“ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ”

Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, μη κερδοσκοπικό σωματείο, αποτελείται από καλλιτέχνες που επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν ομαδικά με βασικό στόχο την διάδοση και την στήριξη της σύγχρονης χαρακτικής τέχνης.

Εδώ και τριάντα χρόνια οργανώνει εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, και προβαίνει σε δημοσιεύσεις και εκδόσεις τέχνης.

Τον Μάρτιο 2020 άνοιξε τον δικό της εκθεσιακό χώρο, το ΕΚΤόΣ, για να προσφέρει στα μέλη της -αλλά όχι μόνο σε αυτά- την δυνατότητα να δείξουν την δουλειά τους. Στόχος είναι να υπάρχει άμεση και τακτική επαφή ανάμεσα στο φιλότεχνο κοινό και την πρόσφατη χαρακτική.

Καθώς η ένταξη νέων καλλιτεχνών στον εικαστικό χώρο είναι κύριο μέλημα της Ένωσης, το ΕΚΤόΣ ανοίγει τον πρώτο κύκλο εκθέσεών του με το Project / Νέοι καλλιτέχνες, δηλαδή μια σειρά ατομικών -και συχνά πρώτων- εκθέσεων.

Το  Project πλαισιώνει οκτώ εκθέσεις διάρκειας ενός μηνός, δύο ομαδικές και έξι ατομικές,  συνοδευόμενες από παράλληλες δράσεις γύρω από τηv χαρακτική.

Η πρώτη αυτή ομαδική έκθεση «Προαναγγελία» ανοίγει τον κύκλο δίνοντας μια ιδέα του συνόλου: κάθε καλλιτέχνης δείχνει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς που θα παρουσιάσει , προαναγγέλλοντας το περιεχόμενο  του συνόλου των μελλοντικών εκθέσεων.

Εκθέσεις και εκδηλώσεις θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ένωσης (www.haraktes.gr) προκειμένου να παρακολουθούνται από απόσταση ή ετεροχρονισμένα. Ταυτόχρονα θα δημιουργείται και ένα ηλεκτρονικό αρχείο των εκδηλώσεων.

Το Project / Νέοι καλλιτέχνες υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Λευτέρης Βελέτζας σπούδασε Καλές Τέχνες στην Accademia di Belle Arti di Firenze και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Π.Δ.Μ. Η καλλιτεχνική του ενασχόληση αφορά ιδιαίτερα τη χαρακτική και  τη φωτογραφία ενώ  μελετά τον τρόπο πρόσληψης του έργου τέχνης σε σχέση με το προσωπικό βλέμμα του παρατηρητή.

Η Ματίνα Γεωργά σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 2010 τελείωσε  το δεύτερο πτυχίο στον τομέα της. Σήμερα εργάζεται ως σκηνογράφος στο θέατρο και διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά και ενήλικες

Η Ευστρατία Μαχαιρίδη είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του ΑΠΘ και κάτοχος Μεταπτυχιακού στις Μεταλλικές κατασκευές (Imperial College, Λονδίνο, 2008). Το 2019 αποφοίτησε από το εργαστήριο Χαρακτικής της ΑΣΚΤ .

Video της έκθεσης, με πρωτότυπη μουσική του Πέτρου Χρηστάκη – Μέρος του Project/Νέοι Καλλιτέχνες 2020

H Τάνια Γκιούρα το 2005 πήρε το πτυχίο της στη  ζωγραφική από το τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  και το 2011 στη χαρακτική της  Σχολής Καλών Τεχνών  του Α.Π.Θ.  Από το Φεβρουάριο έως το Δεκέμβριο  του 2010 πραγματοποίησε το πρόγραμμα    ανταποδοτικών υποτροφιών στο  εργαστήριο της χαρακτικής, στη  Σχολή καλών Τεχνών ,Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών  του Α.Π.Θ.

 Η Βάντα Μαυροειδή αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ. το 2004 και από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. το 2011 με κατεύθυνση ζωγραφική. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και  σκηνογραφίας, σκηνοθεσίας και ενδυματολογίας στο τμήμα θεατρικών σπουδών Α.Π.Θ. καθώς και  στο διατμηματικό μεταπτυχιακό της αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ. “προστασία συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων και έργων τέχνης”. Από το 2011 εργάζεται στην εκπαίδευση

Η Ράνια Φραγκουλίδου αποφοίτησε το 1999 από τη Σχολή  Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με κατεύθυνση τη Ζωγραφική και ακολούθως το 2009 από την Κατεύθυνση της Χαρακτικής. Τα έτη 2002-2003 υπήρξε μεταπτυχιακή υπότροφος του Ι.Κ.Υ. για την εκπόνηση καλλιτεχνικού έργου (ζωγραφική) στην Ελλάδα.   Βραβεύτηκε έξι φορές για το καλλιτεχνικό της έργο στην Ελλάδα, Ιαπωνία, Πορτογαλία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Ρουμανία.

Το Project / Νέοι καλλιτέχνες υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΕΚΤόΣ|Χώρος Τέχνης

Ι. Δροσοπούλου 17Α, Κυψέλη, Αθήνα

Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή 18:00 – 21:00, Σάββατο: 12:00 – 15:00

Διάρκεια έκθεσης: 17 Σεπτεμβρίου – 17 Οκτωβρίου

Στο πλαίσιο προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19 δεν θα πραγματοποιηθούν εγκαίνια. Επίσης, δεν θα βρίσκονται περισσότεροι από τρεις επισκέπτες στον εκθεσιακό χώρο.

Ο κατάλογος της έκθεσης είναι μιά δημιουργία της Defrost Design