλίας 1990 και από το 1961-1966, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Mostra Internationale di Firenze.

http://www.nikias.gr/ell/product/%CE%A3%CF%84%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CF%81%CE%AD%CE%BA%CE%B1-%CE%9C%CE%B5%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7

ΜΠΕΣΣΥ ΣΥΡΟΥ

Χαράκτρια – εικαστικός, γεννημένη στο Μόντρεαλ του Καναδά, με συμμετοχή σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 2006 μέχρι σήμερα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση στην χαρακτική και καθηγητές τους κυρίους Γιανναδάκη Μανόλη, Μπελημπασάκη Γιάννη και την κυρία Ηλιοπούλου Κριστιάννα.

https://www.topikap.gr/community

ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

Χρονολογία: 1991

Είναι απόφοιτος του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της σχολής Καλών Τεχνών, του ΑΠΘ, με διδάσκοντα καθηγητή τον κ. Μανώλη Γιανναδάκη. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων και workshop τόσο την Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

https://www.topikap.gr/community

ΔΡΟΓΩΣΗ ΤΑΝΙΑ

Παρακολούθησε μαθήματα ελεύθερου σχεδίου και ζωγραφικής στο Εργαστήριο της Ειρήνης Κουτρίδου και της εικαστικού Ράνιας Καπελιάρη ,μαθήματα χαρακτικής στο «ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ» με δασκάλους τη Δήμητρα Σιατερλή και τον Pino Padolfini. Είναι μέλος στo “ Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος” και στην “Ένωση Ελλήνων Χαρακτών”.Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε τρείς ατομικές εκθέσεις κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει κι εργάζεται στην Αθήνα.

https://www.taniadrogossi.gr/