Μέλος

Τσιτσιντά Αλεξάνδρα

Η Αλεξάνδρα Τσιτσιντά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα. Είναι απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Φοίτησε στο 3ο εργαστήριο με δάσκαλο τον Χάρη Κοντοσφύρη και στο εργαστήριο της Χαρακτικής και Έντυπης Τέχνης με δασκάλα την Δήμητρα Σιατερλή.
Τα κύρια πεδία ενασχόλησης της είναι η ζωγραφική, η χαρακτική και οι εγκαταστάσεις. Τα θέματα πού επιλέγει είναι ανθρωποκεντρικά και αποδίδονται με μια ιδιαίτερη χρωματική παλέτα. Ο κύριος όγκος του χαρακτικού της έργου, χαρακτηρίζεται κυρίως από τη χρωματική λιτότητα και τη συχνή χρήση του μαύρου-άσπρου και των έντονων κοντράστ. Η περιορισμένη χρωματική κλίμακα, σε συνδυασμό με τη σχεδιαστική ακρίβεια, τονίζει την εννοιολογική διάσταση των θεμάτων της, τα οποία συνδεόμενα με τους συμβολισμούς και τους κώδικές που χρησιμοποιεί φανερώνουν μια διάθεση έρευνας και προβληματισμού. Η χρήση των Barcode είναι στοχευμένη μιας και τα δημιουργεί η ίδια, προσθέτοντας τις δικές της λέξεις και φράσεις και δημιουργώντας μοναδικά Barcode τα οποία μπορούν και να “διαβάζονται”!
Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας ΕΝ-ΦΛΩ, που δημιουργήθηκε το 2011 αλλά και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και του Εικαστικού Επιμελητηρίου. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος, και καλλιτεχνική διευθύντρια στο Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης και Μάθησης Σχεδίου και Ζωγραφικής “Ζωγραφί-ΖΩ”, όπου διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική και επιμελείται εκθέσεις και εκδηλώσεις.
Παράλληλα ασχολείται και με το θέατρο στον τομέα της σκηνογραφίας, ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα - εργαστήρια και έχει παίξει σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις.
Ένας ακόμη τομέας της ενασχόλησης της είναι η εικονογράφηση παιδικών βιβλίων.
Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, συμμετέχει σε διάφορα συμπόσια ζωγραφικής και γλυπτικής αλλά και σε εικαστικές δράσεις.