Επίσκεψη σε ένα εργαστήριο κλασικής τυπογραφίας με τον Νίκο Βοζίκη

Ξεκινώντας το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου και κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα μέχρι και τον Απρίλιο 2019, κάνουμε Επίσκεψη σε ένα εργαστήριο κλασικής τυπογραφίας με τον Νίκο Βοζίκη.

Ο Νίκος Βοζίκης, από τους τελευταίους που ασχολείται με την κλασική τυπογραφία μας υποδέχεται κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα στο χώρο του, εκεί όπου τυπώνει βιβλία με την τυποτεχνική της κλασικής τυπογραφίας και της χαρακτικής.

Ένας χώρος με το σύνολο σχεδόν των μητρών με τα τυπογραφικά στοιχεία, με μηχανές χύτευσης τυπογραφικών στοιχείων, με ξύλινες κάσες όπου γίνεται η στοιχειοθεσία των κειμένων στο χέρι, με επίπεδα πιεστήρια εκτύπωσης Ηeidelberg του προηγούμενου αιώνα, με ξύλινα τυπογραφικά στοιχεία και όλο το συμπληρωματικό τεχνικό υλικό που χρειάζεται για την ολοκλήρωση μιας έκδοσης.

Συλλεκτικές εκδόσεις τυπωμένες σε ειδικά χαρτιά (βαμβακερά, χειροποίητα Ιαπωνίας & Ινδίας κ.ά.) που συνοδεύονται με χαρακτικά από τους σπουδαιότερους σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες (Τσόκλης, Μπότσογλου, Ψυχοπαίδης, Αρφαράς κ.ά) αφού, όπως τονίζει ο τυπογράφος, η τέχνη της τυπογραφίας και της χαρακτικής «έλκουν την καταγωγή τους από την ίδια μήτρα».

Γίνεται κουβέντα με το κοινό για το πώς στήνεται ένα βιβλίο από την αρχή (επιμέλεια κειμένου, επιλογή γραμματοσειράς, διορθώσεις, κ.λπ.), καθώς και μια αναδρομή στην ιστορία της τυπογραφίας πριν και μετά τον Γουτεμβέργιο και από τη στοιχειοθεσία στο χέρι και την εκτύπωση με μεταλλικά στοιχεία μέχρι τις σύγχρονες μορφές εκτύπωσης.

ΔιοργάνωσηΑθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, Εκδόσεις Διάττων.

Χώρος: Τυπογραφείο Εκδόσεων Διάττων, Ζηνοδώρου 17, Κολωνός.

Ώρα: 12:00-15:00.

Γλώσσα διεξαγωγής: Ελληνικά.

Ελεύθερη συμμετοχή. Δηλώσεις συμμετοχής στο 210-3722010.

Πρόσβαση προς την κοντινότερη στάση («Παναγίτσα»): α) με το τρόλεϊ Νο 12 από Αθήνα προς Περιστέρι, β) με το λεωφορείο Α13 από Ομόνοια προ Περιστέρι , γ) με το Μετρό, στάση Αγ. Αντώνιος, και από εκεί με το τρόλεϊ Νο 12 & το λεωφορείο Α13 προς Αθήνα.

Επόμενες ημερομηνίες:

5 Ιανουαρίου 2019

2 Φεβρουαρίου 2019

2 Μαρτίου 2019

6 Απριλίου 2019

Γνωρίστε τον Νίκο Βοζίκη και το τυπογραφείο του στο ακόλουθο βίντεο, από την εκπομπή της ΕΡΤ2 «Πολιτιστικό Δελτίο», σε επιμέλεια και παρουσίαση της Ματίνας Καλτάκη.

Πηγή: book.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *