Ανεμοφιλία: Τα χαρακτικά της Εύας Αγγελάκα στο κτίριο τεχνών Κέντρο Τεχνών Μετς

εικαστική δουλεία της Εύας Αγγελάκα αποτελείται από ένα σύνολο χαρακτικών και έργων σε καμβά. Έντονα χρώματα και σχήματα αποτυπωμένα συνήθως, σε ένα λευκό φόντο, μας παραπέμπουν έντονα στην Ιαπωνική τέχνη και κουλτούρα, με την οποία η καλλιτέχνις διατηρεί μια έντονη σύνδεση. Συχνά επαναλαμβανόμενα μοτίβα δημιουργούν ένα πλήθος αφηγήσεων σχετικά με τη μεταβλητότητα, την παροδικότητα, την ομορφιά και το ατελές, υπό το πρίσμα της Ιαπωνικής φιλοσοφίας και συγκεκριμένα του wabi sabi.

Η Εύα Αγγελάκα χρησιμοποίει κατ’ επανάληψη μοτίβα λουλουδιών, σαν μια αναφορά στην ανθρώπινη φύση αλλά και τον ερωτισμό. Τα λουλούδια και πιο συγκεκριμένα ο λωτός, αποτυπώνεται διαρκώς σε διαφορετικές φάσεις / ­οπτικές γωνίες και χρωματικές επιλογές, δημιουργώντας κυκλικά μοτίβα. Ο λωτός δεν αποτελεί μια τυχαία επιλογή αλλά μια ξεκάθαρη αναφορά στην ινδουιστική φιλοσοφία, με όλο το εννοιολογικό βάρος που φέρει το συγκεκριμένο άνθος.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε, ότι η καλλιτέχνις, έχοντας ως « εργαλεία » την κυκλική αφήγηση, την επανάληψη, τα παστέλ χρώματα συχνά σε αντίθεση με το κόκκινο και τα λουλούδια, αποσκοπεί σε μια σύνδεση με την ίδια την ουσία της ανθρώπινης φύσης. Θέτει υπαρξιακά ερωτήματα αναφορικά  με τον θάνατο, την ομορφιά, τον ερωτισμό, μα κυρίως σχετικά με το ατελές και το παροδικό της φύσης και βεβαίως του ίδιου του ανθρώπου.

Ανεμοφιλία | Anemophilia

Ατομική Έκθεση Χαρακτικής / Μεικτή Τεχνική

Κέντρο Τεχνών Μετς – Ευγενίου Βουλγάρεως 6, Μετς, 11636

Διάρκεια | Duration: 15/11-26/11/22   

Eπιμέλεια | Curation: Αθηνά Μισεγιάννη | Athina Misegianni

Διοργάνωση | Coordination: Νιόβη Κρητικού | Niovi Kritikou

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *