Διεθνής Έκθεση Χαρακτικής «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΜΕΤΑΒΑΣΗ-ΔΙΑΔΡΟΜΗ»

Διεθνής Έκθεση Χαρακτικής

«ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΜΕΤΑΒΑΣΗ-ΔΙΑΔΡΟΜΗ»

Σπίτι της Κύπρου, 15 Δεκεμβρίου 2022 – 27 Ιαννουαρίου 2023

Οι Κύπριοι Χαράκτες δίνουν συνέχεια στους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν μαζί με την
Ένωση Ελλήνων Χαρακτών στη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Χαρακτικής IPC2017 –
«Από την Παράδοση στην Εξέλιξη» που συνδιοργάνωσαν το 2017 και όπου εστίασαν στις όψεις και τεχνολογίες της χαρακτικής τέχνης του χτες και του σήμερα, με την διοργάνωση της νέας έκθεσης στην Αθήνα υπό τον τίτλο «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΜΕΤΑΒΑΣΗ-ΔΙΑΔΡΟΜΗ», σε επιμέλεια της Ιστορικού/Κριτικού Τέχνης κας Θάλειας Στεφανίδου.
Δεκαπέντε χαράκτες, Κύπριοι και Έλληνες καλούνται να δώσουν την δική τους ερμηνεία στις έννοιες της παράδοσης και της μετάβασης, οι οποίες συνιστούν δομικές έννοιες της ιδιοσυγκρασίας και της ιδιαιτερότητας ενός χώρου με βαθιά πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά, με μακραίωνη ιστορία, όπως η Μεσόγειος. Ένας χώρος πολύμορφος και μοναδικός, ένας κόσμος ομόκεντρων και αλληλοκαλυπτόμενων κύκλων, συγκλίσεων και αποκλίσεων, ομοιοτήτων και διαφορών, ένα σημείο συνάντησης και αντιπαράθεσης της Δύσης και της Ανατολής. Παράλληλα οι εικαστικές προτάσεις των χαρακτών με έργα πρωτότυπα, φιλοδοξούν να επικεντρωθούν σε νέες τάσεις και να αναδείξουν τη χαρακτική τέχνη καθώς και τη δυναμική της στο πλαίσιο των συνεχών αναζητήσεών της για νέες εκφραστικές δυνατότητες.
“Τα «ταξίδια – πλοηγήσεις” τους στο χωροχρόνο της μικρής ή της μεγάλης Ιστορίας για αυτήν τη θάλασσα, ως χώρο αναφοράς και τόπο/αρχείο, έχουν αποδώσει τα πολλαπλά ποιητικά τους αποτελέσματα, που είναι φορτισμένα με αναμνήσεις βιωμάτων, αποτυπώματα παιδείας, έχουν κοινωνικοπολιτική ή τελετουργική στόχευση, παράγουν οικολογική ευαισθησία και σίγουρα φέρουν μία έντονη ηχώ διακειμενικότητας.
Το σύνολο των έργων αποδίδει ένα σύμμεικτο patchwork καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπου συγχωνεύονται κόσμοι από ίχνη του πραγματικού, φαντασιακές συλλήψεις, λείψανα ονείρων, αναχώματα μνήμης, παραπομπές, παραθέματα και σχόλια, άλλοτε ανεπαίσθητα και διακριτικά και κάποιες φορές επαρκώς προβεβλημένα.

Μία εμπλουτισμένη νοηματοδότηση για τη Μεσόγειο είναι παρούσα, καθώς πλάθεται ένα δίκτυο συσχετισμών από παραδόσεις, δοξασίες, κοινωνικές ανταλλαγές, δυναμικές ειρηνικής συνύπαρξης, επανεγγραφές του κάποτε, ιστορήσεις του εδώ και τώρα, ακόμη και μελλοντικές προοπτικές.“

Απόσπασμα από το κείμενο της Θάλειας Στεφανίδου.

Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος μέλη του Σωματείου Κύπριοι Χαράκτες και καταξιωμένοι σύγχρονοι Έλληνες χαράκτες. Πέραν των αμιγώς χαρακτικών έργων πάνω σε χαρτί, η έκθεση παρουσιάζει και προτάσεις εγκαταστάσεων στο χώρο καθώς και βιντεοπροβολές.

Την έκθεση στηρίζουν το Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου – Πολιτιστικές Υπηρεσίες.

Διοργάνωση: Σωματείο Κύπριοι Χαράκτες

Επιμέλεια – Κείμενο: Θάλεια Στεφανίδου

Καλλιτεχνικός Συντονισμός / Βοηθός Επιμελήτρια: Αργυρώ Τουμάζου Σχεδιασμός έκδοσης: Άννα Φωτιάδου

Συμμετέχοντες εικαστικοί: Μιχάλης Αρφαράς, Eυγενία Βασιλούδη, Μανόλης Γιανναδάκης, Άννη Ερωτοκρίτου, Κυριάκος Θεοχάρους, Ελένη Κινδύνη, Kati Mahrt, Ευρυπίδης Παπαδοπετράκης, Ευκλείδης Παπαδόπουλος, Στάθης Παπαροδίτης, Νίκος Σταυρακαντωνάκης, Χουρίκ Τοροσσιάν-Meason, Βίκυ Τσαλαματά, Μιχάλης Φαντάρος και Ράνια Φραγκουλίδου.

Εγκαίνια: 15 Δεκεμβρίου 2022, ώρα: 7:30 μ.μ.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη: 10:00 – 18:00,

Σπίτι της Κύπρου, Μορφωτικό Γραφείο Πρεσβείας Κυπριακής Δημοκρατίας, Ξενοφώντος 2A, Σύνταγμα

T | 210 37 34 934, Email: spiticy@otenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *