Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου “Άλλοτε και τώρα”

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά έργα από το σύνολο της πενηντάχρονης και πλέον καλλιτεχνικής δημιουργίας της διεθνώς αναγνωρισμένης ζωγράφου και χαράκτριας Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η πλούσια εικαστική παραγωγή, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, συγκροτείται από δύο κύριες ομάδες έργων. Στην πρώτη εντάσσονται αφηρημένες ζωγραφικές συνθέσεις από τη διαμονή στο Λονδίνο κατά τη δεκαετία του 1960. Στη δεύτερη, μετά το 1970 και την οριστική εγκατάσταση στην Ελλάδα,  έργα με παραστατικά θέματα και οι περίφημες χειροποίητες μεταξοτυπίες της. Η ζωγράφος εργάστηκε παράλληλα σε έργα μεγάλων και μικρών διαστάσεων και χρησιμοποίησε μικτές τεχνικές.

Ευδιάκριτες είναι οι θεματικές ενότητες που συνιστούν την αναδρομική έκθεση: τα αφηρημένα θέματα της εποχής του Λονδίνου, οι θαλασσογραφίες και τα ιστιοφόρα σκάφη, οι συνθέσεις με πουλιά, άνθη και πεταλούδες, τα αντιπολεμικά θέματα και εκείνα για την ξηρασία της γης, τα αστικά και βιομηχανικά τοπία. Στις αφηρημένες συνθέσεις επικρατούν τα πλούσια χρώματα με ανάγλυφη πάστα. Τα παραστατικά έργα εκπέμπουν αισιοδοξία, σε πνεύμα αφαιρετικό, με καθαρές και εύγλωττες προσεγγίσεις, που τις συνδέει εσωτερικός ρυθμός. Στα χαρακτικά της έργα το ένα πλαίσιο διαδέχεται το άλλο δημιουργώντας βάθος και διαφάνεια.  Τα χρώματα στα έργα της είναι εντυπωσιακά, το ύφος λιτό, τα σχήματα καθαρά.

Στον εκθεσιακό χώρο παρουσιάζεται ακόμη υλικό του προσωπικού αρχείου της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου από τις εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις του έργου της.

Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένος κατάλογος στα ελληνικά και αγγλικά.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138, Αθήνα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 07/02/2018 – 11/03/2018

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: 07/02/2018, 20:00
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

Πέμπτη & Κυριακή, 10:00 -18:00

Παρασκευή & Σάββατο 10:00 – 22:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙA:

€ 7, € 3,5

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *