Νέλλη Κυριαζή

Αποχαιρετάμε την Νέλλη Κυριαζή, την σεμνή θεωρητικό της τέχνης που, με αυστηρό επαγγελματισμό και λεπτό χιούμορ, ήξερε να φωτίζει τις δράσεις μας.

Η Χαρακτική χάνει μια αξιόλογη γνώστη και ενεργή οπαδό της  Έντυπης Τέχνης. Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών χάνει μια υποστηρίκτρια και συνεπή φίλη. 

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

H Νέλλη Κυριαζή σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Από το 1977 έως το 2011 διηύθυνε την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, υπεύθυνη για τη διοργάνωση και την επιμέλεια ενός πολύ μεγάλου αριθμού εκθέσεων και των αντίστοιχων εκδόσεων με συγγραφή θεωρητικών κειμένων.

Τη δεκαετία του ’80 κατέγραψε τα γλυπτά του Α’ Κοιμητηρίου και φρόντισε για τον καθαρισμό πολλών από αυτά.

Είχε την επιστημονική επιμέλεια των Μουσείων του Δήμου Αθηναίων και την ευθύνη της ίδρυσης του Μουσείου Ραδιοφώνου στον Λάφκο Πηλίου.

Παρουσίασε εκθέσεις της στο εξωτερικό -Σουηδία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Λιθουανία, Ινδία- όπως και σε άλλους Δήμους της Ελλάδας. Από το 1995 συνεργάσθηκε με την Πινακοθήκη του Δήμου Λάρνακας προωθώντας  την ανταλλαγή εκθέσεων.

Είχε μια ιδιαίτερα καρποφόρα συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, με  το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών- Pandolfini & Σιατερλή  με την Συλλογή Οικονόμου και την Συλλογή Χριστοφόρου. Για τους τρείς τελευταίους φορείς συνέγραψε και επιμελήθηκε βιβλία. Συμμετείχε σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στη Γερμανία.

Το 2002 της απονεμήθηκε ο τίτλος του Officier de l’Ordre de Mérite du Grand Duché de Luxembourg για την προώθηση των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Λουξεμβούργου.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ξενάγηση της Νέλλης Κυριαζή στην έκθεση «Η Χαρακτική ως κοινωνικό σχόλιο» όπου θίγει θέματα όπως : Oι Ιάπωνες και ο Μοντερνισμός και τον τρόπο που επεξεργάζονται οι Έλληνες την οικονομική κρίση.

Ο μοντερνισμός, ένα δώρο από την Ιαπωνία.
Πως οι Έλληνες επεξεργάζονται την κρίση.

Ευχαριστούμε θερμά την Εύη Αθανασίου για την καταγραφή και την δημοσιοποίηση στο Youtube!

Στο πλαίσιο του 4ου Athens Print Fest (2018), η Νέλλη Κυριαζή επιμελήθηκε την διπλή έκθεση «Η Χαρακτική ως Κοινωνικό Σχόλιο» που διοργάνωσε το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατερλή στο Σπίτι της Κύπρου και στο Ιταλικό Ινστιτούτο.

Αυτά τα βίντεο έγιναν την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018, στο Σπίτι της Κύπρου, με έργα συνεργατών καλλιτεχνών του Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών και από την Συλλογή του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή –Κύπρος.