Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του μέχρι σήμερα, το ΔΣ κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για την εκλογίκευση της λειτουργίας του με στροφή στην οργανωτική βελτίωση του σωματείου, αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα και δυσκολίες, που προκύπτουν από τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει καλύτερη επιλογή των δράσεων που πραγματοποιήσαμε ώστε το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί αρκετά ο προϋπολογισμός της ΕΕΧ για το 2017.
ΧΑΡΑΞΗ ΠΟΡΕΙΑΣ
Η έκθεση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Χώρο Τέχνης Ώχρα Μπλε και με τον Οργανισμό Εκπαίδευσης, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Αθλητισμού του Δήμου Λήμνου. Ήταν μια έκθεση με θέμα «Χάραξη πορείας» όπου είκοσι τρεις εικαστικοί καλλιτέχνες μέλη της ΕΕΧ σχεδίασαν, χάραξαν και τύπωσαν στα εργαστήριά τους 60 πρωτότυπα έργα. Το αποτέλεσμα παρουσιάστηκε στον Πολυχώρο “Αποθήκη” στη Μύρινα της Λήμνου. Βασικό στοιχείο της έκθεσης αυτής ήταν ότι οι συνάδελφοι δραστηριοποιήθηκαν στο να παράγουν καινούρια έργα κάτω από μια θεματική ενότητα. Το μεγαλύτερο μέρος των έργων έγινε γι αυτή την έκθεση. Ένας από τους σκοπούς της ΕΕΧ άλλωστε είναι να δίνει την ευκαιρία στα μέλη της να δημιουργήσουν νέα έργα με τη δυνατότητα να μπορούν να τα δείξουν στο κοινό. Για την προώθηση της έκθεσης τυπώθηκε ένας μικρός κατάλογος και δημοσιοποιήθηκε από τις τοπικές εφημερίδες καθώς και από το τοπικό ραδιόφωνο. Οι κριτικές ήταν θετικές και την έκθεση επισκέφθηκαν περίπου 1500 επισκέπτες, κυρίως Έλληνες.
ART THESSALONIKI INTERNATIONAL CONTEMPORARY ART FAIR 2017
Τον Οκτώβριο του 2017 αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στην 2η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair. Το κόστος ήταν αρκετά χαμηλό και θεωρήσαμε ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία να ενημερώσουμε για την συνεργασία με την Εταιρία Κύπριοι Χαράκτες στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για τη Χαρακτική καθώς και να προωθήσουμε το Athens Print Fest 2018. Τυπώσαμε πληροφοριακά έντυπα ενώ στο περίπτερο μας υπήρχε υλικό από τις δράσεις της ΕΕΧ. Επίσης υπήρχαν έργα καλλιτεχνών, μελών της ΕΕΧ που είχαν τη δυνατότητα να μοιράσουν έντυπα που αφορούσε τη δράση τους και την προώθηση του έργου τους. Ιδιαίτερα θερμή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου με περισσότερους από 2000 επισκέπτες από διάφορες χώρες, κυρίως από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα ήρθαμε σε επαφή με φορείς τόσο από την Ελλάδα και το εξωτερικό με σκοπό την προβολή της Ελληνικής Χαρακτικής των μελών της ΕΕΧ.
Από την Παράδοση στην Εξέλιξη: Όψεις και τεχνολογίες της χαρακτικής τέχνης του χτες και του σήμερα
Πρόκειται για ένα Διεθνές συνέδριο όπου πραγματοποιήθηκε στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, στην Λευκωσία της Κύπρου. Την διοργάνωση και την επιμέλεια είχαν από κοινού η Εταιρεία «Κύπριοι Χαράκτες» και η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών. από εικαστικούς-χαράκτες και ιστορικούς τέχνης με οπου παρουσιάστηκε η διαχρονική εξέλιξη της χαρακτικής τέχνης στον Ελληνικό και Διεθνή χώρο. Στο συνέδριο συμμετείχαν ο καθηγ. Stephen Hoskins και η χαράκτρια Clare Wyatt από την Αγγλία, ο χαράκτης Ananda Moy Banerjee από την Ινδία, η Μυρτώ Χατζάκη ιστορικός τέχνης και έφορος της Συλλογής του Παρισιού της Λεβεντείου Πινακοθήκης, από την Κίνα Kong Guoqiao της China Academy of Arts, ο καθηγ. Α.Σ.Κ.Τ Μιχάλης Αρφαράς, ο καθηγ. Α.Π.Θ Μανόλης Γιανναδάκης και ο Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης και Επιμελητής Κ.Μ.Σ.Τ. από την Ελλάδα. Η χαράκτρια Orit Hofshi και η επιμελήτρια του Jerusalem Print Workshop Irena Gordon από το Ισραήλ και τέλος από την Κύπρο ο Καθ. Κώστας Μάντζαλος και ο Καθ. Σάββας Χριστοδουλίδης. Σκοπός των ομιλητών. Με την ολοκλήρωση των εργασιών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Χαρακτικής, μπορούμε να πούμε οτι επετεύχθη ο σκοπός του, δηλαδή η συμβολή στον επιστημονικό διάλογο γύρω από την Χαρακτική και τις εκτυπώσεις. Ταυτόχρονα, το Συνέδριο αποτέλεσε τόπο συνάντησης και δικτύωσης επιστημόνων και καλλιτεχνών από το χώρο της τέχνης και η προβολή του σύγχρονου εικαστικού και εκπαιδευτικού ρόλου της Χαρακτικής, ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης της εκπαίδευσης. Το κοινό που παρακολούθησε το συνέδριο, ήταν μικρό, κυρίως φοιτητές των Καθ. Κώστα Μάντζαλου και Καθ. Σάββα Χριστοδουλίδη
Μετά το τέλος του συνεδρίου συζητήσαμε για τη δυνατότητα της συνεργασίας προκειμένου να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε εκθέσεις στο εξωτερικό αλλά και να φιλοξενήσουμε εκθέσεις από άλλες χώρες.
Το συνέδριο χορήγησαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υ.Π.Π και η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, φιλοξενεί η Λεβέντειος Πινακοθήκη και στήριξε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».
Οι παραπάνω δράσεις, της ΕΕΧ μας οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα πως η διασπορά της Χαρακτικής έφτασε σε τουλάχιστον σε 4500 άτομα κάθε ηλικίας συνολικά, σε Ελλάδα και Κύπρο ενώ πραγματοποιήθηκαν επαφές με φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό για μελλοντικές συνεργασίες. Τέλος θετικό σημείο είναι η δημιουργία νέων χαρακτικών έργων από τους καλλιτέχνες καθώς και η ενημέρωση τους σε νέες τεχνικές και τεχνολογία.
Ο πρόεδρος
Νικόλαος Σταυρακαντωνάκης