Μέλος

Αρφαράς Μιχάλης

Ζεί στην Αθήνα και το Flensburg (Γερμανία)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954.
1975-1980 Σπουδές στην Κρατική Ανωτάτη Σχολή Εικαστικών Τεχνών Braunschweig (Κάτω Σαξωνία, Γερμανία).
1980 ολοκλήρωσε τις σπουδές του με τον τίτλο του Meisterschϋler.
1980 Βραβείο χαρακτικής της Κάτω Σαξωνίας.
1980-1983 Βοηθός καθηγητού στα εργαστήρια λιθογραφίας, βαθυτυπίας και τυπογραφίας της ίδιας σχολής.
1980-2006 Μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών της Γερμανίας και μέλος του Συλλόγου Κινηματογραφιστών της Κάτω Σαξωνίας.
1988 Βραβείο AICA Ευρώπης.
1988-2006 Καθηγητής Ειδικών Μαθημάτων στο Ινστιτούτο Εικαστικών Τεχνών και Επιστήμης της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Hildesheim (Κάτω Σαξωνία, Γερμανία).
1990 Μέλος της ομάδας Κέντρο Χαρακτικής.
2000 Κινηματογραφική υποτροφία του Υπουργείου Επιστημών και πολιτισμού της Κάτω Σαξωνίας.
1982/1986 Υποτροφίες της κυβέρνησης του Ανοβέρου.
2001 Υποτροφία της Sparkassenstiftung για τη δημιουργία και έκδοση λιθογραφιών στα εργαστήρια Quensen.
2006 Καθηγητής και διευθυντής του τομέα «Χαρακτική» στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Από το 1990 έχει παρουσιάσει το έργο του με ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε όλες τις διεθνείς μπιενάλε χαρακτικής και φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου.
Η συγγραφή και επιμέλεια καλλιτεχνικών βιβλίων αποτελεί μία συνεχή του ενασχόληση και πειραματισμό, καταλαμβάνοντας αξιόλογο μέρος της δημιουργίας του.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
1991 «AD», Αθήνα, Ελλάδα
1992 «Diaspro Art Center» , Λευκωσία, Κύπρος
1994 «Roemer- und Pelizaeus-Museum», Hildesheim, Γερμανία
1995 «Πινακοθήκη Πιερίδη», Αθήνα, Ελλάδα
1996 «Kunst und Gewerbe Museum», Hamburg, Γερμανία
1998 «Stiftung für Griechische Kultur», Berlin, Γερμανία
1999 «Galerie Inge Baecker», Köln, Γερμανία
2001 «Δημοτική Πινακοθήκη», Αθήνα, Ελλάδα
2005 «VOM ZUFALL UND VOM GLÜCK», Hannover, Γερμανία
2006 «Deutscher Ring», Hamburg, Γερμανία

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
1986 «Grafiktriennale Frechen», Γερμανία
1987 «Internationale Grafikbiennale», Ljubljana, Κροατία
1988 «Europäische Grafikbiennale Baden-Baden», Γερμανία
1993 «The child in greek art», Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα, Ελλάδα
1997 «In the beginning was engraving», Πινακοθήκη Κανακάκις, Κρήτη, Ελλάδα
1998 «Inner Spaces - Multimedia», Poznan, Πολωνία
1999 «The 20th international impact art festival `99», Kyoto City Museum, Ιαπωνία
2000 «EXPO - Ausgewählte Griechische Kunst», Kubus Hannover, Γερμανία
2004-05 «Griechenland - Türkei, Treffpunkt: Moderne Kunst», Bayer, Leverkusen, Γερμανία, «Αγία Ειρήνη», Κωνσταντινούπολη, Τουρκία , «Μακεδονικό Μουσείο», Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
2007-08 «Έλληνες καλλιτέχνες στην Γερμανία – Γερμανοί καλλιτέχνες στην Ελλάδα» Δημοτική Πινακοθήκη, Αθήνα, Ελλάδα

Ο Μιχάλης Αρφαράς γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Πέρασε όμως τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στην ελληνική επαρχία. Εκεί, σ’ έναν κόσμο φτωχό, στερημένο και αργότερα καταπιεσμένον από τη δικτατορία, είχε ελάχιστες εικαστικές εμπειρίες. Ο κόσμος των εικόνων που τότε είλθε σε επαφή ήταν, εκτός από τα εικονογραφημένα σχολικά βιβλία, οι εκκλησιαστικές αγιογραφίες και ο κόσμος του θεάτρου σκιών. Σαν παιδί είχε την τύχη να ζήσει παραστάσεις από σχεδόν όλους τους μεγάλους καραγκιοζοπαίχτες που γύριζαν τότε με τούς θιάσους τους τις επαρχιακές πόλεις. Εκεί ίσως να βρίσκεται και η ρίζα της μετέπειτα πολύχρονης ενασχόλησης του με τον πειραματικό κινηματογράφο κινουμένων σχεδίων. Ο Αρφαράς έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο και πολυβραβευμένο κινηματογραφικό έργο, που έχει άμεση σχέση με τις εικασικές του αναζητήσεις στο χώρο της στατικής εικόνας. Το 1973 αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και να διαφύγει του κλειού της χούντας στη Γερμανία. Εκεί σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Εικαστικών Τεχνών του Braunschweig, δημιούργησε ένα πρωτοποριακό εικαστικό έργο, και δίδαξε τέχνη γιά πολλά χρόνια στο πανεπιστήμιο του Hildesheim. Επέστρεψε το 2006 στην Αθήνα σαν καθηγητής πλέον στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Ο Αρφαράς είναι αναμφισβήτητα ένας σύγχρονος καλλιτέχνης με βαθειά ελληνικές ρίζες. Όσο πρωτοποριακά και αν είναι τα έργα του, είναι άμεσα επιρεασμένα από την βυζαντινή αντίληψη της δισδιάστατης και αυτόφωτης εικόνας, με κυρίαρχο θέμα την ανθρώπινη φιγούρα. Φορτισμένος με αυτές τις ρίζες, παράλληλα βαθύς γνώστης της σύγχρονης τέχνης, αλλά και προικισμένος με μία αστείρευτη φαντασία, δημιουργεί νοηματικά και αισθητικά πυκνούς κόσμους ιδιόμορφης γοητείας. Ο Αρφαράς είναι παράλληλα ένας βιρτουόζος των εικαστικών τεχνικών. Χρησιμοποιεί με μία τόσο πιστική ελαφρότητα τόσο διαφορετικές μεταξύ τους τεχνικές, έτσι ώστε να ξεχνάει κανείς την πείρα, το ταλέντο και τη δουλειά που απαιτεί η δημιουργία τέτοιων εικόνων. Σε ένα έργο του μπορούν να συνυπάρχουν το σχέδιο, η ζωγραφική, το κολάζ καθώς και διάφορες χαρακτικές τεχνικές, όπως είναι η ξυλογραφία, η χαλκογραφία, η λιθογραφία και η μεταξοτυπία. Δεν είναι λίγες οι φορές πού οι συνθέσεις του ολοκληρώνονται με έντυπα τυπογραφικά στοιχεία. Είναι φανερό ότι ο εικαστικός κόσμος του Αρφαρά είναι έγχρωμος. Ακόμη και οι ασπρόμαυρες συνθέσεις του χαρακτηρίζονται από ένα πλήθος eυαίσθητων γκρίζων τόνων που μαρτυρούν τη χρωματική ευαισθησία του καλλιτέχνη.