Προφίλ

Βάρθης Φώτης

Γεννήθηκα το 1983 στην Αθήνα με καταγωγή απ' την Κέρκυρα.
Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην γραφιστική και εισάχθηκα κατόπιν εξετάσεων το 2009 στην ΑΣΚΤ της Αθήνας. Αποφοίτησα απ' το Ά εργ. χαρακτικής το 2015 με καθηγητή τον κ. Γ. Γουρζή, έχοντας παρακολουθήσει 4 χρόνια και στο Γ' εργ. ζωγραφικής.
Το 2012 παρακολουθώ σεμινάρια βυζαντινής βιβλιοδεσίας στο καλλιτεχνικό βιβλιοδετίο του κ. Μ. Λέγγα στο πλαίσιο του προγράμματος STUDITE. Το έργο μου επιλέγεται μεταξύ των τριών που εκπροσώπησαν την συμμετοχή της Ελλάδας σε πανευρωπαϊκές εκθέσεις. Στην Ελλάδα η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Το 2014 έργο μου επιλέγεται να συμμετάσχει στην 7η Μπιενάλλε φοιτητών στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
Το 2015 πέρνω μέρος σε ομιλία σχετικά με την νεοβυζαντινή ζωγραφική με τίτλο ¨Η ψυχανάλυση συναντά την τέχνη¨ στο Ίδρυμα Αγγέλου & Λητώς Κατακουζηνού μεταξύ διακεκριμένων εικαστικών όπως ο κ. Δ. Χατζηαποστόλου και π. Σ. Σκλήρης.
Το 2016 το αυθεντικό βιβλίο μου «Η Ρομφαία της Αυγής» επιλέγεται μεταξύ έργων καταξιωμένων χαρακτών για να πάρει μέρος στην έκθεση 100 χρόνων νεοελληνικής χαρακτικής στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κων/πολη της συλλογής της κας Π. Κολλιαλή.
Έργα μου έχουν επιλεγεί σε άρθρα περιοδικών και εφημερίδων σχετικά με την νεοελληνική χαρακτική τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή καθώς και αναφορές έχουν γίνει στο προσωπικό μου έργο αντίστοιχα.

Για το έργο Εκτός από τη χαρακτική και αφού έχω λάβει σεμινάρια βιβλιοδεσίας, με έμφαση στην τεχνική της ξυλογραφίας, σχεδιάζω και δημιουργώ αυθεντικά βιβλία.
Η βυζαντινή ζωγραφική, ως εικαστική τέχνη, σχετίζεται με τα θέματα που απεικονίζονται στα έργα μου, προσπαθώντας να μεταφέρει μια ζωγραφική παράδοση αιώνων, η οποία διατηρείται, ανανεώνεται και εμπλουτίζεται. Το θέμα της πίστης, που εκφράζεται από τον άνθρωπο, όχι μόνο για το θείο, αλλά και για τον εαυτό του και τον συνάνθρωπο, καθώς και η σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με την πνευματικότητα, συχνά επιστρέφουν στις αλληγορικές συνθέσεις που δημιουργώ.
Τα έργα μου έχουν εκτεθεί σε γκαλερί, το Βυζαντινό Μουσείο, πολυχώρους τέχνης βιβλιοπωλείων κλπ και βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, μουσεία και συλλογές τραπεζών. Έχω συνεργαστεί με εκδότες, κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ενδεικτικές Εκθέσεις
Η Ρομφαία της Αυγής, Ιανός, 23 Φεβρουαρίου - 19 Μαρτίου 2016
Studios, metamatic:taf [the Art Foundation], 14 - 27 Ιανουαρίου 2016
Έκθεση Πτυχιακής Εργασίας, ΑΣΚΤ Αθήνας, Νίκος Κεσσανλής, 30 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου 2015
Nulla dies sine linea/ Ούτε Μέρα Χωρίς Γραμμή, metamatic:taf [the Art Foundation], 20 Νοεμβρίου - 14 Δεκεμβρίου 2014
7th Biennale of Greece’s Schools of Fine Arts, Ίδρυμα Θεοχαράκη, 6-15 Ιουνίου 2014
Art and the City 4, Στοά Σπηρομήλιου, Citylink, 4-20 Νοεμβρίου 2013
The Art Of Bookbinding, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, 20 Σεπτεμβρίου 2012 - 13 Ιανουαρίου 2013
εικονΟποίηση, Poems and Crimes, 3 Νοεμβρίου 2012 - 1 Δεκεμβρίου 2012